Misko
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 14
Joined: Feb 2013
Reputation:
0
Location: Uzice
|
Mala iskoriscenost slada
Da li je mala iskoriscenost slada ako od 10 kg baznog slada dobijem 45l sladovine jacine 11% [1.044.]?
|
|
|
Misko
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 14
Joined: Feb 2013
Reputation:
0
Location: Uzice
|
RE: Mala iskoriscenost slada
Meljem na razmaku od 1 mm i uvek mi se cinilo da je previse sitno u odnosu na ono sto vidim kako vi meljete.Ali smanjicu na 0.9mm.I jos nesto.Slavina mi je na oko 3 cm od dna posude za ukomljavanje a prvo cedjenje traje oko 20 min. za 20 l sladovine. Da li je to brzo ili sporo?Ima li to uticaja na iskoriscenost?
|
|
|
illuminated
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Gelsenkirchen
|
RE: Mala iskoriscenost slada
(01.10.2013, 01:45 )pivska mušica Wrote: ne bi trebalo imati značajnijeg uticaja. istina je da je toplija sladovina manje viskozna, pa se na većim temperaturama može brže i lakše cijediti, ali tu pričamo o razlici od 0,5-1% efikasnosti između cijeđenja na 63°C i 70°C. znači to je baš zanemariva kategorija. naravno, pretpostavljamo da je došlo do potpune konverzije i da se ukomljavalo na temperaturi koja je potrebna da bi do potpune konverzije došlo. Pisao je Kai clanak na ovu temu i ispade da se moze ispirati i sa 60 stepeni tj nize?
On nije ustanovio gubitke bar ne znacajne.
Sta mislis o ovome Musice?
|
|
|
Alivio
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 18
Joined: Mar 2013
Reputation:
0
Location:
|
RE: Mala iskoriscenost slada
(01.10.2013, 12:33 )Misko Wrote: Da li je mala iskoriscenost slada ako od 10 kg baznog slada dobijem 45l sladovine jacine 11% [1.044.]?
Opiši cijeli proces ukomljavanja i ispiranja ..
Količina vode ,temperature ,vrijeme ..
|
|
|
Misko
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 14
Joined: Feb 2013
Reputation:
0
Location: Uzice
|
RE: Mala iskoriscenost slada
Evo jednog primera. U 30 l vode 73-74 C dodam 9 kg slada, 0,4kg slada od psenice i 0,8kg psenice.Posle mesanja bude oko 69 C. Tako stoji u neizolovanoj plasticnoj kanti 1 sat i 10-15 minuta. Temperatura padne na 62-64 C. Nekad na pola vremena promesam ali ne uvek. Prvo cedjenje je u ovom slucaju bilo 21l jacine 1.060. Onda ispiranje vodom 76-78 c oko15l [ovu vodu nemerim precizno ] i bilo je 11 l 1.040. Jos jednom ispiram sa ostatkom vode kojoj je temperatura pala na recimo 70 C i tada je bilo 12 l 1.020. Kada sam izmerio zajedno bilo je 44 l 1.044.A da , kada naspem vodu za ispiranje promesam i sacekam 10-15 minuta pa onda cedim. Filter je crevo od vodokotlica. Ja sam nenamerno naveo da stavljam 10 kg slada radi lakseg racunanja [meni].Sada vidim da najcesce stavljam od 8-9 kg slada a ostalo su specijalni sladovi. Evo i jedan primer tamnog piva. 8 kg slada,1kg karamel slada 0.4 psenicnog slada,0,25 cara,0,25cilibar i 0,1bleck. Prvo cedjenje 20l 1.064. drugo 15l 1.040. trece 10 l 1.024. zajedno 45l 1.044.posle kuvanja oko 33l 1.050.
|
|
|