Schneider Weisse
Prosli mjesec sam posjetio Oktobarfest u Mihnenu i pored svih litarskih piva na samom festu obilazio sam grad i probavao ono sto se na festu ne moze naci. Posto se pod satorima pije uglavnom lager, a po gradu iste pivare nude i Dunkele, Vajcene i ostalo.
Posebno me obradovala Schneider pivnica u Mihnenu, poznati Weisses Brauhaus:
Kako sam ranije probao flasirane Schneider Weisse TAP6 i TAP7 i odusevio se ovim pivama, odlucio sam da ih sad isprobam sve po redu, TAP1-TAP7.
Sve sirovine koje koriste su naravno iz Njemacke a hmelj koji koriste je navodno Hallertau.
Evo da krenem po redu, mada sam trebao zapisivati kad sam pio jer se sad ne sjecam bas svih detalja. Slike piva sam skinuo sa neta jer nisam stigao da uslikam.
TAP1 Meine blonde Weisse
Wheat beer 5,2% vol. alc.
Stvarno je onako kao sto i pise na opisu piva "Refreshing like a dance in a summer breeze, tempting with light dishes".
Probao sam ga jedno hladno poslepodne, mislim da za ovo pivo treba da budu vrucine i da budes malko zedniji. Pio sam flasirano 0.5L. Svijetlo, boje meda, pjena gusta debljine 2cm,
najvise vuce na bananu, ali kao da ima note narandze. Mislim da nije lose pivo, njegova najveca mana je sto stoji pored ostalih TAP-ova koji su po meni mnogo bolji.
Ocjena 7/10.
TAP2 Mein Kristall
Wheat beer 5,3% vol. alc.
Kad sam narucio ovo palo mi je na pamet ono moje pivo sto se zamrzlo na "Cold Crash" pa se kvasac skupio dole na dnu, a pivo se izbistrilo kao voda. Ovo sluze u flasama, na etiketi stoji znak pahuljice, mislio sam "ovo je zimsko pivo".
Kasnije sam saznao, posto je jelovnik bio na njemackom koji ne znam bas dobro, da je ovo filtirana verzija originalnog piva (TAP7). Svijetlo pivo, cak svijetlije od TAP1.
Aroma slicna Witu, ima neki specifican zacin, mozda klincic, a okus malo vuce na slatko. Mislim da iz psencinih piva ne trebaju filtrirati kvasac, jer mi se cini da je to ono sto ovom pivu nedostaje, ali dobro to je ovde namjerno.
Meni se nije posebno svidjelo, mada je ok pivo. Dao bi mu 7/10.
TAP3 Mein Alkoholfreies
Preskocio
TAP4 Mein Grünes
Wheat beer 6,2% vol. alc.
“A shiny-brass colored organic wheat beer, certified Naturland organic. An aroma of hops and citrus with a spicy note perfectly balances the malty character with the easiness of the hops. Refreshing and full-bodied at the same time.”
Pio sam toceno, pjena head do vrha (od onog znaka 0.5 pa do samog vrha). Cini mi se da je ovo pivo malo vise karbonizirano. Osjeti se ovaj "citrus" iz deskripcije piva i cini mi se da zasjeni bananu u aromi, koja se osjeti tek na gutljaj.
Po web recenzijama kazu da ih ta citrusna aroma podsjeca na jabuku/cider. Dobro pivo, fino leglo u onoj atmosferi pivnice i jos koji perec uz pivo. 8/10.
TAP5 Meine Hopfenweisse
Wheat doppelbock 8,2% vol. alc.
Ovo je bilo prvo Schneider pivo koje sam narucio u toj pivnici. Gledao sam samo naziv "TAP5", nisam htio naruciti TAP6 ili TAP7 jer sam njih ranije pio, nisam primjetio ovo "Hopfenweisse".
Kad sam probao, bum, hmelj, kao da je neka IPA! Vjerovatno me iznenadilo jer sam ocekivao "obicni vajcen" a kad ono...
Kasnije sam citao, ovo pivo je uradjeno u saradnji sa brewmasterom Garretom Oliverom iz Brooklyn Brewery, koji je zasluzan za ovu hmeljnu stranu ovog piva. Ovih 8.2% se uopste nije osjetilo, tek sam kasnije procitao da je imalo toliko alkohola. Nisam siguran da li su u ovom pivu osim Halleratau koristili nesto drugo za suho hmeljenje, gledam po netu klonove gdje ljudi spominju Saphir.
Neocekivano za mene, toliko hmelja u psencinom pivu. Niti IPA niti vajcen, cini mi se kao miks nekog psenicnog i nekog zahmeljenog piva. Pio sam toceno 0.3L, pjena oko 1cm je brzo nestala,
crvenkasta boja, ukus trave i banane
Ocjena: 8/10.
TAP6 Unser Aventinus
Wheat doppelbock 8,2% vol. alc.
Uh, Aventinus! Pio bih ga citavu zimu da ga imam. Kralj psenicnih doppelbock-ova.
“Deep and complex – for big and relaxing moments by the fire. Dark-ruby colored wheat doppelbock with a creamy fine head. Strong notes of ripe bananas, raisins and plums meet liquorice and roasty aromes.
Full-bodied and warming, with a well-balanced and smooth finish.”
Pivo je crvenkasto-tamno. Tako dobro izbalansiran vocni okusi, a osjeti se i karamel/cokolada. Pjena je ogromna i postojana, lacing ostaje do kraja. Sluze ga u posebnim casama (jednu sam kupio za kolekciju).
Zbog te svoje jacine, mislim da mu je ovo pravo vrijeme za ispijanje. Sto kazu u opisu - pored kamina ili uz neku vatricu, ili uz radijator
. Perec uz njega, odlicna kombinacija.
Zbog ovog piva ovi ostali TAP-ovi i imaju slabiju ocjenu. Kad bih opet dosao ispocetka u istu pivnicu ovo pivo bi pio poslednje.
Ocjena 10/10.
TAP7 Unser Original
Wheat beer 5,4% vol. alc.
Originalni recept pivare. Voce, dominira banana i jos par zacina, na webu spominju klincic i muskatni orascic. Malo vise karbonizirano, pjena ostane do kraja.
Okus balansiran, vocan, na kraju gutljaja malo suho. Pravo osvjezavajuce psenicno pivo ali za razliku od drugih koje sam probao mnogo kompleksnije. Malo je i tamnije nego ostala psenicna piva.
Mogao bih ga piti nonstop i zimi i ljeti. Kad ga sipaju iz pipe, opet se primjeti oblak kvasca u casi. Kad ne znas sta ces ili kad kazes da jednostavno hoces "pivo", u toj pivnici ce vam donijeti ovaj TAP7.
Podsjeca me na Weihenstephaner i kad se njega sjetim ovom dajem ocjenu 9/10, inace bi cak rekao 10/10.
TAP11 Unsere leichte Weisse
E ovo nisam probao, nisam ni vidio na meniju. Sad mi je zao
Aventinus Eisbock
Wheat Eisbock 12% vol. alc.
Jaka jaka verzija Aventinusa. Sluze ga u flasici 0.3L i daju istu casi kao za Aventinus samo je 0.3L. Ako bih Aventinus pio citavu zimu, ovo bih pio u posebnim prilikama, posle nekog finog jela. Naravno da se osjeti tih 12% ali ipak ne toliko. Ovo je najkompleksnije pivo koje sam probao u ovoj pivnici, svakim gutljajem se osjeca nesto drugo. Vec na pola case sam vidio da nece na dobro izaci ako se ovo prebrzo popije. Pije se polako i sa uzivancijom. Zbog ovakvih piva vina me i ne interesuju
.
Na kraju gutljaja se osjeti malo al malo gorcine, taman dovoljno da se sakrije slatkocu koju bi ocekivao od ovako jakog piva.
Zanimljiva je prica kako je nastalo:
“Aventinus, the Wheat Doppelbock of Bavaria, has always been known to be the most intense and complex wheat beer in the world. This was the case for the past sixty years, but not anymore… Up until the 1940’s, Aventinus was shipped all over Bavaria in containers lacking temperature control. Consequently, the precious drink partially froze during transportation. Unaware that the brew was concentrated by the separation of water from the liquid. People were baffled by this unique version of Aventinus. By chance, the first Aventinus Eisbock was created. Well aware of this story, Hans Peter Drexler, brewmaster of the Schneider brewery, decided to recreate this classic “mistake” in a modern controlled facility. Thus, the Aventinus Eisbock is reborn sixty years later."
Dajem mu 9/10.
Sve u svemu, odlicna pivnica sa odlicnom atmosferom, hranom i pivom. Moja sledeca posjeta Mihnenu ce se definitivno obiljeziti ponovnim odlaskom u Weisses Brauhaus.
P.S. Da na forum dodam malo i evropskih piva, da se ne svede na recenzije samo americkih