RE: Prvo pravljenje piva sa pivskim setom ili ???
(04.10.2013, 10:02 )pivska mušica Wrote: prvo sve pročitaj, ništa ne kupuj dok ne shvatiš kako izgleda sve ovo zajedno. imaš dvije opcije - kuhanje od ekstrakta i kuhanje all grain. oprema se razlikuje. mi svi ovdje kuhamo all grain.
imaš otprilike opremu koja je potrebna za početak na jednoj od tema. prije svega trebaju ti mjerni instrumenti - hidrometar, kvalitetan termometar, a poslije i pH metar, TDS metar itd.... zatim ti treba dobar lonac čiji kapacitet bi trebao biti za oko 20% veći od planirane ture piva koju želiš kuhati. osim toga treba ti posuda za ukomljavanje, a za to ti je najbolje prepraviti piknik frižider čija zapremina mora biti cca. jednaka količini piva koju želiš u fermentoru. trebaju ti i fermentacijska posuda (plastična kanta, stakleni demižon ili slično), treba ti ambalaža - potpuno čiste pivske flaše, čepovi i čepilica. osim toga treba ti neko pogonsko gorivo - plin, struja, drva... zavisi za šta se odlučiš, pa moraš osigurati.
trebaju ti uslovi za fermentaciju - stabilna temperatura od cca. 17°C +/- bez značajnijih oscilacija.
i na kraju ti trebaju sirovine koje možeš ovdje uzeti od Oldbridža koji ti može i samljeti slad, s tim da bi bilo dobro da nabaviš i sam svoj mlin jer nekad neće biti prilike da ti drugi melju slad, odnosno možda ga negdje drugdje kupiš....
pomoc mi treba oko instrumenata,
lonac, demizon, vrenjaca-airlock cu za pocetak improvizovati, sil. crevo, flase, cepilica i cepovi imam.
Znaci trebaju mi: instrumenti, vrecice za hmelj, posuda za ukomljavanje. Dvoumim se izmedju frizidera i posude, poshto imam nekih stari stvari od radnje plastikom pa cu videti koja bude bolja opcija. Mlin cu verovatno kupiti kad budem drugu turu radio, ili cu pozajmiti dok malo josh udjem u fazon, koliko vidim nije ni skup oko 20e ili greshim?
(04.10.2013, 10:02 )pivska mušica Wrote: prvo sve pročitaj, ništa ne kupuj dok ne shvatiš kako izgleda sve ovo zajedno. imaš dvije opcije - kuhanje od ekstrakta i kuhanje all grain. oprema se razlikuje. mi svi ovdje kuhamo all grain.
imaš otprilike opremu koja je potrebna za početak na jednoj od tema. prije svega trebaju ti mjerni instrumenti - hidrometar, kvalitetan termometar, a poslije i pH metar, TDS metar itd.... zatim ti treba dobar lonac čiji kapacitet bi trebao biti za oko 20% veći od planirane ture piva koju želiš kuhati. osim toga treba ti posuda za ukomljavanje, a za to ti je najbolje prepraviti piknik frižider čija zapremina mora biti cca. jednaka količini piva koju želiš u fermentoru. trebaju ti i fermentacijska posuda (plastična kanta, stakleni demižon ili slično), treba ti ambalaža - potpuno čiste pivske flaše, čepovi i čepilica. osim toga treba ti neko pogonsko gorivo - plin, struja, drva... zavisi za šta se odlučiš, pa moraš osigurati.
trebaju ti uslovi za fermentaciju - stabilna temperatura od cca. 17°C +/- bez značajnijih oscilacija.
i na kraju ti trebaju sirovine koje možeš ovdje uzeti od Oldbridža koji ti može i samljeti slad, s tim da bi bilo dobro da nabaviš i sam svoj mlin jer nekad neće biti prilike da ti drugi melju slad, odnosno možda ga negdje drugdje kupiš....
pomoc mi treba oko instrumenata,
lonac, demizon, vrenjaca-airlock cu za pocetak improvizovati, sil. crevo, flase, cepilica i cepovi imam.
Znaci trebaju mi: instrumenti, vrecice za hmelj, posuda za ukomljavanje. Dvoumim se izmedju frizidera i posude, poshto imam nekih stari stvari od radnje plastikom pa cu videti koja bude bolja opcija. Mlin cu verovatno kupiti kad budem drugu turu radio, ili cu pozajmiti dok malo josh udjem u fazon, koliko vidim nije ni skup oko 20e ili greshim?
Shto se tiche vode mislio sam da koristim vodu iz bunara, koja je veoma pitka. Voda iz vodovoda u Banjaluci smrdi, i ja je retko pijem. U kuci imamo zepterov filter za precischavanje i ta vode je dosta bolja, chak i kao malo sladja... Shta taj filter tachno radi nemam pojma.. Bunar se nalazi, naravno van grada gde sam mislio pivo i da pravim.
Koji je recept laksi za laike kao shto sam ja? Ja volim weiss bier i isto bi pravio ako je jednostavnije, ako ne onda bi pocheo sa svetlim- helles.