Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


oprema
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: oprema
This post was last modified: 01.02.2014, 06:03 by AleksandarV.
E sada da li ćeš da praviš 200 litara dnevno ili više ovisi o više faktora.
A prvenstveno o veličini lokala u kome će se služiti pivo. Jer za mali lokal, 200 litara može biti previše a s druge strane i premalo. To se računa po broju stolova u lokalu. Ovjde imaš par linkova koji to detaljno opisuju.
Moraš da uračunaš za koliko ćeš početi da serviraš svoje pivo, koliko piva misliš da služiš, da li se kod tebe samo toči ili se služi i jelo. Ukratko da ne dužim.
@Mušice evo nešto na češkom (na engleskom nema)
http://www.mobilnipivovary.cz/kontejnero...ipivovary/

http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=&e...4564,d.Yms

http://specificmechanical.com/products-s...tem-sizing

Na ovom češkom sajtu imaš i kalkulator da izračunaš kolika je cijena mini pivare.

http://www.mobilnipivovary.cz/kalkulator-minipivovaru/
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: oprema
E da, generalna preporuka je da se kuha do 3 puta sedmično. Ispod jednog kuhanja sistem je prevelik, a preko 3 kuhanja sedmično, sistem je premal.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
oprema
Za početak, možeš da nabaviš polovnu opremu. No prvo obiđi sajmove. Tu je nova oprema daleko jeftinija. Sada je sajam piva u Novom Sadu u aprilu. Posebno ako kupuješ polovnu opremu, ona bi se trebala lično pogledati. Najveći dio troškova će ti otići na sredstva za čišćenje i dezinfekciju. Bez kvalitetnog CIP sistema sve je daleko teže.
Ali prvo izračunaj koliko piva bi pravio, kome bi prodavao i po kojoj cijeni. Pošto imaš svoj lokal lako ti je izračunati na osnovu prodaje drugih piva.
U međuvremenu sastavi bar dva recepta koja misliš da prodaješ. Jer ako praviš 200 L dnevno, moraš već u startu imati pivo koje se sviđa tvojim gostima. Pored pivare od 200 L, moraš imati i malu test pivaru da eksperimentišeš sa novim receptima. Pa imaj i to u vidu radi prostora. Mada možeš da kuhaš i kod kuće.



Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Re: oprema
This post was last modified: 03.02.2014, 01:33 by AleksandarV.
Mjesečno ti samo za jedno pivo treba oko 4.000 KM ili 2.000€ sirovine. Ako kuhaš 20 dana. Ostale troškove energenata nisam računao.
Recimo da prva tri mjeseca radiš sa gubitkom, pa odmah ti je to 6.000€ troškova za sirovinu. Polovna oprema neka je minimalno 10.000€, to ti je 16.000€.
Zbog toga je osnovno da pravilno izračunaš kapacitet svoje pivare.
Jer ako kuhaš 2-3 puta sedmično, što je preporuka, prosjek troškova za sirovine je oko 1.000€. A za dva puta je već 800€.
Ovo su samo osnovni troškovi. Bez transporta, carina, poreza, analiza, energenata, vode, sredstava za čišćenje i svega ostalog što može da iskrsne.
Znači 50.000€ na godišnjem nivou pa podijeli po mjesecima. Naravno da će se jedan dio početi otplaćivati kada pivara krene. A do tada su troškovi.
Prostor imaš pa je lakše.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori
stera Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 118
Joined: Apr 2013
Reputation: 0 Location: Beograd
RE: oprema
Jedan pivarski tehnolog mi je rekao da bi mogao da sklopi od polovne opreme pivaru za 5000-6000 Eu.
To za sebe, meni bi sigurno nesto naplatio i za svoju uslugu.
Realno?
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: oprema
This post was last modified: 10.02.2014, 02:10 by rafter.
Nadam se da neću opteretiti forum ovolikim fotografijama...
Ova oprema je ponuđena za 38.000.oo€
E sada tu su iskusniji koji će reći da li je realna cijena ili nije!
Javi se ako si zainteresovan za kontakt sa prodavcem.

                   

Nastavak... Ne umijem da stavim sve od jednom...

                   
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: oprema
This post was last modified: 10.02.2014, 03:23 by AleksandarV.
Koja je ovo stranica? Oprema lijepo izgleda. Da li je ovo neko iz regije ko pravi opremu?
Da li imaš ovaj tekst u pdf-u? Slabo se vidi.
Još jedan problem je prostor. Moraš opremu da prilagodiš prostoru. Pa ne može baš sve. Ima tu kompromisa.

E da, poskupa je ako mene pitaš.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: oprema
Ovo sam dobio na mail od ponuđača iz Kragujevca koji se bavi industrijskim postrojenjima. Nemam u pdf-u tako mi je poslao, ima jos 7 slika al u principu tu je sve, nisam htio da opterećujem forum...
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: oprema
This post was last modified: 10.02.2014, 04:15 by AleksandarV.
Recimo ovaj sistem https://brewmagic.com/brewing-systems/br...ms-system/ košta $6,995.00
A kod njih imaš i jeftinijih sistema.
Naravno, ovdje nedostaju fermentatori i još opreme.



Sada sam pogledao slike.
Ima tu još opreme koja nije prikazana na gornjim slikama. 300 litara po jednom kuhanju.
Poskupi su. Pa treba vidjeti i na drugim mjestima. Ali svakako uzeti u obzir.
Ja bar ne kanim otvarati mini pivaru.
Mi smo hobi kuhari ali dobro je znati.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools