Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 13.07.2013, 02:51 by Sile.
eh da, inače u praksi ljudi se žale kako moja piva 'udaraju' u glavu nakon jednog popijenog i da su dosta gorka (snpa). jedan lik mi je objašnjavao da je to zato jer imaju veći postotak alkohola te da su oko 12-13%. kako uzimamo FG i OG te dodamo 0.3% zbog karbonizacije ne vjerujem da baš odstupam do 7% u tome. inače moj snpa je kreiran da daje 5.5% alkohola i mislim da po svim kriterijima nikada nije imao više.
inače ta sva piva radim prema referencama koje nalazim na netu , međutim, iako svi hvale okus dosta ljudi nije naviklo na gorčinu i jačinu piva. to bi značilo da na komercijalnim pivima one oznake postotka alkohola nisu precizne odnosno da ima odstupanja ili su lakša nego što piše. nadalje, pokušao sam napraviti isto pivo, ali sa manje gorčine i alkohola. radio sam tako da sam ukomljavao vrlo jaku kominu koju sam razrjedio sa 30l vode, možda sam se preračunao u dodavanju vode, što je točno te dobio OG oko 1.030 što bi značilo da je moje pivo oko 3% alkohola iako sam gađao da bude oko 4% malo sam previše usipao vode u fermentor.

dok sam pisao ovo zbilja sam zaboravio što sam htio pitati, a jedno od pitanja je kako 'navući' barem da pivo ima oko 3.5% alkohola da ne bude barem vodica jer ne znam kakvo pivo mogu očekivati od ovoga.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 13.07.2013, 06:53 by illuminated.
(13.07.2013, 02:49 )rale Wrote: eh da, inače u praksi ljudi se žale kako moja piva 'udaraju' u glavu nakon jednog popijenog i da su dosta gorka (snpa). jedan lik mi je objašnjavao da je to zato jer imaju veći postotak alkohola te da su oko 12-13%. kako uzimamo FG i OG te dodamo 0.3% zbog karbonizacije ne vjerujem da baš odstupam do 7% u tome. inače moj snpa je kreiran da daje 5.5% alkohola i mislim da po svim kriterijima nikada nije imao više.
inače ta sva piva radim prema referencama koje nalazim na netu , međutim, iako svi hvale okus dosta ljudi nije naviklo na gorčinu i jačinu piva. to bi značilo da na komercijalnim pivima one oznake postotka alkohola nisu precizne odnosno da ima odstupanja ili su lakša nego što piše. nadalje, pokušao sam napraviti isto pivo, ali sa manje gorčine i alkohola. radio sam tako da sam ukomljavao vrlo jaku kominu koju sam razrjedio sa 30l vode, možda sam se preračunao u dodavanju vode, što je točno te dobio OG oko 1.030 što bi značilo da je moje pivo oko 3% alkohola iako sam gađao da bude oko 4% malo sam previše usipao vode u fermentor.

dok sam pisao ovo zbilja sam zaboravio što sam htio pitati, a jedno od pitanja je kako 'navući' barem da pivo ima oko 3.5% alkohola da ne bude barem vodica jer ne znam kakvo pivo mogu očekivati od ovoga.
eh rale..otvorio si 200 pitanja Smile

sto se ti odsutpanja na komercijalnim pivama to je definisino sa:

Pravilnika o opcem deklariranju ili oznacavanju upakirane hrane:

Članak 37. (Označavanje sadržaja alkohola)
(1) Sadržaj alkohola odnosno stvarna alkoholna vrijednost po volumenskim postotcima mora biti označena na deklaracijama svih pića koja sadrže više od 1,2 % vol. alkohola.
(2) Ispred brojčane oznake «% vol.» stavlja se riječ «alkohol».
(3) U označavanju sadržaja alkohola dopuštena su sljedeća odstupanja:
a) za pivo koje sadrži najviše 5,5 % vol.± 0,5 % vol.;
b) za pivo koje sadrži više od 5,5 % vol.± 1,0 % vol.;
c) za pića koja sadrže ekstrahirano voće ili biljke ± 1,5 % vol.;

Znaci za tipicno lager pivo, pola posto gore dole.

Sto se tice toga da tvoje udara u glavu, moguce je da imas vise alkohola visokog reda ili fussela, sto je karakteristika ale kvasaca.
Oni su ti koju udaraju u glavu. Mozda ti je temp fermentacije previsoka.
A to sa razblazivanjem je svetogrdje Smile
Nase procjene na osnovu ekstrakta su prilicno tacne ako se mjeri kako treba.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
problem je što ljudi misle da tu vrijedi zakon proporcionalnosti. na primjer, ako povećaš količinu alkohola za 20% da će za 20% biti jači osjećaj opijenosti. ali to nije tako. što više alkohola ima, to jetra ima više posla i ti kad popiješ jedno pivo od 5,5% ona mora preraditi cca 1,5% više alkohola a baš tih 1,5% na primjer može udariti u glavu kao da si dvije rakije na eks popio. znači sve je to relativno. a i ljudi su različiti. Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Musicin postulat nelinearnog opijanja
:graduation-beer-chug:rajarajaraja
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
This post was last modified: 01.08.2013, 01:46 by Sile.
evo, ako je netko bio u medvidiku u pragu pa može više reći. mene je njihov oldgott od 5.2% šunio kao domaće pivo (to je recimo neki ''ležak''), dok recimo u nekim komercijalnim pivima to niti ne osjetim da je 5.0% ili primjera 4.9%. Imam dojam da su domaća piva jača nego komercijalna vjerojatno i do obrade te dvije vrste piva, a i kako kažete od čovjeka do čovjeka, nema pravila...bitno je ubosti stil a nek onda udara kako hoće Wink
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Oldgott je odlican, jos se sjecam tog piva, mogu se sjetiti okusa i mirisa Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Ali njihov 1466 mi nije nešto napet, dapače nije mi se svidio, onako bacao mi je na kruškovac okusom tako da sam se više priklonio oldgottu koji mi je vukao na lijepu notu meda kao da ima nešto meda u tom pivu.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
kuhalo se ovih dana, a jedno 'pivo' odnosno sladovina iz uzorka je probana i vrlo je okus bio predivan karamelast kad iza toga, paf koja gorčina, gotovo nepitko užas. Doduše samo je uzorak i još nije ni odfermentiralo međutim kopka me sada ta gorčina da ne bi ostala u finalnom proizvodu. Radi se o 70-tak IBU-a. Vrlo gorko, ali Smile
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
To je normalno. Uvijek bude vise gorko nego sto ce biti na kraju. Vrijeme.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Pouka, ne vjeruj uzorku! Smile
Find Odgovori
gajba Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,038
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Banja Luka/Doboj
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Ako i dalje u svojim pivama osjecas gorcinu a ne prilagodjavas vodu... ne trebam ti dalje reci sta je Smile
Ja imam neku svoju izvorsku vodu koja daje neugodnu gorcinu u aftertasteu. Tamna piva ispadaju ok, ali svijeta ne, za njih se obavezno mora prilagoditi. I sad za tamna samo uzmem pola RO pola izvorska, a za svijetla 90% ili vise RO.
A sto se tice uzorka posle kuvanja, to je hmelj Smile
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Par kratkih pitanja...za iskusnjare :)
Uređaj sam nabavio i počeo sam prilagođavati vodu, doduše još ju mješam sa vodovodnom u omjerima 50:50, a možda već od idućeg kuhanja neke IPA-e i u omjeru RO/vodovodna 4:1, mislim da će to biti dobar omjer za svijetlo pivo. Sve je uredu, samo sporo curi Smile

Voda kod mene je srednje karbonatne tvrdoće. U razgovoru sa glavešinama lokalnog vodovoda dobio sam usmene podatke da je tvrdoća između 12-14 njemačkih jedinica tvrdoće, a to ovisi o količini padalina, godišnjem dobu i tako. Mislim da je to ok voda za tamna pa čak i da je odlična za podosta obojena piva, dakle od 20-40 EBC pa nadalje. Za obojenija piva ne prilagođavam toliko vodu, samo ju pustim preko noći da ispari sav klor i sa njom kuham. Smatram da je relativno OK za obojenija piva. Međutim, sam sastav vode koji je u udjelu najveća sirovina u pivu, ipak treba biti prilagođen za svijetla piva koliko god sam mislio kao početnik da u tome i nije neka razlika.

Amerikanci, zanimljivo, često ne prilagođavaju svoj tip vode baš na način na koji to mi radimo nego pristupaju metodama da dodaju i u sam recept standardno 1 tsp gipsa ili i kalcij klorida. Dio opet radi na način da odvaja RO vodu i nju posebno od 'nule' kreira prema željenom stilu.

Sve u svemu jednom prilikom nisam na pivu od 65 IBU-a osjetio uopće gorčinu (cca 22 EBC) dok sam na nekim svijetlijim pivama i 30 IBU-a osjetio kako 'prži' po jeziku.

Kako duže kuham već sam otupio na gorčine..
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 7 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools