Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
Stanetovo prvo kuhanje
Evo došlo vrijeme za prvo kuhanje.
Od opreme imam sve, jedino još terbam srediti posudu za ukomljavanje(frižider od 32 litre).
Od sirovina imam:
1. novogradiški hmelj
2. kristal EBC 120
3. ječmene pahuljice
4. magnum
5. kaskade
6. S-04
7. US-05
Molim vas s obzirom da trenutno imam samo ovo od sirovina da mi sastavite recept ako je moguće.
|
|
|
Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Uf greška u koracima, da slad.
Cascade:7,2
magnum: 14,5
|
|
|
Svarrogh
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Vukovar, Croatia
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Tura od 25L
5.3kg Pils slad, nova gradiska
0.34kg crystal 120 ebc
Magnum 15g - 60 minuta
Cascade 50g - 5 minuta
30 IBU
US05
Ukomljavaj sa 15L vode na 66C 60minuta.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(23.02.2014, 05:56 )stane2006 Wrote: Hvala puno, nakon ovog kuhanja vjerovatno idem sa receptom za aurora ale, naravno kad sakupim sve sirovine.
Ukomljavanje sa 15L vode na 66C 60 minuta, pretpostavljam da je to očekivana temperatura nakon 60 minuta ukomljavanja. Ljudi oprostite na ovakvim pitanjima ali nebi volio da napravim grešku, i ovako većina ljudi kojima sam rekao da ću kuhati domaće pivo me nekako čudno gledaju i nevjeruju da će to imati ikakve veze sa pivom.
pazi jednu stvar, ti ne mozes ovako pitanjima pojedinačnim doći do piva. ako nisi 100% siguran da znaš šta radiš, onda odgodi kuhanje za neko vrijeme i sjedi i dobro prouči sve. hoću reći ne trči pred rudo. ovi odgovori na pojedinačna pitanja nisu garancija da si sve zajedno u globalu uklopio i da si čitav proces shvatio. dobronamjerno ovo govorim.
što se tiče temperature, nakon ukomljavanja očekuje se neki pad. sve preko 2°C pada bih ja nazvao prevelikim gubitkom temperature. dakle ako ti na kraju ukomljavanja, nakon sat vremena, temperatura bude 64°C to je ok. bitno je da je makar u prvih pola sata barem blizu ovih 66°C.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Što se tiče procesa to sam dobro proučio mislim da neće biti nikakvih problema što se toga tiče, već dugo vremena čitam samo o procesima, infekcijama, opremi stvarno o svemu, zato sam zanemario zasad programe za recepte, zato sam i molio da mi vi maheri sastavte neki recept.
Što se tiče domaćeg piva, prije dva dana sam preuzimao opremu i sirovine u Slavonskom Brodu, pa sam usput po prvi put i probao domaće pivo, fenomenalno.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(23.02.2014, 06:18 )stane2006 Wrote: Što se tiče procesa to sam dobro proučio mislim da neće biti nikakvih problema što se toga tiče, već dugo vremena čitam samo o procesima, infekcijama, opremi stvarno o svemu, zato sam zanemario zasad programe za recepte, zato sam i molio da mi vi maheri sastavte neki recept.
Što se tiče domaćeg piva, prije dva dana sam preuzimao opremu i sirovine u Slavonskom Brodu, pa sam usput po prvi put i probao domaće pivo, fenomenalno.
kakvo si pivo probao? po kojem receptu, znaš li detalje?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(23.02.2014, 06:22 )AleksandarV Wrote: Preporučujem da prvo u ukomljivač uspeš vruće vode. Da se plastika (pretpostavljam da ukomljavaš u piknik frižideru) zagrije. Fino ga poklopi. Kako bi imaš što manje gubitaka temperature dok se temperatura unutar ukomljivača ne stabilizuje. Možeš uzeti par litara vruće vode iz bojlera i sve poklopljeno ostaviti 10-15 minuta. Tu vodu odspi da ti se ne mješa sa vodom za ukomljavanje. Bitno je da ti se zagrje posuda z aukomljavanje. Pa onda prvo uspi vodu za ukomljavanje, pa tek na to samljeven slad uz stalnomješanje da se ne stvore grudvicxe slada. Poklopi i ostavi sat vremena.
Preporuka je da napuniš ukomljivač sa vodom bar do pola da vidiš koliko temperature gubiš za sat vremena. Što je više vode, manji su gubici. Pa ćeš znati kako ti stvari stoje.
Da li si opremu dobro podesio u programu za pivarstvo?
pa ne mora drugom vodom predgrijavati frizider, to moze istom vodom kojom i ukomljava. ja tako uvijek radim.
ako mi je strike temperature vode 72°C da bih kada pomiješam slad dobio 66°C, ja vodu zagrijem umjesto na tih 72°C na 74°C i onda tako malo topliju naspem u frizider i pricekam par minuta da frizider sam pokupi topline koliko moze. onda izmjerim temperaturu i ohladim ako je potrebno miješanjem kuhačom. tada uspem slad.
samo je problem što beertools i beersmith (ja mislim) imaju opciju za ovu kompenzaciju, tako da je ovo već uključeno u formulu (gubitak koji sam frizider 'pokupi'). ima opcija da se unese toplinski kapacitet mash tun-a....
u svakom slučaju bolje da je voda malo toplija nego da je ispod željene temperature jer je baš zafrkancija ako se mora dogrijavati, a ohladiti je lako...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|