Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Mikro pivare
Stopanjac Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Mikro pivare
Interesuju me vasa misljenje zasto na prostoru bivse SFRJ nema uspesnih mikropivara?vidim da ima dosta zaljubljenika u pravljenje domaceg piva i interesuje me sta vi mislite koji je glavni problem da neko komercijalizuje svoju ideju piva npr?mislim da novac ne moze da bude bas glavni problem,jer dosta uspesnih mikropivara na zapadu je pocelo sa brewpub-ovima sto opet nije neko preveliko ulaganje.Da li je u navikama nasih ljudi ili mozda u nekom proracunu,jer kod nasih ljudi prolaze samo jeftine stvari?ziveli
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Re: Mikro pivare
Zakoni, propisi i navike ljudi. Odanost brandu piva i sl. (jelen,pan,lav,ozujsko,karlovacko,sarajevsko,niksicko) koje drze veliki igraci. Ako zagrebes dublje uociti ces sam tu problematiku. Sretno.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Mikro pivare
Mislim da je cijeli splet okolnosti odgovoran za takvu situaciju. Investitora uvijek ima i novac nije problem, odnosno jest ali na listi problema sigurno nije u vrhu.

Nepovoljna legislativa za male pivare, dug period povrata investicije, nerazgranata mreža dobavljača sirovina, visoke akcize uz redovne dadžbine, netradicionalno tržište, nepostojanje lokalne proizvodnje i prerade sirovina, snažni lobiji velikih, komercijalnih pivara, a u isto vrijeme nediferenciranje trošarina za velike i male itd...

S druge strane imaš čisto tržišne razloge - što se ne traži, to i nije potrebno. Potrošači su jednostavno zadovoljni sa komercijalnim smećem. Ti ne možeš natjerati ljude da piju i plaćaju duplo za IPA ili slično pivo. Evo garantujem ovdje kad bi sproveli anketu i skupili sve ove što se nazivaju pivopijama po srbiji, hrvatskoj, bosni i ostalim zemljama regije i dali im u jednu čašu komercijalni lager, a u drugu IPA da bi 80% reklo da im se ne sviđa IPA.

Naravno, postoje ljudi koji cijene i vole dobro craft pivo i koji će ti uvijek doći u pivnicu, ali ja sumnjam da imaš dovoljnu kritičnu masu potrošača u prosjeku da bi mogao biti rentabilan. Eventualno u većim gradovima gdje je veći protok ljudi, kako lokalnih tako i turista, tu bi se i moglo nešto uraditi. I dalje se najviše prodaju dvolitarske plastične ambalaže. To ti dosta govori o navikama potrošača.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Eborg Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Reputation: 0 Location: Tamo gdje je Sunce, tamo gdje su zvijezde...
Zar ni u većim BH gradovima ne može da o(p)stane jedna mikro-pivara sa domaćim proizvodom? Cijena jeste često presudna kod naših potrošača no možda bi se i one koliko-toliko mogle svesti u neke okvire koji prolaze ako bi posjeta bila dobra.
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Videcemo kako ce proci Kabinet pivara iz Srbije. Otvorili su pogon u januaru 2014 i na par mesta u Beogradu ima njihovih tocenih piva. Uskoro bi trebalo da pocne prodaja i flasiranih. Ulozili su nenormalnu kolicinu novca u pogon tako da kapiram da imaju razradjen plan.

Tu je i admin hrvatskog pivarstvo.info foruma sa svojom Zmajskom Pivovarom mada ne verujem da ce on poceti sa radom pre jeseni. I to je optimisticna procena.

Iskreno se nadam da ce zaziveti.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Mislim da nema tržišta za takvo što. Ljude koje zanimaju proizvodi mikropivara možeš strpati u jedan bus bukvalno.

Ne jednom sam imao priliku da gledam ljude koji slažu face kada probaju Ale ili Stout. Jednostavno, odrasli su na lagerima, a i nemaju baš volje da plaćaju kvalitetnije pivo više.

Trenutno u svijetu Švedska prednjači po mikropivnicama. Tačnije, zapadna obala. U zadnje dvije godine je nevjerovatna ekspanzija pravljenja domaćeg piva. Svaki pub ima u ponudi makar 10-tak lokalnih piva.

E sad, zašto je to tako - mislim da bi mogli odgovor naći u kupcima. Ljudi vole da popiju dobro pivo, tako da ima tržišta. A gdje ima potražnje, ima i ponude. S druge strane, dodao bih i opremu i materijale za kuhanje. Logično je da tamo gdje je to lako dostupno, ljudi se time više i bave. Mada, meni je ipak više od toga fascinantno kako ljudi po Bosni improvizuju i prave odlična piva. Nažalost, mnogi nemaju živaca za to, a ni volje da izmišljaju raznorazne Grunfove sprave.

Da bi došlo do masovnije pojave mikropivnica, potrebno je da prodavnice imaju stalnu i veću ponudu kvalitetnijih piva. Time će se vrlo vjerovatno stvoriti i tržište. Ovako kako je sada, 90% prodavnica i marketa nude Jelen i Sarajevsko. Treće alternative nema. I ako je se nađe negdje, onda je to Stella ili Heineken, koje među tim prodavačima važe za kao dobre pive.

Ali ja vjerujem da će se stanje mijenjati u skorije vrijeme, jer sve je više ljudi koji kuhaju, pa je time i veći broj ljudi koji probavaju bolje pive.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

slažem se sa svime što si napisao. ja mislim da naše tržište još nije spremno i da potrošači jednostavno nisu u stanju pojmiti taj odnos uloženo/dobijeno kod high end craft piva.

jedan kvalitetan IPA ili RIS stvarno puno koštaju u smislu proizvodnje i uloženih sirovina, rada, ali i rizika od propadanja ture. nije isto kad ti se kontaminira iz bilo kojeg razloga tura kukuruznog lagera i tura craft RIS-a, na primjer. Smile a takve stvari se dešavaju i najvećima - ima ona emisija kad u dogfish head-u prosipaju fermentor od nekoliko hiljada litara u kanalizaciju Smile

mada oni imaju osiguranu svaku turu policom osiguranja, tako da ih zaboli đon.

anyway, u sarajevu se uskoro otvara brewpub sa najmanje 5 piva on tap, više detalja kad se to stvarno desi, a kakvu će prođu imati, to ćemo vidjeti...
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Generalno jedina opcija je za sada pub sa točenim pivom. Jer je to u ovoj situaciji najbolja i najisplativija opcija. Za pola litra piva se obično izdvaja 3 KM (Crni Tomilsav u Route 66). Dok je La Trappe oko 5 KM za malu flašicu.
Te bi sa te strane, bar u većim gradovima bilo isplativo ići u tom prvacu. Sa specijalnim pivima, ponekad i kada se za to ukaže šansa. Jer kako sam upratio, čak i na zapadu, pojedine pivnice toče svoje pivo pojedinim danima. Jer radi malog kapaciteta toče samo par dana u sedmici. A ostalim danima ide obično pivo.

Mušice, javi kada otvore taj pub.
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Kod nas je mentalitet usko isprepleten sa debljinom (mrsavoscu) novcanika tako da sve je relativno , narodno receno misljenje je ko' guzica , svaka budala ga ima , bar tako svi mislimo ... a generalno misljenje je da ne vrijedi nista proizvoditi i samo rijetki uopste pokusavaju bilo sta ... Moje misljenje je da ce vecina poceti gledati dalje od sopstvenog nosa tek kad budu imali vise novca , e tad ce skontati da ima piva mimo dvoguze pive , a imacemo vise novca tek kad pocnemo proizvoditi (sve odreda) ...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

(04.04.2014, 09:53 )libor Wrote: Kod nas je mentalitet usko isprepleten sa debljinom (mrsavoscu) novcanika tako da sve je relativno , narodno receno misljenje je ko' guzica , svaka budala ga ima , bar tako svi mislimo ... a generalno misljenje je da ne vrijedi nista proizvoditi i samo rijetki uopste pokusavaju bilo sta ... Moje misljenje je da ce vecina poceti gledati dalje od sopstvenog nosa tek kad budu imali vise novca , e tad ce skontati da ima piva mimo dvoguze pive , a imacemo vise novca tek kad pocnemo proizvoditi (sve odreda) ...

ima i ta, ali se ne slažem s tobom u potpunosti. Smile na primjer ima dosta ljudi koji voze bijesna auta, nose bijesne telefone, idu na odmore po raznim zemljama itd, dakle imućni su i mogu sebi priuštiti, ali ipak je njemu dvoguza vrh ili heineken ili stella šta ja znam, ili lokalne pive, više zbog nekog lokal patriotizma nego zbog toga što ima neko kritičko mišljenje prema određenom pivu. i uvijek će tako biti i ti takvom da daš da proba ris mislim da bi ga ispljunuo. kod nas nema te kulture piva ni tradicije piva kao u nekim drugim zemljama, pivarstvo je poprilično kasno došlo na ove prostore, pa je i to jako bitan razlog u cijeloj ovoj priči. mi smo više rakijski i vinski narodi tradicionalno....
Find Odgovori
Svarrogh Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Mislim da se tu radi samo o jednoj stvari a to su tri stvari Big Grin Realno, kod nas ne postoji niti jedna prava craft pivovara. Svi koji su pokusali nesto su kopirali velike igrace i pokusali naci neki omjer cijene i kvalitete. Ali tu je trosarina koja jednaka za sve i u startu pusis jer proizvodis manje a placas jednako. Da ne pricam namete o zbrinjavanju otpada i slicno. Da je se otvorila iti jedna craft pivovara koja je drzala do sebe, svojih uvjerenja i radila konstantno dobro pivo mozda bi situacija bila drugacija. Ljudi se jako lagano naviknu na nesto bolje. Naravno, ne mozes im odmah dati IPA jer je to sok ali neki bitter koji je u balansu slatkoce i gorcine bi mnogi rekli da je dobro. Realno, koliko ljudi je odbilo vas homebrew? Jako malo. E sad, tu dolazi cijena i dobavljivost. Realno, strana piva su preko 3e i to na prvu odbija prosijecnog kupca. Ako je to duplo manje onda bi se mozda usudili i probati. E jednom kad probaju, vise nema nazad. To svi mi dobro znamo i da nam nikada nije puno novaca za vrhunsko pivo. Ljudi masovono kupuju dobra vina a da ne mogu pivo... cisto sumljam. I onda kad neko probije led nece proci dugo da se otvori jos jedna pivovara. I jos jedna. Sto ih bude vise tada ce i papirologija biti laksa za srediti jer ce napokon u ministarstvima znati sta neko trazi... malo po malo. Mislim da ce za koju godinu sve biti drugacije...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

ja mislim da su kod nas u BiH nedavno uveli diferencirane trošarine, neko je i postavljao link. ja ipak mislim da je najveći problem ipak kako prodati proizvod. kako dobiti stalnog potrošača, a ne nekoga ko će doći jednom, probati pivo, reći super je i otići i nikad se više ne vratiti. naravno ja se ograničavam na tržište sarajeva gdje ja živim i recimo ostatka BiH i nekako mislim da je po tom pitanju mrka kapa Smile

pa evo ne treba ići dalje, ima taj pub gdje su stranci 99% (zna većina vas gdje je to, imali smo tamo druženje), bila je bačva vrhunskog brown ale-a i bačva nektara. krigla browna koštala je 5KM, a krigla nektara 3KM.

od ukupnog broja ljudi koji su bili tu, mozda je bilo 10% onih koji su se bar malo razumijeli u pivo. ostatak mrtvi prosjek. nemaju pojma o pivima i to. i šta se dešava?

svi su platili tih 5KM odmah da probaju 'to čudo' brown ale. popili po kriglu i nastavili cijelu noć derati nektar. u neka doba neki su se odvažili naručiti još brown ale-a koji su pomiješali u krigli sa nektarom. Big Grin Big Grin 'jer im je bio prejak okus'....
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 10 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools