Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Prodaja
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
Prodaja
Evo neceg sa cime su se vjerujem sreli mnogi iskusni i poluiskusni kucni pivari.

Sve vise ljudi i organizacija me pita da im prodam pivo.

To mi se dopada kao ideja, znam da tu nema zarade, ali mi prija i zaista zelim da jos neko van kruga mojih prijatelja i porodice proba blagodeti domaceg piva.

Upravo sam namjeravao da ponesem pivo na laboratorijsku analizu i stizu mi neki glasovi da to kosta 400-500 eura. Nije li to lopovluk?

Da li je neko imao problem sa inspekcijama, jer su uslovi iz Zakona o bezbijednosti hrane toliko smijesno rigorozni, tipa - posjedovanje sertifikata za svaki djelic opreme, zaposljavanje lica sa odgovarajucom strucnom spremom, itd. itd.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prodaja
jeste, na primjer pazi ovo - kad sam naručivao hidrometar jednom za home brewing zaglavio na carini. poslali mi pismo da se mjerni instrumenti bez certifikata ne mogu uvesti u zemlju. pitam ja sta cu kako cu, kazu oni moras podnijeti zahtjev institutu za mjeriteljstvo (eeeeej!?), da ti oni testiraju i izdaju papir za hidrometar. kolko će to koštati? 150 eura Big Grin

ja reko nije to mjerni instrument, to je samo plovak bezveze, uzorak itd... kaze on meni sve što ima podioke smatra se mjernim instrumentom. ja odgovaram a jel to znaci da ako zidarski metar narucim preko ebaya da ga moram slati na institut za mjeriteljstvo. tu nije znao šta da mi odgovori...

međutim to je tvoj zadnji problem. da bi prodavao pivo moraš biti pravno lice ili obrtnik u skladu sa zakonom i moraš imati oblik organizovanja koji ti dopušta proizvodnju i prodaju piva. to znači da automatski ulaziš u obavezu plaćanja trošarina za slad i hmelj koji kupuješ. to znači da ti dođe inspekcija koja utvrdi da li imaš uslove za rad - površina prostora, odvodi, dovodi, dimnjaci, sigurnost, upravljanje otpadom - sve se to mora ispoštovati samo da bi počeo sa radom, a nakon toga slijedi sanitarna inspekcija i ostalo....

e sad, koliko sam ja shvatio ti ne bi da pokrećeš firmu nego na crno da prodaješ? pa prodaji, kad već na crno prodaješ šta te ima brinuti laboratorijska analiza? to je svakako samo formalnost. ako je pivo dobro ljudi će kupovati, a ako nije neće... samo napravi dobro pivo i to je to...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Prodaja
Samo me interesovalo koji su uslovi da bih nekome prodao ili poklonio pet boca piva. Pa mi je sve to smijesnoSmile Povrsina - kuhinja, dovod - cesma, odvod - wc, otpad - bacim na livadu ili iskoristim za djubrenje cvijeca na terasi, nabavka - 15kg aladi za manje od 15 eura......
Pa mi eto uvrnuto da to moram drzavi da objasnjavam.
Jedino sto bi mi bilo zaista logicno i moralno je da se napravi analiza u laboratoriji. Ali 400 eura - ehej!!Smile
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: Prodaja
Ne bi potencirao neke rasprave,ali zbilja je vinarska branža itekako zaštićena..
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prodaja
ali zasto bi ikako bilo sta bilo kome objasnjavao? to meni nije jasno. pa ljudi prave rakiju, med, sirće, sir pa sve prodaju i poklanjaju regularno Smile

a sad, druga je stvar ako ti taj kome poklanjas/prodajes ne vjeruje, pa mu ti prilazes analizu iz laba da bi se opravdao na neki nacin da je sve 'čisto'... ja takvom onda ne bi ni prodao ni poklonio Smile

pivo se pije 6.000 godina na ovoj planeti i ja nisam još čuo ili pročitao da je neko umro od trovanja pivom Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
dzionik Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 29
Joined: Dec 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: Prodaja
This post was last modified: 20.01.2014, 07:51 by dzionik.
"pivo se pije 6.000 godina na ovoj planeti i ja nisam još čuo ili pročitao da je neko umro od trovanja pivom Smile"

Umro nije al se prosro, da izvinete na izrazu :-)
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: Prodaja
This post was last modified: 20.01.2014, 09:45 by AleksandarV.
Bogu dušu on je neće... Kratko i jasno.
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Prodaja
Dao ja drugu jednom pivo i on se usro da izvinete. I citam knjigu jednu...pise da previse magnezijuma moze da djeluje laxativno!

Radjeni su experimenti: mash in sa destilovanom vodom, i vec je ti detektovano oko 70ppm.

Mg u totalu ne bi trebao prelaziti 150 ?

Misljenja?

To pivo koje sam dao drugu je od sarajevske vode gdje je ph spusten sa limunskom kiselinom ( kölsch) bez ostalih dodataka
Find Odgovori
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Prodaja
Pivska musica: Pa upravo je to tema mog pitanja. Sa jedne strane imamo veoma rigorozan zakon o bezbijednosti hrane pa me interesovalo koliko se to realno primenjuje u praksi. Prilicno sam siguran da baba koja pravi i prodaje sir nema zaposlenog agronoma, ne salje Ministarstvu zdravlja tlocrt kuhinje, atest za kacu, elaborat o upravljanju otpadom itd.....itd, i da zbog toga ne placa penale 200 - 1000 eura sanitarnoj inspekciji?
Sto e tice domaceg piva pravilo je lako, ako je lijepog mirisa i ukusa onda je zdravo. Ako smrdi, bljutavo je, nema ukus na pivo - onda ne valja. Preporuka je da se ne pije sitni talog sa dna flase jer zna da protjera, ali meni jos nikad nista nije bilo zbog toga.

Tacno je da su vinari bolje regulisani ali to je valjda normalno, ovo je vinarsko podneblje, u pitanju su velike kolicine i sve vise velikih igraca pa se to na kraju regulisalo i zakonom.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: Prodaja
Talog je i najzdraviji tj. b1,b2,b5,b6 i b12 kompleks vitamina Big Grin
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Prodaja
(20.01.2014, 11:46 )Ludi Konj Wrote: Pivska musica: Pa upravo je to tema mog pitanja. Sa jedne strane imamo veoma rigorozan zakon o bezbijednosti hrane pa me interesovalo koliko se to realno primenjuje u praksi. Prilicno sam siguran da baba koja pravi i prodaje sir nema zaposlenog agronoma, ne salje Ministarstvu zdravlja tlocrt kuhinje, atest za kacu, elaborat o upravljanju otpadom itd.....itd, i da zbog toga ne placa penale 200 - 1000 eura sanitarnoj inspekciji?
Sto e tice domaceg piva pravilo je lako, ako je lijepog mirisa i ukusa onda je zdravo. Ako smrdi, bljutavo je, nema ukus na pivo - onda ne valja. Preporuka je da se ne pije sitni talog sa dna flase jer zna da protjera, ali meni jos nikad nista nije bilo zbog toga.

Tacno je da su vinari bolje regulisani ali to je valjda normalno, ovo je vinarsko podneblje, u pitanju su velike kolicine i sve vise velikih igraca pa se to na kraju regulisalo i zakonom.


pa primjenjuje se ako si registrovan proizvođač piva koji plaća akcize i poreze i plasira flaširano pivo na tržište s određenim datumom/rokom trajanja.

kad se registruješ kao proizvođač piva to znači da automatski podliježeš svim zakonima i propisima vezanim za sigurnost hrane.

isto vrijedi i za sir, mlijeko i ostalo.

ja za ovih godina koliko pijem domaće pivo nikada nisam imao nikakvih problema ni probavnih niti bilo kakvih drugih. niti sam čuo da je neko imao a krećem se u tim krugovima među home brewerima. a pio sam pokvarena piva, skroz kisela itd.

pediococcus i lactobacillus možeš čak i kupiti kao dodatnu kulturu uz kvasac da namjerno 'zaraziš' pivo. evo baš smo neki dan pili kiseli red flanders ale. božanstveno pivo koje je godinu dana ležalo s pedioccocusom, lactobacillusom i brettanomycesom.

talog na dnu boce je rudnik vitamina i prvi put čujem da se ne preporučuje piti? odakle taj podatak?

sanitarna inspekcija ne moze doci tebi i kazniti te, niti nekoj babi sto prodaje sir, jer ti ni nemas registrovanu proizvodnu djelatnost. tebe moze samo kazniti trzisna inspekcija za ilegalnu prodaju ali to nema sanse da se ikad desi. uostalom ti imas pravo ja mislim 100l godišnje proizvesti piva po glavi u domaćinstvu bez ikakvih poreza i dadžbina. mozes i prodati i ko ce ti dokazati da si ti to zapravo prodao, to su stvarno male kolicine, zanemarive...to je zakon iz stare jugoslavije koji je još na snazi u BiH koliko znam, u HRV su mijenjali koliko mi je poznato, a u CG nemam pojma kakvo je stanje...


a moje pitanje je šta te je ponukalo da ideš i da ikako pitaš koliko košta lab analiza tvog domaćeg piva? to mi nije jasno, koji su motivi Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: Prodaja
S jednom stvari onda trebaš računati, a to je da moraš onda ispitivati svaku turu
koju kuhaš...jer kako ćeš drugačije znati da nema neki problem sa novom turom?

Ja sam do sada skuhao oko 20 tura, a pio sam ko zna koliko domaćih piva koje su
drugi proizveli i nikad nisam imao nikakav problem a nisam ni čuo da je neko imao.
Probavao sam čak i piva koja su zaražena, bez posljedica...

Prilično sam siguran da to što se desilo drugu nema veze sa pivom već sa nekom
drugom hranom.
WWW Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 8 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools