Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


step mashing
Jale Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 44
Joined: May 2013
Reputation: 0 Location:
step mashing
Da li neko moze napisati na koji nacin se izvodi? Na koji nacin je to najbolje raditi kada je u pitanju hefe weissbier, na kojim temperaturama i koliko vremenski?

Unaprijed hvala
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: step mashing
(01.11.2013, 01:23 )Jale Wrote: Da li neko moze napisati na koji nacin se izvodi? Na koji nacin je to najbolje raditi kada je u pitanju hefe weissbier, na kojim temperaturama i koliko vremenski?

Unaprijed hvala
Evo ovdje kad ti je mrsko traziti po forumu: http://www.volimpivo.ba/thread-56.html
Find Odgovori
Jale Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 44
Joined: May 2013
Reputation: 0 Location:
RE: step mashing
hvala. Ja sam pokusavao da odredim koliko mi vode i na kojoj temperaturi treba da bih postigao zeljenu temperaturu ali mi bas i ne ideSmile da li postoji poseban kalkulator za to i koji su parametri bitni?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: step mashing
ovako jale, za hefeweizen bi bilo dobro da uradiš ferulic acid rest na 43°C, zatim protein rest na 52°C, nakon toga saharifikaciju na 67°C i na kraju mash-out na 76°C.

ferulic rest proizvodi navodno duplo veću količinu ferulinske kiseline koju poslije kvasac koristi u proizvodnji fenola i na taj način dobijaš (opet, navodno) puno jači i ljepši okus klinčića u hefeweizenu

što se ferulic resta tiče, neki su za, neki su protiv. kaiser je uradio test i prema njegovom testu nema neke velike razlike. zapravo nema je nikako. to mozes procitati ovdje http://braukaiser.com/blog/blog/2010/06/...rest-have/

ako ćeš ipak raditi po ovom redosljedu, onda bi ti voda trebala izgledati ovako (za 5 kg slada i water/grain ratio 1,5l/kg za prvi rest):


1. ferulic rest (43°C): 7,5 litara vode na 49,3°C 15 min
2. protein rest (52°C): 1,8 litara vode na 100°C 10 min
3. sacch rest (66°C): 4,7 litara vode na 100°C 40 min
4. mash out (76°C): 6,7 l vode na 100°C 15 min

dakle, za ukomljavanje ti treba 20,7l vode + 5 kg slada. ostatak do željenog og dodaj vodu za ispiranje i isperi kao i obično. umjesto ferulic resta možeš smanjiti proceduru i ubaciti šaku acid malta, ili mliječne kiseline.

za ove proračune koristim online kalkulator koji mi se do sad pokazao uvijek dobar, odnosno nisam imao greške. ovo sam na brzinu ti izračunao pa probaj ti još jednom provjeriti http://www.brewersfriend.com/mash/

moraš precizno odmjeriti sve količine vode i voda mora kuhati nekoliko minuta da bi dosegnula 100°C. trebaš uzeti u obzir i nadmorsku visinu. kod mene voda kuha na cca. 99,2°C.

prokuhaj 1l vode stavi termometar i vidi da li ti ide do 100°C okruglo. ako ne ide, prilagodi to odstupanje. nije veliko, ali eto....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Jale Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 44
Joined: May 2013
Reputation: 0 Location:
RE: step mashing
Hvala ti puno na iscrpnom odgovoru!beer
Find Odgovori
ringostar19 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 40
Joined: Oct 2014
Reputation: 2 Location: Banja Luka
RE: step mashing
Pozdrav,

Planiram da skuham jedno ljetno psenicno pivo. I samo sa u dvojbi da li da idem sa omjerom slada i vode 3,5 litara? Koja su vasa iskustva manje ili da ostane 3,5?

Otpozdrav !
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools