Shone
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
pH metri
Da li je neko koristi do sada ovaj pH metar, pošto mogu doći do njega cena mu je pristupačna oko 2500 din, KL 009. http://psilab.rs/phmetri.html
Na nekim YouTube klipovima vidim da ga koriste.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|
Shone
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: pH metri
Kako radiš baždarenje, mislim kako mu pomeraš vrednosti unutar skale, pošto je elektronski ili to uopšte ne radiš, već samo uračunavaš odstupanja. Pufer može biti i sodabikarbona, tj nju možeš koristiti za fiksiranje pH vrednosti, mislim da ona ima dovoljno kapaciteta da zadrži pH vode usled blagog dodavanja kiseline ili baze.
Možeš li malo detaljnije o tome, šta želiš da postigneš puferom?
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: pH metri
dobiješ dvije vrećice praška. jedan prašak u 2 dcl destilirane vode daje pH od 4, a drugi daje u istoj količini vode pH od 7.
napraviš dvije otopine i prvo staviš pH metar u prvu i ako ne pokazuje pH 4 malim šarafcigerom sa zadnje strane okreneš šaraf i podesiš na 4. nakon toga sve podesiš sa drugom otopinom na pH 7.
i to je to.
nisam siguran za sodu bikarbonu, mozda je i moguce. koliko sam vidio po internetu, nije preporučljivo koristiti neke druge otopine jer samo ove pufer otopine daju precizno te vrijednosti pH. možda i može ne znam. kažem ja samo okvirno radim kontrolu u destiliranoj vodi čiji pH bi trebao biti 7, mada ni to nije baš najpreciznije....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
Shone
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: pH metri
This post was last modified: 10.12.2013, 07:41 by Shone.
Soda bikarbona bi trebalo da se koristi, koliko se sećam samo za stabilizaciju pH. Tako da se prilikom dodavanja baze ili kiseline ne ode u preveliki skok. Za to što tebi treba koristi se sirće i soli sirćetne kiseline, a potom se izračuna pH vrednost recimo da je to 5 pH. Probaću da ti pronađem, kako se to radi. Gde nalaziš destilovanu vodu? Ova demineralizova može varirati od 7 do 8 pH. Barem sam tako čitao, dok sam imao akvarijum sa ribicama.
Još nešto sam hteo da dodam, verovatno znaš da je većina pH metra baždarena na temperaturi od 20C. Vodeni rastvori na temperaturi od 25C koji imaju nižu vrednost od 7 pH se smatraju kiselim. Što znači da je na 7 pH pri temperaturi od 25C jednaka količina H3O+ i HO- jona. Da li ga ti kalibrišeš na 25 ili 20C?
U stvari zašto iz Hong konga, kad to što tebi treba ima ovde u apoteci. Kesica stoji prva na linku, koji sam postavio.
To je kalibracioni pufer MERCK sa pH vrednostima od 4,7 i 10.
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|
AleksandarV
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Sarajevo
|
RE: pH metri
This post was last modified: 20.12.2013, 08:47 by AleksandarV.
Vrlo praktična alatka.
Na stranici proizvođača StarSan-a sam našao pH stabilizator "5.2 Stabilizer" http://www.fivestarchemicals.com/breweri.../products/
Te isti kanim nabaviti. Pošto ga preporučuju za tvrde vode (sarajevska česmovača). Plus ga ima u BeerSmith-u pod Misc kao water agent.
Da li je iko isti probao?
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: pH metri
(20.12.2013, 08:44 )AleksandarV Wrote: Vrlo praktična alatka.
Na stranici proizvođača StarSan-a sam našao pH stabilizator "5.2 Stabilizer" http://www.fivestarchemicals.com/breweri.../products/
Te isti kanim nabaviti. Pošto ga preporučuju za tvrde vode (sarajevska česmovača). Plus ga ima u BeerSmith-u pod Misc kao water agent.
Da li je iko isti probao?
ako malo proguglaš vidjet ćeš da ovo sredstvo iskusniji home breweri izbjegavaju. odnosno, većina ljudi se zaleti, pa kupi, jer tako primamljivo zvuči, kao čarobni štapić. a poslije im bude slano pivo zbog previše Na u ovom sredstvu. druga stvar je to što je pH samo jedan dio priče u prilagođavanju vode, a drugi jednako bitan je slaganje profila vode i odnosa minerala za pojedine pivske stilove, što ne možeš s ovim postići.
naravno, i ja sam se bio zagrijao da to kupim kad sam ulazio tek u ovu priču sa prilagođavanjem vode, pa sam nakon čitanja dosta diskusija na tu temu po internetu i odustao. i baš sad pokušavam da nađem gdje je Kai Troester objasnio kako i zašto ovo sredstvo djeluje i zašto nije dobro, ali nikako ne mogu da nađem taj članak ili je bio forumski post negdje, nisam siguran.
i na ovoj temi možeš dosta pročitati: http://www.homebrewtalk.com/f39/how-many...er-346251/
moja preporuka je ipak da radiš sa RO vodom. moj filter je stvarno dostupan u svako doba i ko god hoće mogu mu posuditi da isfiltrira sebi vodu. zapravo, stajanjem i nekorištenjem se može samo pokvariti, tako da što više vode kroz njega ide, to bolje.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
Shone
1.030 OG, 2,93% ABV
Posts: 52
Joined: Nov 2013
Reputation:
0
Location: Beograd
|
RE: pH metri
@pivska mušica
Jer stigo rastvor ili da tržimo način da ti dobacim ove pufere?
Jedno pivo taman, dva piva mnogo, tri malo.
|
|
|