Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prvo pravljenje piva sa pivskim setom ili ???
Ljudi_kolko_volim_pivo Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Prvo pravljenje piva sa pivskim setom ili ???
Podrav,
novi sam tu ..
mislim da napravim pivo prvi put sa kompletom da naruchim i "opremu" koju mislim iskoristiti josh koji put ako je to moguce?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Prvo pravljenje piva sa pivskim setom ili ???
gdje misliš to naručivati?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(04.10.2013, 12:04 )pivska mušica Wrote: gdje misliš to naručivati?

nasao sam neki site u Srbiji je shop..ali cu prebaciti vec nekako, cena je oko 40e za mislim 23L piva, i dodje valjda sve koliko kontam, sem onog za chepove na flashama, ali to imam.
http://www.majstorzapivo.com/shop/starte...et-pribor/
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

sve zavisi kakvi su zapravo tvoji planovi. ako se situacija bude razvijala kao sa svima nama kad je ovaj hobi u pitanju, dakle ako nastaviš kuhati (a hoćeš 100%) onda ti definitivno NE preporučujem da ovo kupuješ. ovo je kit koji sadrži zahmeljeni ekstrakt ječmenog slada i to jako malo tog ekstrakta, a manjak slada je zamijenjen običnim šećerom, odnosno dekstrozom.

to ti nikako ne može biti dobro kao all grain pivo, odnosno pivo napravljeno od zrna.

da ne govorim da je cijena od 40 eura smiješna za ovo sve (kad kažem smiješna, mislim previsoka!)
Find Odgovori
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(04.10.2013, 01:00 )pivska mušica Wrote: sve zavisi kakvi su zapravo tvoji planovi. ako se situacija bude razvijala kao sa svima nama kad je ovaj hobi u pitanju, dakle ako nastaviš kuhati (a hoćeš 100%) onda ti definitivno NE preporučujem da ovo kupuješ. ovo je kit koji sadrži zahmeljeni ekstrakt ječmenog slada i to jako malo tog ekstrakta, a manjak slada je zamijenjen običnim šećerom, odnosno dekstrozom.

to ti nikako ne može biti dobro kao all grain pivo, odnosno pivo napravljeno od zrna.

da ne govorim da je cijena od 40 eura smiješna za ovo sve (kad kažem smiješna, mislim previsoka!)

Verovatno cu kuhati i dalje i planiram i vece kolichine...e sad poshto sam laik po ovom pitanju, zato sam i mislio da naruchim sve u kitu.. shta predlazhesh? I gde ste vi nabaljali opremu i sirovine?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

prvo sve pročitaj, ništa ne kupuj dok ne shvatiš kako izgleda sve ovo zajedno. imaš dvije opcije - kuhanje od ekstrakta i kuhanje all grain. oprema se razlikuje. mi svi ovdje kuhamo all grain.

imaš otprilike opremu koja je potrebna za početak na jednoj od tema. prije svega trebaju ti mjerni instrumenti - hidrometar, kvalitetan termometar, a poslije i pH metar, TDS metar itd.... zatim ti treba dobar lonac čiji kapacitet bi trebao biti za oko 20% veći od planirane ture piva koju želiš kuhati. osim toga treba ti posuda za ukomljavanje, a za to ti je najbolje prepraviti piknik frižider čija zapremina mora biti cca. jednaka količini piva koju želiš u fermentoru. trebaju ti i fermentacijska posuda (plastična kanta, stakleni demižon ili slično), treba ti ambalaža - potpuno čiste pivske flaše, čepovi i čepilica. osim toga treba ti neko pogonsko gorivo - plin, struja, drva... zavisi za šta se odlučiš, pa moraš osigurati.

trebaju ti uslovi za fermentaciju - stabilna temperatura od cca. 17°C +/- bez značajnijih oscilacija.

i na kraju ti trebaju sirovine koje možeš ovdje uzeti od Oldbridža koji ti može i samljeti slad, s tim da bi bilo dobro da nabaviš i sam svoj mlin jer nekad neće biti prilike da ti drugi melju slad, odnosno možda ga negdje drugdje kupiš....
Find Odgovori
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 04.10.2013, 02:31 by Ljudi_kolko_volim_pivo.
(04.10.2013, 10:02 )pivska mušica Wrote: prvo sve pročitaj, ništa ne kupuj dok ne shvatiš kako izgleda sve ovo zajedno. imaš dvije opcije - kuhanje od ekstrakta i kuhanje all grain. oprema se razlikuje. mi svi ovdje kuhamo all grain.

imaš otprilike opremu koja je potrebna za početak na jednoj od tema. prije svega trebaju ti mjerni instrumenti - hidrometar, kvalitetan termometar, a poslije i pH metar, TDS metar itd.... zatim ti treba dobar lonac čiji kapacitet bi trebao biti za oko 20% veći od planirane ture piva koju želiš kuhati. osim toga treba ti posuda za ukomljavanje, a za to ti je najbolje prepraviti piknik frižider čija zapremina mora biti cca. jednaka količini piva koju želiš u fermentoru. trebaju ti i fermentacijska posuda (plastična kanta, stakleni demižon ili slično), treba ti ambalaža - potpuno čiste pivske flaše, čepovi i čepilica. osim toga treba ti neko pogonsko gorivo - plin, struja, drva... zavisi za šta se odlučiš, pa moraš osigurati.

trebaju ti uslovi za fermentaciju - stabilna temperatura od cca. 17°C +/- bez značajnijih oscilacija.

i na kraju ti trebaju sirovine koje možeš ovdje uzeti od Oldbridža koji ti može i samljeti slad, s tim da bi bilo dobro da nabaviš i sam svoj mlin jer nekad neće biti prilike da ti drugi melju slad, odnosno možda ga negdje drugdje kupiš....

pomoc mi treba oko instrumenata,
lonac, demizon, vrenjaca-airlock cu za pocetak improvizovati, sil. crevo, flase, cepilica i cepovi imam.
Znaci trebaju mi: instrumenti, vrecice za hmelj, posuda za ukomljavanje. Dvoumim se izmedju frizidera i posude, poshto imam nekih stari stvari od radnje plastikom pa cu videti koja bude bolja opcija. Mlin cu verovatno kupiti kad budem drugu turu radio, ili cu pozajmiti dok malo josh udjem u fazon, koliko vidim nije ni skup oko 20e ili greshim?

(04.10.2013, 10:02 )pivska mušica Wrote: prvo sve pročitaj, ništa ne kupuj dok ne shvatiš kako izgleda sve ovo zajedno. imaš dvije opcije - kuhanje od ekstrakta i kuhanje all grain. oprema se razlikuje. mi svi ovdje kuhamo all grain.

pomoc mi treba oko instrumenata,
lonac, demizon, vrenjaca-airlock cu za pocetak improvizovati, sil. crevo, flase, cepilica i cepovi imam.
Znaci trebaju mi: instrumenti, vrecice za hmelj, posuda za ukomljavanje. Dvoumim se izmedju frizidera i posude, poshto imam nekih stari stvari od radnje plastikom pa cu videti koja bude bolja opcija. Mlin cu verovatno kupiti kad budem drugu turu radio, ili cu pozajmiti dok malo josh udjem u fazon, koliko vidim nije ni skup oko 20e ili greshim?

Shto se tiche vode mislio sam da koristim vodu iz bunara, koja je veoma pitka. Voda iz vodovoda u Banjaluci smrdi, i ja je retko pijem. U kuci imamo zepterov filter za precischavanje i ta vode je dosta bolja, chak i kao malo sladja... Shta taj filter tachno radi nemam pojma.. Bunar se nalazi, naravno van grada gde sam mislio pivo i da pravim.
Koji je recept laksi za laike kao shto sam ja? Ja volim weiss bier i isto bi pravio ako je jednostavnije, ako ne onda bi pocheo sa svetlim- helles.
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

AW: Prvo pravljenje piva sa pivskim setom ili ???
Ja sam radio na pocetku sa ektraktima.
I lijepo mi @musica jos tada na klixu rekao da je all grain prava stvar i kad probam da cu odustati od ekstrakta.
Znaci iz vlastitog iskustva ti mogu savjetovati da zaboravis te setove i slicne instant folove, iscitas ovdje na forumu teoriju i odmah pocnes raditi all grain.

1.030 OG, 2,93% ABV

Ekstrakti daju skuplje pivo i nema se slobode da stimas ukuse kako zelis...

Ja sam kupovao mljevene all grain kitove dok nisam nabavio mlin.
Uvjerio sam X puta da ako hoces da prodjes jeftino, kupujes dva puta.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(04.10.2013, 01:46 )Ljudi_kolko_volim_pivo Wrote: pomoc mi treba oko instrumenata,

Shto se tiche vode mislio sam da koristim vodu iz bunara, koja je veoma pitka. Voda iz vodovoda u Banjaluci smrdi, i ja je retko pijem. U kuci imamo zepterov filter za precischavanje i ta vode je dosta bolja, chak i kao malo sladja... Shta taj filter tachno radi nemam pojma.. Bunar se nalazi, naravno van grada gde sam mislio pivo i da pravim.
Koji je recept laksi za laike kao shto sam ja? Ja volim weiss bier i isto bi pravio ako je jednostavnije, ako ne onda bi pocheo sa svetlim- helles.

pa treba ti pivski areometar/hidrometar, to moraš naručiti online ili možda ako ima neko na forumu viška da ti proda ili posudi za početak. osim toga treba ti dobar, precizan termometar. bolji ti je frižider od neke kante plastične za ukomljavanje jer kantu moraš izolirati, ali generalno i jedno i drugo će poslužiti svrsi.

taj filter za vodu koji ti imaš Zepterov je najvjerovatnije na bazi aktivnog ugljena, on samo filtrira nečistoće, ali mineralni sastav vode ostaje isti.

slobodno možeš koristiti vodovodnu vodu koja je propuštena kroz taj filter.

možda će ti kolege banjalučani @gajba i @wolfbl možda moći nešto više reći o sastavu banjalučke vode....

Zivjeli
Find Odgovori
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Mislio sam sa kitom da radim prvi put poshto mi je josh nejasno kad chitam ove vashe recepte.. Kad bi uzeo kit mislim da je nekako jednostavnije, a i da shvatim chitav proces. Ali dobro, odustao sam...da li mozhe medicinski alkohol da koristi za dezinfekciju ili?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

jedno je sigurno - sa kitom ne možeš naučiti proces, jer stvar s tim kitovima je da su oni već završili 80% posla - ukomljavanje i zahmeljavanje i dali ti gotov proizvod koji ti samo moraš pomiješati s vodom i to je to. ne možeš baš puno shvatiti iz toga. inače te kitove u svijetu home brewinga ljudi ne vole, pa mogu reći da ih i preziru na određeni način. ja sam par puta radio s kitovima sa ekstraktom i mogu ti reći da to nije ni blizu rezultatu koji dobiješ sa all grainom.

to je jedna stvar, a druga stvar, ovaj kit s ovog linka koji si ti stavio je jednostavno loš zato što predviđa kilogram dekstroze koji ti zamjenjuje dosta sladnog ekstrakta, a svako ko se bar malo bavi ovim zna šta znači dodavanje toliko šećera u sladovinu.

e sad, to je kako stvari stoje, a ti ako baš hoćeš kupi ovaj kit pa probaj. ako se odlučiš na to onda pazi da ne uzmeš lager pivo jer bi onda morao fermentirati na cca. 8°C i lagerovati na 0°C a za to, pretpostavljam, još uvijek nemaš uslove. dakle uzmi neki kit za ale pivo.

druga stvar koju obavezno moraš paziti je da ne koristiš kvasac koji dođe s kitom, nego da kupiš neki kvalitetniji kvasac. ovi kvasci koji dolaze u kitovima su jako loši.

ako hoćeš da malo popraviš konačni proizvod, onda kupi 1-1,5 kg suhog ekstrakta ječmenog slada i to dodaj umjesto ove dekstroze.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools