Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Jos jedan pocetnik
dariobratic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 3
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
Jos jedan pocetnik
Narode ja sam iz CG i moram pod hitno da pocnem da proizvodim sopstveno pivo Smile Mislim da sam procitao sve sa ovog foruma pa sada imam samo 2-3 pitanja za vas:
Koliki je rok trajanja domacem pivu i koji je nacin cuvanja istog(temperatura i sl)?
Gdje nabavljate sve ove razlicite sirovine? Da li je moguce da se sa nekim od vas iskusnijih dogovorim da kupim od vas odredjene kolicine jecma, hmelja i kvasca?
Pozdrav za sada Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Jos jedan pocetnik
Prije svega, dobro došao na forum!

Rok trajanja značajno zavisi od količine alkohola i hmelja u pivu. Neka domaća piva treba odležavati po nekoliko godina prije nego sazriju i budu spremna za piće, kao što su na primjer neki jaki ale-ovi od 8% - 12% alkoholnog sadržaja.

'Regularna piva', odnosno ona klasična od 3-5% alc. sam pio i dvije godine nakon flaširanja i ne samo da se nisu pokvarila, nego nikad bolja nisu bila nego tad. Ako se poštuju sva pravila sanitacije i higijene, rok trajanja je nešto o čemu ne trebaš ni razmišljati. Idealno bi bilo da se nakon flaširanja i završene karbonizacije, pivo skladišti na temperaturi podruma (12-13°C), ali od temperature je puno važnije da je na tamnom i u mraku.

Sirovine se nabavljaju s mnogo strana i poprilčno je teško za razliku od nekih drugih zemalja, ali sve se može kad se hoće. Imaš ovdje temu sa online shopovima odakle najčešće kupujemo.

Što se tiče slada vidi i sa ostalima na forumu, ja sirovine ne prodajem jer neću ni centa da zaradim od ovog hobija, ali bi ti mogao pokloniti za prvu turu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
dariobratic Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 3
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Jos jedan pocetnik
Hvala na odgovoru Smile Ovo sto kazes da ne prodajes sirovine, vidio sam da neces da prodajes pivo sto je potpuno logicno Smile ali kad sam rekao da kupim, mislio sam da kad sebi narucujes da narucis i za mene pa bi ti dao pare jer svremena na vrijeme dolazim u BiH Smile I meni se svidja to sto ne zelis da se ugradjujes Big Grin
Na koju foru vam stigne i koliko kosta shipping za dzak jecma Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Jos jedan pocetnik
odma da razjasnimo - nije ječam nego ječmeni slad. na prvi pogled je slično, a u biti različito kao nebo i zemlja. Smile

shipping za vreću ječma košta ko avionska karta do brazila Big Grin sve ostalo - kvasac, hmelj i ostale sitne stvari i nisu toliki problem. slad nabavljamo u hrvatskoj ili u srbiji, a evo odnedavno smo našli jednu firmu u bih koja nam je uvela određenu količinu i nadam se da će to postati praksa i da nećemo više morati ići po slad tako daleko.

ima jedan kolega u CG za kojeg sigurno znam da radi pivo. član foruma @p.Ivo zna više detalja pa ćemo te pokušati povezati s njim!
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Jos jedan pocetnik
Pozdrav,

Zivim u Crnoj Gori, u prodavnicama zdrave hrane kupujem ekstrakt Maltex u teglama od po kilo.

Sto se tice hmelja i kvasca, postoji sajt http://www.copperkettlehomebrewing.co.uk, uspostavis emailom kontakt sa vlasnikom Ianom, salje i za CG, iako nismo na ebay, ja samo kod njega trgujem.

Najbolje stivo za pocetnike je http://www.howtobrew.com/intro.html, ako si dobar sa engleskim obavezno procitaj, i nema promasaja.

U zdravlje!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Jos jedan pocetnik
ha slušajte ljudi, taj maltex je jako loše rješenje. pokušajte nekako nabaviti ječmeni slad.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Jos jedan pocetnik
(10.12.2012, 06:38 )Pivska Mušica Wrote: ha slušajte ljudi, taj maltex je jako loše rješenje. pokušajte nekako nabaviti ječmeni slad.

Musice cini mi se da je njima sad ko' tebi kad si pocinjao sa kuhanjem piva.:chugger:
Find Odgovori
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Jos jedan pocetnik
This post was last modified: 11.12.2012, 10:23 by Ludi Konj.
Sta fali Malteksu, moje zadnje pivo ima sasvim pristojan ukus? Ima i neki makedonski ekstrakt, takodje u teglama.

Sto se tice slada u CG, pa Dario, prvo moramo nauciti all grain kuvanje, pa nabaviti slad. Ne vjerujem da ga ima igdje osim u pivari, ali nikada se ne zna. Nekada sam mislio da nikad necu moci da napravim pivo, pa se opet nekako snadjoh i vecinu opreme i sastojaka nadjoh u rodnom gradu.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Jos jedan pocetnik
Pa ne znam da li si ikada imao priliku do sada da radiš all grain? Ja sam s malteksom isto nešto pokušavao međutim ja nisam bio zadovoljan. Na stranu što je pre-pre-pre-skup! Bar ovdje u sarajevu, ne znam koja mu je cijena u CG.

Dosta ljudi koji su radili s malteksom su se žalili na visok FG i nemogućnost kvasca da ga preradi do kraja. Razlog tome je što malteks nije ekstrakt koji je namijenjen za pivarstvo, nego za pekarstvo i upotrebu u domaćinstvima.

Razlika između ekstrakta za pivarstvo i ekstrakta za pekarstvo i ostale namjene je u temperaturi dehidracije sladovine gdje se za ovaj pivarski pazi da se ne stvara previše dekstrina i nefermentabilnih šećera i da ne dolazi do takozvane maillardove reakcije kod dehidracije sladovine (jer ekstrakt nastaje dehidracijom sladovine), dok se kod ovog za pekarstvo i ostale namjene, kakav je Malteks, na to ne pazi...

Nemam stvarno sigurnu informaciju o načinima na koje se dobija Maltexov ekstrakt, ali po onim informacijama koje sam uspio vidjeti po internetu, ljudi su imali ove probleme.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Jos jedan pocetnik
To si u pravu, kod zadnjeg piva mi je FG 1.012, to je na nekim granicama normale. Kakva je situacija sa BACK-om, jer je i on pekarski?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Jos jedan pocetnik
Pa ako ti je FG bio 1.012 onda je to OK i u granicama je normalnog. Ja sam imao sa običnim starterom problem kad sam koristio malteks.... Ljudi su prijavljivali probleme. Uglavnom, ako imaš toliki FG onda je ok.

S tim da ako nisi probao all grain, onda ti preporučujem da polako kreneš da ulaziš u to jer to je ono pravo.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Ludi Konj Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 49
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location:
RE: Jos jedan pocetnik
Moze li se to u stanu?Smile
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools