Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
pa može se precizno izračunati koliko će ti se smanjiti OG. to svaki software može. samo dodaš tu dodatnu vodu i on automatski smanji OG. sa 2 l vode mislim da bi ti OG otišao na za nekih 0.002.... znači imao bi otprilike 1.048 na kraju.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Kad mi je pivo prokuhalo i kad sam dodao prvi hmelj, morao sam otici u prodavnicu da kupim prskalicu i jos neke stvari za starsan, tako da nisam kontrolisao temperaturu niti smanjivao plin. Uglavnom lonac je bio dosta veci od kolicine koju sam kuhao. Eh sad ide i pitanje: Tokom kuhanja, treba li pivo mjesati, smanjivati dovod temperature (smanjivanje plina ili ako se pravi na el peci smanjivanje temperature)..
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ne, ne treba ništa raditi. bitno je samo da pivo što jače kuha, znači da se baš vidi kako vrije jako. ovo je bitno radi izbacivanja DMS-a i radi utilizacije hmelja. ali ako kuhaš u vrećicama hmelj, onda je dobro malo ih stiskati svako malo sa kuhačom. ja to radim čisto da bi bila bolja cirkulacija kroz vrećicu i da bi hmelj stvarno oslobodio sve što treba u pivo. posebno je to bitno ako su premale vrećice.....
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Hvala na odgovoru.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 29.11.2012, 07:25 by Sile.
Da li je na kraju netko saznao koji je EBC Slavonija Slada??? Eh nije isto 3 ili 5 EBC Smile

i da ako nam je primjera beer tools uračunao 5.2% alkohola da li je isti uračunao da je to konačan postotak alkohola nakon karbonizacije ili nakon dodavanja šećera nadođu 0.3+- %.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

http://www.beershop.hr/?str=proizvod&g=1...101&id=288

ovdje stoji 2,8 - 3,8
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

i da ako nam je primjera beer tools uračunao 5.2% alkohola da li je isti uračunao da je to konačan postotak alkohola nakon karbonizacije ili nakon dodavanja šećera nadođu 0.3+- %.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ne, beer tools ne uračunava šećer za karbonizaciju. zato ja uvijek dodam u recept onoliko grama šećera koliko sam stavio prilikom karbonizacije i onda vidim koliko se povećava ABV s tim.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 30.11.2012, 12:45 by Sile.
opet ja s nekim pitanjima,al eto sad sam na tom beertoolsu i zanima me kako pivari znaju koliki im je efficiency? baš u postotak. i da, ukratko što je to kao i atenuacija.

eh ovo je baš tema za početnika Smile

:noob:
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

efficiency je iskorištenost šećera iz slada. ako u sladu ima 100 g šećera i ti u sladovinu uspiješ otopiti kod ukomljavanja 80 grama šećera, to znači da ti je efficiency 80%. ovo je samo primjer da bi mogao shvatiti o čemu se radi.

ti ne znaš koliki ti je efficiency dok ne skuhaš najmanje par tura i ne procijeniš kako ti radi sistem. taj efficiency zavisi od mnogih faktora, a najvažniji su kvaliteta mljevenja slada, ph vrijednost komine i temperatura vode za ispiranje. nakon nekoliko kuhanja vidjet ces kako ti radi sistem i kolika ti je iskoristivost i onda ces taj podatak unositi u svaki naredni recept.

sve ispod 70% se smatra jako lošom iskoristivosti, a sve iznad 80% dobrom iskoristivosti.

ako hoćeš veću iskoristivost (sa manje slada, da dobiješ veći OG), onda sitnije melješ slad i ispireš sa nešto vrelijom vodom i sporo cijediš - mana ovoga je da sve zajedno duže traje, rizikuješ da ti zaštopa sve i rizikuješ ekstrakciju tanina zbog prevruće vode za ispiranje.

ja volim iskoristivost držati na nekih 73-75% i ne idem preko toga. to kontroliram najviše razmakom na mlinu, dakle nešto krupnije meljem. na ovaj način brzo cijedim sladovinu, sve ide lakše i jednostavnije, a cijena je to što moram dodati nešto više slada po receptu da bi dobio željeni OG.

nadam se da si skontao o čemu se radi.

što se atenuacije tiče, ona predstavlja sposobnost kvasca da prerađuje šećere iz sladovine. neki kvasci će preraditi samo 70% šećera iz sladovine i ostaviti preostalih 30% u pivu i tako će pivo biti slađe, dok neki kvasci imaju sposobnost odfermentirati 90% šećera iz sladovine čime naprave jako suho pivo. atenuacija na deklaraciji kvasca je vrlo okvirna vrijednost jer ne zavisi samo od kvasca nego i od fermentabilnosti sladovine (ako ukomljavamo na 64° sladovina će biti jako fermentabilna, a ako ukomljavamo na 69° onda će biti manje fermentabilna), kao i od ostalih uvjeta - dostupnosti nutrijenata za kvasac u sladovini, količini stanica kvasca po ml sladovine i aeraciji. aeracija je strašno bitna za konačnu atenuaciju.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

evo još jedno početničko pitanjeSmile
da li postoji neka međuzavisnost između veličine vrenjače i fermentora. ja sam kupio neku srednju veličinu vrenjače (nekih 10 cm) i fermentor od 30l (pravit ću za početak ture od 23 l). da li će mi ta vrenjača dobro "odrađivati posao" Smile
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 09.12.2012, 02:17 by Sile.
napravio sam fermentacijsku komoru od stiropora. zanima me kako u njoj najbolje zadržati temperaturu tzv. primitivnim metodama dakle boce vode i sl. uzmimo u obzir da mi je temperatura u prostoriji sada oko 10 stupnjeva. stavljam bocu vode i kako radim ale pivo zanima me da li nakon 4-7 dana odrađene fermentacije i dalje do kraja moram držati 16-24 stupnja?

nadalje zanima me najprihvatljiviji financijski način za neku napredniju varijantu (sijalica 25w, 30w, svijećice za bor...). iako je pvc bačva crna mogu da li eventualna sijalica ili svjećice 'štete' na neki način pivu.

kolika je cca razlika između temperature u komori i temperature fluida?

mislim napraviti jaku kominu sa oko 6kg slada za 20,5 litara sladovine koliko predviđam da ću dobiti visok OG zatim ako dodam 5 litara vode nakon kuhanja (pri 20 stupnjeva) da dobijem željeni OG, boju, gorčinu i postotak alkohola hoću li dobiti puno lošije pivo? dodavao bih vodu da smanjim OG i da dobijem više piva.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools