Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Safale S-04
Valdemor Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 26
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Banja Luka ili Ulm
Safale S-04
Da li je moguće da Safale S-04 završi fermentaciju za 3 dana? OG mi je bila 1,050, nakon tri dana spec. tež. 1,014, a evo danas (peti dan) gledam sva pjena sa površine je nestala.
Find Odgovori
djulba Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 325
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Tuzla
RE: Safale S-04
Nema šanse da ijedan kvasac završi fermentaciju za tri dana.
Ne diraj ništa 21 dan. to što nema pjene ništa ne znači.
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Safale S-04
(29.11.2012, 02:03 )djulba Wrote: Nema šanse da ijedan kvasac završi fermentaciju za tri dana.
Ne diraj ništa 21 dan. to što nema pjene ništa ne znači.

Totalno neispravno. Vecina ale kvasca uz optimalan pitching, areaciju, temperaturu fermentacije zavrsava vrenje za 3-4 dana
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Safale S-04
koliko onda jos cekati do flasiranja? ili moze odmah da se flasira?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
da, S-04 je poznat kao jako brz i agresivan kvasac. ja sam imao s njim strašno agresivne fermentacije koje su završavale čak i nakon 48 sati, posebno ako je dobro aerirana sladovina i kvasac u dobrom stanju. to nije ništa čudno. jedino je 1.014 malo previsoko i ja sam siguran da će u narednih par dana polako to još malo spustiti, barem na 1.012. i još ovo bi moglo značiti da si pretoplo fermentirao. daj nam recept po kojem si radio i daj nam podatke o temperaturama ukomljavanja, temperaturi fermentacije i metodi aeracije koju si koristio pa možemo detaljnije raspraviti. inače, S-04 je jako dobar flokulant i jedan mi je od najdražih kvasaca, ali ga ja volim forsirati na jako niskim temperaturama kako bi spriječio esterifikaciju. ovo je malo rizično jer kvasac može prestati da fermentira i otići u hibernaciju, ali ako se dobro odradi, može proizvesti koliko-toliko čist profil piva.

@djulba i @illuminated: fermentacija kao takva najčešće završi za 3-7 dana, ali nas osim samog procesa fermentacije zanimaju i svi postfermentacijski procesi i zato pivo mora ležati na kvascu još neko vrijeme jer kvasac prilikom same fermentacije stvara dosta spojeva koje poslije "počisti iza sebe" tako što ih reabsorbira i preradi, ali za to je potrebno još vremena. ti postfermentacijski procesi se dešavaju nakon što je završena primarna fermentacija. na primjer kvasac reabsorbira diacetil koji je nepoželjan u pivu, a i količine DMS-a se smanjuju prilikom tog ležanja na kvascu. smatra se da je za sve te procese dovoljno 15-20 dana, ali je početnicima daleko sigurnije ostaviti pivo 21 dan, pa i duže na kvascu radi sigurnosti. ja nikad ne flaširam prije 21 dan.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Safale S-04
(29.11.2012, 02:35 )Pivska Mušica Wrote: da, S-04 je poznat kao jako brz i agresivan kvasac. ja sam imao s njim strašno agresivne fermentacije koje su završavale čak i nakon 48 sati, posebno ako je dobro aerirana sladovina i kvasac u dobrom stanju. to nije ništa čudno. jedino je 1.014 malo previsoko i ja sam siguran da će u narednih par dana polako to još malo spustiti, barem na 1.012. i još ovo bi moglo značiti da si pretoplo fermentirao. daj nam recept po kojem si radio i daj nam podatke o temperaturama ukomljavanja, temperaturi fermentacije i metodi aeracije koju si koristio pa možemo detaljnije raspraviti. inače, S-04 je jako dobar flokulant i jedan mi je od najdražih kvasaca, ali ga ja volim forsirati na jako niskim temperaturama kako bi spriječio esterifikaciju. ovo je malo rizično jer kvasac može prestati da fermentira i otići u hibernaciju, ali ako se dobro odradi, može proizvesti koliko-toliko čist profil piva.

Mozes li malo detaljnije opisati to oko temperature? Na koju temperaturu spustis fermentor? Da li podignes temperaturu nakon odredjenog broja dana?
Hvala.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
Valdemor Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 26
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Banja Luka ili Ulm
RE: Safale S-04
(29.11.2012, 02:35 )Pivska Mušica Wrote: da, S-04 je poznat kao jako brz i agresivan kvasac. ja sam imao s njim strašno agresivne fermentacije koje su završavale čak i nakon 48 sati, posebno ako je dobro aerirana sladovina i kvasac u dobrom stanju. to nije ništa čudno. jedino je 1.014 malo previsoko i ja sam siguran da će u narednih par dana polako to još malo spustiti, barem na 1.012. i još ovo bi moglo značiti da si pretoplo fermentirao. daj nam recept po kojem si radio i daj nam podatke o temperaturama ukomljavanja, temperaturi fermentacije i metodi aeracije koju si koristio pa možemo detaljnije raspraviti. inače, S-04 je jako dobar flokulant i jedan mi je od najdražih kvasaca, ali ga ja volim forsirati na jako niskim temperaturama kako bi spriječio esterifikaciju. ovo je malo rizično jer kvasac može prestati da fermentira i otići u hibernaciju, ali ako se dobro odradi, može proizvesti koliko-toliko čist profil piva.

@djulba i @illuminated: fermentacija kao takva najčešće završi za 3-7 dana, ali nas osim samog procesa fermentacije zanimaju i svi postfermentacijski procesi i zato pivo mora ležati na kvascu još neko vrijeme jer kvasac prilikom same fermentacije stvara dosta spojeva koje poslije "počisti iza sebe" tako što ih reabsorbira i preradi, ali za to je potrebno još vremena. ti postfermentacijski procesi se dešavaju nakon što je završena primarna fermentacija. na primjer kvasac reabsorbira diacetil koji je nepoželjan u pivu, a i količine DMS-a se smanjuju prilikom tog ležanja na kvascu. smatra se da je za sve te procese dovoljno 15-20 dana, ali je početnicima daleko sigurnije ostaviti pivo 21 dan, pa i duže na kvascu radi sigurnosti. ja nikad ne flaširam prije 21 dan.


U pravu si. Spustila se spec. tež. na 1,012, ali nema šanse da ja čekam 21 dan da to flaširam Smile Sutra ću to obaviti najvjerovatnije (sedmi dan). Umiješao slad na 50 step, proteinska pauza 15 min na 55, presaharifikacija 40 min na 64 st. C, saharifikacija1 20 minuata na 72, saharifikacija2 20 minuta na 78, i još isprao slad sa 1,5l vode na 78 st. C i kuvao 80 minuta. Aeraciju sam napravio intenzivnim mućkanjem cijele kante Smile.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
slušaj, neću te ništa odgovarati, ali ako flaširaš nakon sedam dana napravit ćeš veliku grešku. objasnio sam i zašto. u pivu imaš sad spojeve koje sada kvasac čisti iza sebe, a pivu treba vremena da se iz solucije istalože mrtve i/ili mutirane ćelije kvasca i da se izbistri. volim reći da su glavni sastojci u pivu voda, slad, hmelj, kvasac i VRIJEME.

završetak fermentacije nije jedino što tebe zanima i završetak fermentacije nije preduslov za flaširanje.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
e da, zaboravih napomenuti da to mućkanje kante nije baš najsretnije rješenje. da bi se O2 otopio u sladovinu potrebna je stvarno jaka sila. idealna količina O2 u sladovini za zdravu fermentaciju je nekih 10 ppm i postiže se u pivarama puštanjem čistog O2 kroz sladovinu. na žalost rijetko ko od homebrewera ima kući čisti O2 tako da mi nekonvencionalnim metodama možemo postići maksimalno 8 ppm a da bi ovo postigao samo sa mućkanjem fermentora, bilo bi potrebno 15 minuta neprekidnog i snažnog mućkanja Smile znači, nije lak posao.

zato ja koristim nastavak za miješanje na bušilici kojim na najvećoj brzini bušilice aeriram 3-5 minuta.
[Image: 125060047353Ivmp.jpg]

još jedna jako dobra opcija je akvarijska pumpica koja se ostavi u sladovini 10-ak minuta da radi.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Valdemor Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 26
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Banja Luka ili Ulm
RE: Safale S-04
(01.12.2012, 01:54 )Pivska Mušica Wrote: e da, zaboravih napomenuti da to mućkanje kante nije baš najsretnije rješenje. da bi se O2 otopio u sladovinu potrebna je stvarno jaka sila. idealna količina O2 u sladovini za zdravu fermentaciju je nekih 10 ppm i postiže se u pivarama puštanjem čistog O2 kroz sladovinu. na žalost rijetko ko od homebrewera ima kući čisti O2 tako da mi nekonvencionalnim metodama možemo postići maksimalno 8 ppm a da bi ovo postigao samo sa mućkanjem fermentora, bilo bi potrebno 15 minuta neprekidnog i snažnog mućkanja Smile znači, nije lak posao.

zato ja koristim nastavak za miješanje na bušilici kojim na najvećoj brzini bušilice aeriram 3-5 minuta.
[Image: 125060047353Ivmp.jpg]

još jedna jako dobra opcija je akvarijska pumpica koja se ostavi u sladovini 10-ak minuta da radi.

Ovaj nastavak za bušilicu sam planirao koristiti kod sljedećeg kuvanja.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Safale S-04
pošto vidim da nemaš komentara na moj savjet o flaširanju, imam osjećaj da me nećeš poslušati Big Grin
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Valdemor Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 26
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: Banja Luka ili Ulm
RE: Safale S-04
(01.12.2012, 03:02 )Pivska Mušica Wrote: pošto vidim da nemaš komentara na moj savjet o flaširanju, imam osjećaj da me nećeš poslušati Big Grin

Potrudiću se da odložim, ali strpljenje mi nije jača strana Smile
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools