Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Mala iskoriscenost slada
Misko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 14
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Uzice
Mala iskoriscenost slada
Da li je mala iskoriscenost slada ako od 10 kg baznog slada dobijem 45l sladovine jacine 11% [1.044.]?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mala iskoriscenost slada
pa recimo da jest. to ti je efikasnost od cca. 68% a minimum koji bi trebao ostvariti je nekih 75% odnosno trebao bi imati OG od 1.048.

to je i defaultna efikasnost podešena u većini softwera za pivarstvo, mada sa pravim mlinom i ostalim parametrima, može to ići i do 90%.

ti za sad gledaj da makar povećaš efikasnost na 75%, a to ćeš najprije postići kvalitetnijim mljevenjem. probaj malo sitnije mljeti.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: Mala iskoriscenost slada
This post was last modified: 01.10.2013, 01:43 by spajder76.
Utice li na iskoristivost posuda za ukomljavanje kad nije izolirana i ne drzi temperaturu?Vidio sam na njegovim (Miskovim)slikama da nije izolirana
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mala iskoriscenost slada
ne bi trebalo imati značajnijeg uticaja. istina je da je toplija sladovina manje viskozna, pa se na većim temperaturama može brže i lakše cijediti, ali tu pričamo o razlici od 0,5-1% efikasnosti između cijeđenja na 63°C i 70°C. znači to je baš zanemariva kategorija. naravno, pretpostavljamo da je došlo do potpune konverzije i da se ukomljavalo na temperaturi koja je potrebna da bi do potpune konverzije došlo.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Misko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 14
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Uzice
RE: Mala iskoriscenost slada
Meljem na razmaku od 1 mm i uvek mi se cinilo da je previse sitno u odnosu na ono sto vidim kako vi meljete.Ali smanjicu na 0.9mm.I jos nesto.Slavina mi je na oko 3 cm od dna posude za ukomljavanje a prvo cedjenje traje oko 20 min. za 20 l sladovine. Da li je to brzo ili sporo?Ima li to uticaja na iskoriscenost?
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Mala iskoriscenost slada
(01.10.2013, 01:45 )pivska mušica Wrote: ne bi trebalo imati značajnijeg uticaja. istina je da je toplija sladovina manje viskozna, pa se na većim temperaturama može brže i lakše cijediti, ali tu pričamo o razlici od 0,5-1% efikasnosti između cijeđenja na 63°C i 70°C. znači to je baš zanemariva kategorija. naravno, pretpostavljamo da je došlo do potpune konverzije i da se ukomljavalo na temperaturi koja je potrebna da bi do potpune konverzije došlo.
Pisao je Kai clanak na ovu temu i ispade da se moze ispirati i sa 60 stepeni tj nize?
On nije ustanovio gubitke bar ne znacajne.
Sta mislis o ovome Musice?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Mala iskoriscenost slada
čuo sam da su neki s hladnom vodom ispirali, pa nisu naišli na neke značajnije probleme. ne znam gdje sam to čitao. aha evo tema i to baš Kai postavio http://www.homebrewtalk.com/f36/cold-wat...ge-110856/

eto, sve rečeno

mislim da su finoća mljevenja slada i pH vrijednost od velike važnosti kod efikasnosti.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Mala iskoriscenost slada
Cak i da nema ama bas nikakvih nus pojava opet moras dovesti sve to do vrenja. Dodje ti na isto...
Find Odgovori
Alivio Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 18
Joined: Mar 2013
Reputation: 0 Location:
RE: Mala iskoriscenost slada
(01.10.2013, 12:33 )Misko Wrote: Da li je mala iskoriscenost slada ako od 10 kg baznog slada dobijem 45l sladovine jacine 11% [1.044.]?

Opiši cijeli proces ukomljavanja i ispiranja ..
Količina vode ,temperature ,vrijeme ..
Find Odgovori
Misko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 14
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location: Uzice
RE: Mala iskoriscenost slada
Evo jednog primera. U 30 l vode 73-74 C dodam 9 kg slada, 0,4kg slada od psenice i 0,8kg psenice.Posle mesanja bude oko 69 C. Tako stoji u neizolovanoj plasticnoj kanti 1 sat i 10-15 minuta. Temperatura padne na 62-64 C. Nekad na pola vremena promesam ali ne uvek. Prvo cedjenje je u ovom slucaju bilo 21l jacine 1.060. Onda ispiranje vodom 76-78 c oko15l [ovu vodu nemerim precizno ] i bilo je 11 l 1.040. Jos jednom ispiram sa ostatkom vode kojoj je temperatura pala na recimo 70 C i tada je bilo 12 l 1.020. Kada sam izmerio zajedno bilo je 44 l 1.044.A da , kada naspem vodu za ispiranje promesam i sacekam 10-15 minuta pa onda cedim. Filter je crevo od vodokotlica. Ja sam nenamerno naveo da stavljam 10 kg slada radi lakseg racunanja [meni].Sada vidim da najcesce stavljam od 8-9 kg slada a ostalo su specijalni sladovi. Evo i jedan primer tamnog piva. 8 kg slada,1kg karamel slada 0.4 psenicnog slada,0,25 cara,0,25cilibar i 0,1bleck. Prvo cedjenje 20l 1.064. drugo 15l 1.040. trece 10 l 1.024. zajedno 45l 1.044.posle kuvanja oko 33l 1.050.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools