Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Safale S-04
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
vremenski period u kojem bi trebao držati pivo na cold crashu može biti duži ili kraći, zavisno od tipa kvasca i tipa piva. na primjer njemački ale kvasci za alt i kolsch trebaju duže vremena i jako nisku temperaturu da se fino istalože. s druge strane engleski kvasci ne trebaju tako puno vremena, a tu ti spada i S-04. međutim ne radi se tu samo o taloženju kvasca nego i ostale materije, prvenstveno preostalih proteina. ako je dodana irska mahovina i ako je kuhano i hlađeno po ps-u, po mom iskustvu sve se to izbistri na 3°C za 3-5 dana. cold crash možeš početi raditi 18 dan fermentacije, ali moraš biti siguran da je fermentacija završena.

pivo flaširaš hladno, ali to nema veze, jer tebe kod karbonizacije zanima najviša temperatura na kojoj je pivo bilo za vrijeme kompletne fermentacije. nakon flaširanja stavi na sobnu temperaturu (cca. 21°C) na tamno mjesto da bi se karbonizirale. nakon 10-15 dana na toj temperaturi, možeš flaše staviti na odležavanje na nižu temperaturu (13-15°C)
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Safale S-04
Kaže mi Mrmalty da bi za svoju gustoću piva trebao 1.3 paketića suhog kvasca, a mene zanima kako to izvesti? Znam da je 15 grama, međutim, što sa ostatkom kvasca, baciti ga u smeće ili što drugo? Jer izvjesno je da postoji mogućnost dekontaminacije bakterijama iz zraka
Find Odgovori
Oseloth Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Croatia
Re: Safale S-04
Pozdrav svima. Kad smo kpd ovog kvasca. Prvi put sam kuhao i koristio 05.slično.brz je stvarbo. Za tri dana je pojeo sve sa 56 na 8.prebacio ga u sekundar misleći da će stati no nastavio je jesti i pojeo je sve do nule. Areometar je dobar. Nije krivo mjereno. Svi mi se čude kako je pao tako nisko. Po ovome imam oko 7% alkohola što će vjerojatno utjecati na ukus. Sad sam ga bocirao sa 8g po litri u nadi da će gaziranje popraviti okus.

Radio sam biab na 64C, pilsner, cara i malo crystala.

Isti a je da sam malo pretjerao sa kvascem ali malo. Trebalo je ići 9g stavio sam cijelu vrećicu od 11.

Dal su ta dva grama napravila toliku razliku ne znam.

Mišljenja
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
pazi, ovo zvuči jednostavno nemoguće. da li si siguran da si ohladio uzorak na temperaturu na kojoj je kalibriran hidrometar? tih dva grama kvasca viška ne igraju nikakvu ulogu. mora da ti nešto ne štima sa hidrometrom ili da nisi dobro očitao. da to nije bilo 1.010? čak je i 1.010 dosta nisko za pivo sa 1.056 početnom gustoćom...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Oseloth Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Croatia
Re: Safale S-04
This post was last modified: 26.11.2013, 12:51 by Oseloth.
A gle probao sam ga na svakakvim tekućinama. Na destiliranoj vosi sa točnom gramažom šećera. Na hladno, na 20.pokazuje točno. Čitao sam na stranim forumima da se hoće desiti. Da zna pasti i ispod jer je previpe alkohola. Vjerojatno ima pećera tipa 1.010 ali ima i toliko alkohola da alkohol nulira šećere i areometar potone. A pravo se osjeti alkohol. E sad ako je kumovala bakterija znat ću kad se gazira, ako se gazira.

Al opet. Nije li funkcija kvasca da jede sve šećere. Kako inače pivo zapne na 1010. Šta zaustavi kvasac da ne pojede sve do kraja. U cideru su mi pojeli sve. I cider se cilja na nulu ili manje.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
u pivu, odnosno u sladovini, imaš fermentabilne i nefermentabilne šećere. prve kvasac može preraditi, a druge ne može. čak i pilsnerski slad ima određenu granicu fermentabilnosti preko koje kvasac u pravilu ne može dalje raditi. ukomljavanje i još dosta faktora kao što su izbor kvasca itd. igraju veliku ulogu u stepenu fermentabilnosti sladovine, ali u pravilu je ona oko 75-80%. to znači da otprilike na 80% prerađenih šećera kvasac prestaje s fermentacijom jer je preradio sve što se moglo preraditi, a u pivu ostaju nefermentabilni šećeri i ostale nefermentabilne komponente koji ti daju tijelo piva i preostalu slatkoću. cider i svi fermentirani napitci od voća u pravilu idu do 1.000 ili ispod jer se sastoje od 100% fermentabilnih komponenti. s pivom je druga priča. pivo ide do 1.000 jako rijetko, posebno kad u sladovinu staviš druge šećere (dekstrozu, fruktozu, dakle obični bijeli šećer, med itd...)

pivo sa FG 1.000 bi bilo jako suho i vodenasto, osjetio bi se jako alkohol i bilo bi poprilično nebalansirano, osim ako nije namjerno, dodavanjem šećera, rađeno tako.

postoje takva piva, ali sumnjam da si ti ciljao to.

ja još uvijek mislim da si nešto pogrešno očitao. imao si još cara i kristal koji upravo stvaraju nefermentabilne komponente. naravno, kontaminacija drugim bakterijama isto može dovesti do ovoga jer postoje bakterije koje mogu prerađivati one šećere koje kvasac ne može, ali bi osjetio čudan okus i miris da se to desilo.

meni se nikad nije desilo da mi pivo sa us05 ode tako nisko niti sam ikad čuo do sad da se nekome to desilo.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Oseloth Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Croatia
Re: Safale S-04
Čitao sam jop da druge temperature ukomljavanja znaju stvoriti više fermentabilnih šećera. A ne znam. Nisam nikako ciljao na to. Ciljao sam na 5.8% alc a eto završio na 7 i nešta. Sumnjam da će biti pitko. Dodao sam dobru žlicu meda ali med bi trebao biti slabo fermentabilan.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
med je skoro pa 100% fermentabilan i kad ga dodaš u dovoljnoj količini, on upravo isušuje pivo i dovodi do niskih vrijednosti FG. ajde stavi recept po kojem si radio i sve opiši kako si napravio ukomljavanje, sa vremenima, temperaturama i sve ostalo....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Oseloth Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Croatia
RE: Safale S-04
This post was last modified: 26.11.2013, 05:04 by Oseloth.
Aha. Onda se ne može vjerovati svemu na netu. Svi pišu kao med se sporo fermentira on je više radi arome i slatkoće.

2kg Pilsner
1kg crystal 80L
.75kg Pale ale

Bio je to kvazi BIAB sistem. Veliki lonac 32L, u to 28L vode. Zagrijao na 66 i u vrećču ubacio slad. temp je varirala od 65 do 67, ali uglavnom oko 66. 60min. izvadio vreću i dalje na kuhanje. Tu sam dodao jaču žlicu domaćeg meda. Al ono žlica na 20+ l vode.

Kuhao na vatri, lonac je širok pa je puno hlapilo. mislim da je bilo oko 16L nakon kuhanja. Mjerio OG bio je preko 60. Onda sam sa strane skuhao vode jedno 4L ako se ne varam i to sam ubacio u sladovinu i nastavio malo kuhati. Voda je bila kuhana bar 10min. I sa tih par litara vode pao je na 1056. Ohladio za jedno 15min, dobro aerirao i stavio 11.5g kvasca. U roku par sati je tutnjalo iz vrenjače. Kao da pušem u nju. I nakon 4 dana stalo. Ono tu i tamo balončić.

Znam da je ale brz izmjerim SG a on na 1.008. E onda sam htio u sekundar radi suhog hmeljenja i tu je nastavio dalje na nulu. Ma šta god bilo bilo je. Nešta sam sjebo. Prvo je. Uz uvjete rada ne može biti bolje. Plin je zajebavao jer sam imao krivi isparivač koji nije mogao dati snagu. TAko da sam grijao na plinu a kuhao na vatri. A vatra ga je pravo kuhala i iskuhala više vode nego sam mislio. DA sam znao da se vode može dodavati koliko hoću u kuhanje (ne znam zašto sam mislio da se ne može) ulio bi 10L vode i vratio ga na 1.048 pa ga dokuhao na 50.

Uči se na greškama.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
uh, uh Smile

nešto ti nisi dobro pohvatao ovdje. sa ovom količinom sladova na 28 litara vode, u optimističnoj varijanti, sa iskoristivošću od 80% (što sumnjam da si mogao BIAB metodom postići), početna gustoća ne može preći 1.040 (i to nakon kuhanja). nema šanse da si imao OG veći od 1.040 sa 3,75 kg sladova na 28 litara vode. znači tu si sigurno pogrešno izmjerio ili ti je hidrometar totalno off. uzevši u obzir da se iskoristivost sa BIAB-om kreće od 65-70% to ti je prije bilo 1.035 početne gustoće. ne znam kako si došao do mjerenja za OG sa vrijednosti 1.067......čak i sa tolikim isparavanjem (sa 24 l na 16 l, OG ne bi smio preći cca 1.050)

druga stvar - 30% kristala je ogromna količina specijalnog slada, to je previše i baš on, taj kristal, ne bi smio dati da FG padne nisko. na stranu što ga je previše i to će se baš jako osjetiti u pivu.

treće, dobro si mislio za dodavanje vode, ne možeš je dodavati koliko hoćeš, odnosno možeš ali time smanjuješ gustoću i remetiš odnos IBU/OG koji je bitan za balans piva jer dodavanjem vode smanjuješ gorčinu. cilj je da sve odmah dobiješ veličine po proračunu, a ne da ispravljaš vrijednosti dodavanjem vode.

meni stvarno nije jasno kako si ti ove vrijednosti dobio, nešto ne štima i to baš su ogromna odstupanja. ili ti je hidrometar loš, ili nisi dobro očitao Smile

jedno je sigurno, da me neko sad pita da li pivo sa 30% kristala može otići na FG 1.000 stavio bih desnicu na panj da ne može Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Oseloth Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 10
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Croatia
Re: Safale S-04
This post was last modified: 26.11.2013, 05:17 by Oseloth.
Hahaha. Nasmija si me. Nemoj ruku na panj. Pratio sam beeramith u bocu. Čak su i timeri bili aktivirani. Nisam ni znao da ima alarm zvučni. Gle tako je ispalo. Ja pak dajem ruku na panj da areometar valja. Platio sam ga masno mora valjat. Gle nepta nije dobro spalo jer sam na kraju završio sa čak punih 11L piva. A nigdje ništa nisam prolio. E pa si ti sad misli. Jebote trebao sam praviti konentrat i prodat ga pod kit :-D

Za slad sam poalije vidio da ne smije ići tako puno specijalnih. Prvo pa u vodu. Sad će druga tura skoro. Bolja tehnila. Fly sparge, mash tun
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
e pa stani nisi to spomenuo da si završio sa 11l piva - rekao si 16l. ako si na početku imao oko 24l sladovine (što si trebao imati nakon cijeđenja i vađenja BIAB vreće i slada) a na kraju završio sa 11 l piva, to znači da ti je isparilo više od 50% vode iz sladovine i u tom slučaju si mogao imati toliki OG. samo nije mi jasno kako ti je moglo toliko ispariti osim ako nisi par sati kuhao ili ložio na kerozin Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 9 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools