Kako koristiti Star San
Star San je jedno od najpoznatijih sredstava za sanitaciju opreme u kućnoj proizvodnji piva. Postoje neka pravila u načinu korištenja ovog sredstva, pa postavljam ovdje uputstvo kako ja koristim, a vjerujem da će ovaj način biti zgodan mnogima.
ovako ide procedura - star san otopina se pravi obavezno sa destiliranom vodom, znači ni slučajno vodovodna voda. pošto je star san sterilizator koji radi na principu niske ph vrijednosti (jako je kisel), kad se pomiješa sa vodovodnom vodom koja je puna minerala, dolazi do reakcije kiseline i baze, tako da u tom slučaju vrlo brzo otopina izgubi svojstva i zamuti se, postane kao mliječno bijela.
ako vam se slučajno destilirana voda zamuti i postane bjelkasta nakon dodavanja star sana, slobodno možete proizvođaču te vode poslati mail i obavijestiti ga da je njegova voda
samo malo destilirana
zezam se malo, ali zaista, vjerovali ili ne, vecina nasih voda koje se prodaju pod destilirane pobijele nakon dodavanja star sana, što znači da nisu dovoljno destilirane/demineralizirane i da je u njima ostalo još minerala.
znači, prvi znak da Star san otopina valja je da je potpuno bistra i da izgleda kao obična čista voda.
ja to ovako radim - kupim 5 l destilirane vode u onoj 5-litarskoj boci.
na tih 5 litara destilirane vode dodaje se 7,93 mL Star Sana. ovo uzimam s onom malom, tankom špricom od 10 mL koju možete kupiti u svakoj apoteci.
nakon što to pomiješam, jasno označim bocu markerom da se ne radi o vodi za piće, a ovo preporučujem i vama da uradite jer neko od ukućana, gostiju i sl. bi mogao naletiti i napiti se star sana.
na dan kuhanja piva, pretočim tu otopinu u onu malu frizersku bočicu sa onim špricem gore i podesim špricu da raspršuje na maksimum, znači da pravi oblak. tom špricom špricam i steriliziram apsolutno sve što dolazi u kontakt s pivom u sterilnoj fazi - fermentor (ne štedite nego slobodno dobro sve našpricajte), vrenjaču, hidrometar, čaše i posude za rehidraciju kvasca, svoje ruke, apsolutno sve što dolazi u kontakt s pivom ili kvascem kod rehidracije. da ne bi bilo zabune to je ovakva bočica koju ćete kupiti novu i nekorištenu
ovo radim na ovaj način zato što star san jako pjeni, a kad se šprica ovako onda puno manje pjene se stvara. bitno je da svaki komadić površine posude ili predmeta koji se steriliziraju dođe u kontakt sa otopinom star sana. posebno obratite pažnu na česmice, navoje i slične rupičaste površine jer su takva mjesta obično jako dobra za razvoj bakterija. svaka posuda se obavezno sterilizira neposredno pred korištenje, odnosno kontakt s pivom. potrebno je 30 sekundi od kontakta površine sa otopinom da bi se sterilizirala. ako sterilizirate stakleni demižon nećete špricati unutra, nego ćete naliti jedno litar-dva star sana, i onda demižon okretati tako da cijela površina dođe u kontakt sa sredstvom, a onda sredstvo vratiti u 5-litarsku bocu.
star san se, u koncentracijama koje sam opisa, ne ispire!
za jedno kuhanje piva, dovoljna je jedna ova bočica sa špricom od 0,5 l da se sve sterilizira.
što se tiče flaširanja, morat ćete naći način da unutrašnjost boce i grlić s vanjske strane dođu u kontakt s otopinom bez previše pjenjenja (malo pjene unutar boce ne predstavlja apsolutno nikakav problem). ja koristim vinator i brew tree kao na ovom videu i moram reći da sam se s ovim preporodio.
uglavnom, sav iskorišteni star san možete ponovo vratiti u onu veliku 5 litarsku bocu i ponovo koristiti, dakle on je potpuno namijenjen za višekratnu upotrebu. rok trajanja jednom napravljene otopine je 5-6 mjeseci, ali ja ipak radim novu otopinu puno češće.... za svaki slučaj.