Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Ukratko o kvascu
MacKenzie Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 3
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location:
RE: Ukratko o kvascu
Postoji li ijedno mjesto u BiH gdje se može kupiti vinski kvasac?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o kvascu
mozda eventualno da se moze naci u Agricomu ili Sjemenarni ili manjim poljoprivrednim apotekama, ali i taj kvasac koji oni prodaju nije čemu. Jako dobri vinski kvasci su ti serija Lalvin i imaš ih u raznim varijantama - za crvena, bijela, suha, slatka, pjenušava vina itd.... ovakve stvari je vrlo jednostavno i poprilično jeftino naručivati online. možeš ih naći na ebayu ili na home brewing online shopovima...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
MacKenzie Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 3
Joined: Feb 2013
Reputation: 0 Location:
RE: Ukratko o kvascu
This post was last modified: 04.10.2013, 09:56 by MacKenzie.
Još da mi nije blokiana visa revolving bilo bi odlično! Smile

Nisam siguran da može obična visa debit da prođe na online kupovini...

Gledao sam po apotekama, slaba vajda. Sad ću poslati mail Sjemenari - Brčko, da vidim da li oni imaju u maloprodaju, nije mi daleko da skoknem.. Wink
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: Ukratko o kvascu
STABILNOST TALOGA (kvasca u boci)

Radim dvije ture piva u istom danu po istom receptu sa kvascem ili SU-05 ILI S-04 zavisno o vrsti . Svi parametri od ukomljavanja do flaširanja su gotovo isti a nakon cca 20 dana od flaširanja u jednoj turi je kvasac dobro „priljepljen“ na dno a u drugoj (rađena isti dan) se pri točenje diže i stvara komadiće kvasca koji su ružni za vidjeti. Što bi moglo biti tome uzrok ?
„Pivska mušica“ vjerojatno može dati savjet. U naprijed hvala.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o kvascu
pa ništa posebno, S-04 je jako dobar flokulator i lijepi se za dno boce, dobro se taloži i stvara jako čvrst talog, kako u fermentoru, tako i na dnu boce, dok je US-05 nešto slabiji u tome.

znači uzrok je soj kvasca koji koristiš i njegove karakteristike.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: Ukratko o kvascu
Da to znam ali kod "Engleskog bitera" sa S-04 dva piva kuhana isti dan
dobijem da jadan ima kvasac ko ljepilo a drugi se diže kod malog naginjanja
flaše.Puno sam ove škole o pivu savladao i opreme nabavio pa bi htio da nedoživljavam ovakva negativna iznenađenja.To se pivo nebaca ali zašto to neizbječi ako ima naćina.Hvala na pomoći.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o kvascu
ima načina - za kvalitetnu karbonizaciju je potrebno jako malo kvasca. ali baš malo. na taj način i smanjuješ količinu ukupnog taloga u bocama. to je sve objašnjeno u knjizi Yeast.

dakle, kvalitetan cold crash, po mogućnosti bistrenje želatinom ili nekim drugim sredstvom i nakon toga ćeš imati jako malo taloga u boci.

ti ako imaš isto pivo sa S-04 a u nekim bocama ti se diže talog, a u drugima ne diže, onda si pokupio dosta truba. to što se diže najvjerovatnije nije kvasac nego ostaci proteina i ostataka od fermentacije. to ti se dešava najvjerovatnije u bocama koje si zadnje isflaširao, jer se na dnu bottling bucketa najviše tog smeća skupi.

znači dobar cold crash i paziš da ne povlačiš talog kod pretakanja iz fermentora u bottling bucket.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: Ukratko o kvascu
STABILNOST TALOGA
Zahvaljujući savjetima sve sam karakteristike piva podesio kako sam želio,pjena,punoća ,alkohol( sa kojim sam dugo imao problema )i ostalo. Sad radim sa RO vodom pa hoću i talog da bude po PS-u. Pivo kod pretakanje u fermentator puštam kroz duplu gazu isto i kod pretakanja u bottling bucket. Može biti da se talog diže zbog „smeće“i pored filtriranja jer boja istoga nije bijela kao čisti kvasac već malo vuče na sivo. Pokušat ću sa gušćom gazom
a sad kad zahladi i sa cold crash-om. Inače za sva piva koristim irsku mahovinu ( 6gr na 22l).
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: Ukratko o kvascu
Da li pod pojmom 'lagering' smatrate odlezavanje piva na niskim temperaturama ili odlezavanje uopce na uobicajenim podrumskim temp?
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 501
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: citluk
RE: Ukratko o kvascu
(01.04.2014, 11:59 )rale Wrote: Da li pod pojmom 'lagering' smatrate odlezavanje piva na niskim temperaturama ili odlezavanje uopce na uobicajenim podrumskim temp?
na niskim temperaturama,naj bolje na 0 a prihvatljivo je sve do 5,sve ostalo se ne smatra lageringom.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: Ukratko o kvascu
Zato sam i stavio pod navodnike jer se taj izraz koristi i za odlezavanje piva uopce. Od nula do četiri je klasičan lagering tipičan za lager piva,ali nesumnjivo utječe i na same ale stilove koji nakon 10-14 dana na tim temperaturama napreduju u bolja piva. U ovom slučaju govorio sam o odležavanju na temp od 7-15 dakle pivo i dalje napreduje sa mjesecima odležavanja neovisno o temperaturama. kod hibridnih piva pogotovo sam primjetio da 14 dana lageringa čini drugo pivo
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Ukratko o kvascu
da bi radio lagering moras imati lager kvasac Smile sva ostala piva koja se kondicioniraju na niskim temperaturama a nisu rađena sa lager kvascem su zapravo hladno stabilizirana, a proces se umjesto 'lagering' zove hladna stabilizacija.

razlika je u tome što je lager kvasac čak i na jako niskim temperaturama od 0°C do 5°C i dalje aktivan u određenoj mjeri gdje završava posao, kako fermentiranja preostalih šećera (ako ih je preostalo) tako i reapsorpcije nusproizvoda fermentacije, dok ale kvasci na tim temepraturama odu u potpunu hibernaciju.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools