Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Kuhali smo pivo
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Kuhali smo pivo
ja bih izmjerio za par dana još jednom za svaki slučaj. ukoliko ostane isti fg flaširaj Zivjeli
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
(14.01.2014, 10:29 )mange_tout! Wrote: ja bih izmjerio za par dana još jednom za svaki slučaj. ukoliko ostane isti fg flaširaj Zivjeli

OK, onda cu sacekati jos 3 dana.
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
Konacno je flasirano i prvo pivo. Ispalo je 37 litara od ciljanih 40.
Evo i slika:
[Image: DSC_0888.jpg]
[Image: DSC_0911.jpg]
Sve je proteklo bez nekih vecih problema. Jedino je ovaj moj kolega inzistirao da mu sipam u ovo burence 5l. Ne znam kakava su iskustva sa karbonizacijom u limenci i hoce biti ista od toga?Huh
Pivo je trenutno na odlezavanju na sobnoj temperaturi.
Elem, lakse je bilo cekati dok je bilo u fermentoru, sada kada je u flasi mami...
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Kuhali smo pivo
Prelijepo izgleda. Sa čime ste radili karbonizaciju?
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Kuhali smo pivo
Limenka je ok. Samo treba onaj gumeni cep za nju gore jer se onaj stari uglavnom unisti.
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
(20.01.2014, 09:46 )AleksandarV Wrote: Prelijepo izgleda. Sa čime ste radili karbonizaciju?
Nisam siguran na sta mislis-jel oprema il' sastojci?

@illuminated
da, limenka ima modifikovani gljiveni cep.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Kuhali smo pivo
Mislim na sastojke. Izgleda da je nestalo dekstroze po apotekama i prodavnicama zdrave hrane ovjde u sarajevu. Pa da priupitam a da vidm i gdje se može kupiti.
Pa ja svoje karbonizirao sa običnim šećerom.
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
(20.01.2014, 01:53 )AleksandarV Wrote: Mislim na sastojke. Izgleda da je nestalo dekstroze po apotekama i prodavnicama zdrave hrane ovjde u sarajevu. Pa da priupitam a da vidm i gdje se može kupiti.
Pa ja svoje karbonizirao sa običnim šećerom.
Da i ja sam običnim šećerom.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Kuhali smo pivo
(20.01.2014, 01:53 )AleksandarV Wrote: Mislim na sastojke. Izgleda da je nestalo dekstroze po apotekama i prodavnicama zdrave hrane ovjde u sarajevu. Pa da priupitam a da vidm i gdje se može kupiti.
Pa ja svoje karbonizirao sa običnim šećerom.


u DM-u imaš dekstrozu za kupiti
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Kuhali smo pivo
Kod mene je nema. Ali ću obići svaki DM dok ga ne nađem.
Find Odgovori
sheha Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 100
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: doboj-civcije
RE: Kuhali smo pivo
Evo danas je 7 dan od kako je pivo u flasama i morao sam da otvorim jedno da vidim kako se situacija sa ovim pivom razvija.
Prvi utisak je-da nije dobro. Nesto sam zeznuo.
Pivo nije dobro karbonizirano. Sto se tice boje i okusa sve je super-boja je odlicna zlatno-zuta (vi+uce na crvenkastu) osjeti se jasna aroma cascade i gorcina, ali jednostavno nije karbonzirano dovoljno.
Inace sam u flasama primjetio razliku izmedju vecine flasa i zadnje 3 flase. Kod zadnje 3 flase vec se 2-3 dan vidjelo par milimetara pjene. Kod ostalih flasha kada ih okrenem pojave se baloncici u medjuprostoru ali konacan rezultat nije dobar. Evo i slika.

Pivo koje nije karbonizirano:
[Image: DSC_0915.jpg]
Uopce nema pjene (ili minimum pri sipanju), boja i okus kako sam naveo.

Pivo iz jedne od zadnje 3 flase:
[Image: DSC_0916.jpg]
Pri otvaranju "iskipilo" i izaslo skoro pola flase. Kada se naspe, pjena kakva se pozeljeti moze ali jako slatko pivo (skoro kao sok).
Moj zakljucak je da se secer ipak nije ravnomjerno rasporedio na sve flase. Karbonizirao sam na 30 l piva 210g secera rastopljena nu 2 dl vode.
Sada ako moze neki savjet-da li da cekam jos da vidim hoce li da bude bolje karbonizacije ili da popravljam stvar (ako se popraviti moze). Inace flase stoje vec 7 dana na 20-23 stepena.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Kuhali smo pivo
Rano ti je sedam dana da oprobaš kakvo ti je pivo. Pošto sumnjaš da se šećer nije ravnomjerno rasporedio, stavi gajbe u veliku vreću za smeće. u slučaju da dođe do pucanja flaša. Uštedićeš sebi puno posla oko čišćenja.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools