Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
A evo sad sam našao šta su meni odgovorili iz sladare kad sam ih pitao:

Quote:...Dijastatsku snagu ne radimo za svaki lot slada koji proizvedemo nego radimo analize na glavnim sortama jednom godišnje ili po potrebi za velike isporuke. Ne znam da li Vam to može pomoći, ali naši rezultati su do sada uvek bili iznad 275 WK....

evo i formula:

[Image: 34f13b5479ed3382057daf9aeb4ea117.png]

[Image: 58dfc35cf6ae78932cc497d504ac21f1.png]

prema ovim formulama oni nemaju 275 kako su rekli, pa sad i mene zanima kako je @svarrogh dobio broj 49 Lintner.

ako ti to išta znači slad koji ima WK u vrijednosti 94° je dovoljan da sam sebe pretvori, odnosno da svoje vlastite zalihe škroba pretvori u maltozu, a sve što je višak preko toga može biti iskorišteno za konverziju škroba iz neslađenih žitarica. a kako oni kažu, nikad nemaju ispod 275° mislim da nema prevelike brige. moraš samo znati da za određene žitarice treba uraditi želatinizaciju da bi se omogućio pristup enzimima da odrade posao.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
Mislim da pilsner ima mnogo manju diastatsku snagu u poredjenju sa marris otterom ili jos bolje 6-rednim americkim sladom. Pivovare koriste svakave enzime da naprave govno od piva. Poslusaj musicu i napravi test. Mislim da bi 20-30% nesladjenih zitarica sigurno mogao konvertirati. Ja sam radio bez problema sa 50% nesladjene psenice. Musica takodje i on je jos imao bolju iskoristivost od mene.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
svarrogh nije 50, nego 55% jer je bilo i 5% zobi Smile mislim da je jako bitno da se u ovakvim kominama dugo ukomljava. 90+ minuta....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
Isao sam pod pretpostavkom. Kaze za Kolbach Index da je 36.9 a na ovoj stranici http://morebeer.com/brewingtechniques/bmg/noonan.html za TTypical Continental Malt Analysis -- Munich Malt pise

Kolbach Index
38-45%
Diastatic Power (DP)
50-60 °Lintner (176-194 °WK)

Ako je Kolbach Index 38% 50 Lintner onda sam pretpostavio da je 37% nekih 49 Lintner
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
da ali ovo je za minhenski slad koji inače ima puno manju diastatsku snagu od pilsnera, zar ne? mislim da je greška u tome što si od minhenskog slada uzeo poređenja Kolbacha i Lintnera jer pretpostavljam da nije isto. na primjer, Kolbachov index za Minhenski slad u vrijednosti 38% nije isto kao i za pilsnerski 38%.

na primjer ako pogledaš ovu specifikaciju sladova http://gladfieldmalt.co.nz/themalt.html (bezveze prvi rezultat sam sa googla uzeo) vidjet ćeš da Munich i Pilsner imaju Kolbachov broj skoro isti, što je nemoguće, odnosno ne može značiti da imaju istu diastatsku snagu, jer munich ima puno manju snagu od pilsnera....

ako bi računali po ovim formulama s wikipedie koje sam postavio u prethodnom postu i ako uzmemo da je istina ovo što su mi napisali u mailu da nikad nemaju WK° ispod 275 to bi značilo da je:

°Lintner = (°WK+16)/3,5 = (275+16)/3,5 = 83°

ne znam, možda i griješim, ali prema svemu ovome tako ispada....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
Je, u pravu si. Mislio sam da je Kolbachov index konstanta koja utjece na diastatsku snagu i da se moze primjeniti na sve sladove. Ocigledno ne. Mislim, realno mi taj broj ne znaci puno jer ne utjece na parametre piva. Bilo bi dobro da ga znamo ali iz onih podataka sto imamo o sladu ne mozemo doci do njega.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
ma ne znači ni meni, naravno, nema šta da mi znači kad smo evo u praksi dokazali da nema problema sa 55% neslađenih žitarica. ne znam koji si ti pils koristio u svom witu? ja sam koristio ovaj ireksov http://www.ireks-malz.de/Gerstenmalze.htm
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Vukovar, Croatia
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
Koristio sam iz Nove Gradiske. Sve je to dobro Big Grin
Find Odgovori
Shone Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
This post was last modified: 30.11.2013, 01:37 by Shone.
@Musica

Quote:vrijednosti u tabeli jesu okvirne i istina je da se mijenjaju od berbe do berbe i od slađenja do slađenja

Mušice, kako je meni receno uopste ne rade tako, niti imaju prevelike oscilacije. Stvar je u tome, što imaju par sorti koje slade na određene načine. A potom ih međusobno mešaju, kako bi ispunili zahteve kupca. Svaka isporuka ima svoj sertifikat i ćelijski broj, koji ide uz robu koja se isporučuje.
Do tačnih podataka se može doći prilikom kupovine, u koliko se to od njih zatraži. Na manje količine, ne mešaju slad, već se može uzeti samo ono što u tom trenutku isporučuju nekom većem kupcu.

Quote:prema ovim formulama oni nemaju 275 kako su rekli, pa sad i mene zanima kako je @svarrogh dobio broj 49 Lintner.

E sad ću ja da ti objasnim, sigurno je znao da pivo koje trenutno radim ima radni naziv Svarog.
Pošto mu se nije dopala količina alkohola koja proizilazi iz tog recepta, rešio je da moj Beersmith i Brewtarget nafiluje pogrešnim podatcima, kako bi pivo imalo veći udeo alkohola. very-drunkPri merenju OG sam odmah posumljao na njega. Evo ovaj moj Svarog, dobijen pomoću vojske iz Chimay-a će imati 6% alkohola, ako sve bude išlo kako treba. Juče ga pretočih u sekundar. Smile


Attached Files Thumbnail(s)
   
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
Da li je neko u zadnje vrijeme koristio ovaj slad i kakva su iskustva?
WWW Find Odgovori
dalidj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 265
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
Mislim da si probao neko moje pivo sa tim sladom. Kod nas vecina kuva sa tim. Mislim da je slican kao i Gradiska. Moje misljenje.


Tapatalk
Beer is like porn. You can buy it, but it's more fun to make your own.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Specifikacija slada iz sladare Maltinex - Bačka Palanka
(21.08.2016, 07:11 )dalidj Wrote: Mislim da si probao neko moje pivo sa tim sladom. Kod nas vecina kuva sa tim. Mislim da je slican kao i Gradiska. Moje misljenje.


Tapatalk
Ok, hvala za info.
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 8 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools