Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kuhali smo pivo
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
Kuhali smo pivo
This post was last modified: 28.12.2013, 07:49 by sheha.
Eto, danas smo kuhali prvo pivo prema ovom receptu:

http://volimpivo.ba/thread-575.html
I naravno, kako to biva kod pocetnika, nije islo bas glatko.
1. jucer samlio kod Zisa 8,5 kg slada
2. planirati ukomljavanje u 30l mash tun-u. Kad smo ubacili slad u vreci skontali da nema sanse da tu naspemo 20 l vode (+10+26)
3. imao sam rezervno bure od 60 l i zacas smo ga (bilo nas 4) oblozili stiroporom i ucvrstili selotejpom
4. ukomljavanje prema receptu 60 min-20l
5. imali problema (nismo odmah stavili vodu) da zagrijemo vodu za Mash out add and fly sparge, tako da je ukomljavanje produzeno za extra 20 min, ali temperatura nije pala ispod 68C
4. kuhanje je proslo dobro, sve ispostovano, mislim da smo dobili 47 litara za kuhanje jer je bilo pri vrhu pivskog bureta od 50 l
5. Hladjenje je trajalo nesto duze, 25-30 min na ciljanu temperaturu 25C
6. U trenutku kada smo trebali izmjeriti OG, razbili hidrometar (izletio iz papirne kutije i pukao)-nismo ni mjerili
6. U fermentoru mislim da imamo ciljanih 40l
E, sada kako nismo izmjerili OG kakve su sanse da od ovoga bude ikakvo pivo i sta mi je dalje ciniti ( po pitanju mjerenja).
Find Odgovori
berabera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 83
Joined: Nov 2012
Reputation: 0 Location: banja luka
RE: Kuhali smo pivo
(28.12.2013, 07:48 )sheha Wrote: Eto, danas smo kuhali prvo pivo prema ovom receptu:

http://volimpivo.ba/thread-575.html
I naravno, kako to biva kod pocetnika, nije islo bas glatko.
1. jucer samlio kod Zisa 8,5 kg slada
2. planirati ukomljavanje u 30l mash tun-u. Kad smo ubacili slad u vreci skontali da nema sanse da tu naspemo 20 l vode (+10+26)
3. imao sam rezervno bure od 60 l i zacas smo ga (bilo nas 4) oblozili stiroporom i ucvrstili selotejpom
4. ukomljavanje prema receptu 60 min-20l
5. imali problema (nismo odmah stavili vodu) da zagrijemo vodu za Mash out add and fly sparge, tako da je ukomljavanje produzeno za extra 20 min, ali temperatura nije pala ispod 68C
4. kuhanje je proslo dobro, sve ispostovano, mislim da smo dobili 47 litara za kuhanje jer je bilo pri vrhu pivskog bureta od 50 l
5. Hladjenje je trajalo nesto duze, 25-30 min na ciljanu temperaturu 25C
6. U trenutku kada smo trebali izmjeriti OG, razbili hidrometar (izletio iz papirne kutije i pukao)-nismo ni mjerili
6. U fermentoru mislim da imamo ciljanih 40l
E, sada kako nismo izmjerili OG kakve su sanse da od ovoga bude ikakvo pivo i sta mi je dalje ciniti ( po pitanju mjerenja).
svako svoje pivo je najbolje,sve ce to biti ok za prvi put
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
This post was last modified: 28.12.2013, 08:13 by sheha.
(28.12.2013, 07:59 )berabera Wrote: svako svoje pivo je najbolje,sve ce to biti ok za prvi put
Hehe, hvala na podrsci. I ja se nadam, bar da ne razocaram mnogobrojnu publiku koja je danas ugovarala po jedno pivo-za probat.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Kuhali smo pivo
e ovo je najgori "prvi put" koji sam čuo Big Grin stvarno vas nije išlo, ali u svakom slučaju pivo će biti dobro.
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
(28.12.2013, 08:13 )mange_tout! Wrote: e ovo je najgori "prvi put" koji sam čuo Big Grin stvarno vas nije išlo, ali u svakom slučaju pivo će biti dobro.
A inace kazu da je najbolje "prvi put" Smile
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Kuhali smo pivo
da Big Grin najgore, ali je zato prvo pivo najdraže Zivjeli
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Kuhali smo pivo
Čestitke. Ništa, sada samo odokativno.
Sačekajte kraj fermentacije pa mjerite FG. U skladu sa stilom.
Flaširajte i uživajte.


Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Kuhali smo pivo
(28.12.2013, 08:13 )mange_tout! Wrote: e ovo je najgori "prvi put" koji sam čuo Big Grin stvarno vas nije išlo, ali u svakom slučaju pivo će biti dobro.

He He nisi cuo za moje prvo kuhanje, mislio sam ako sta ispadne sem motornog ulja bice super. Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Kuhali smo pivo
(28.12.2013, 11:42 )zis Wrote:
(28.12.2013, 08:13 )mange_tout! Wrote: e ovo je najgori "prvi put" koji sam čuo Big Grin stvarno vas nije išlo, ali u svakom slučaju pivo će biti dobro.

He He nisi cuo za moje prvo kuhanje, mislio sam ako sta ispadne sem motornog ulja bice super. Big Grin

nismo se ni mi proslavili na prvoj turi Smile kada se samo sjetim da nam je trebalo 2:30 h da nam provre sladovina Sad u svemo tome najbitnije je da se popila Big Grin
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
E, dobro je, vidim da je kod svih u prvom kuhanju bilo svega. Znaci nismo toliko ni losi. Smile
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Re: Kuhali smo pivo
Praksa, praksa i samo praksa. Ima tu grešaka. Ima tu uspjeha, najvažnije je da je kuhanje zabava i da uočene greške ispravi odmah na sljedećem kuhanju.
Čestitke i samo naprijed.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
"Doslo doba da se piva proba". Mjerio FG prije 3 dana bio 1010 (ciljani). Mjerio danas, nesto nize, mozda 1008,1009, nisam siguran. E sada, da li je vrijeme za flasiranje ili da pricekam?
Inace probao sam test pivo prije 3 dana i bilo je osjetno gorko i nesto svjetlije. Danas sam opet probao testni uzorak, gorcina je nesto manja a pivo je tamnije nijanse. Kakvi su mi indikatori. Pozitivni ili negativni?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools