pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(23.02.2014, 06:37 )stane2006 Wrote: Danas sam malo testirao termometar, voda prokuha a on pokazuje 99,4, pretpostavljam da malo laže odnosno da bih vodu za ukomljavanje trebao zagrijati na 74 pa da budem siguran.
da bi dobio baš 100°C prilikom ključanja vode, moraš koristiti destiliranu vodu. ako hoćeš 100% precizno, onda koristiš destiliranu vodu i sonda mora biti u vodi najmanje 30 sekundi. na osnovu toga i kalibriraš teremometar (ako isti ima mogućnost kalibracije), ili ako nema ove mogućnosti, onda kompenziraš temperaturu za utvrđenu razliku.
druga stvar - to mora biti baš rolling boil. evo različitih faza ključanja vode na raznim temperaturama....
Quote:Simmer - 185 to 200°F. There is movement, and little bubbles appear in the water.
Slow boil - 205°F. There is more movement and noticeably larger bubbles.
Real boil - 212°F. The water is rolling, vigorously bubbling, and steaming.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Evo danas sam kuhao pivo, po receptu koji mi je dao Svarrogh.
Kuhao sam u otvorenoj garaži, temperatura zraka oko 9 stepeni. Sve mi je išlo ok, cijeli proces mislim da sam odradio kako treba, posebno sam vodio računa o sanitaciji Sve mi se činilo ok, ali kod ukomljavanja, voda je bila na 73 stepena, kada sam usuo u piknik frižider i stavio slad (nije trajalo duže od 5 minuta, stavim termometar i on pokazuje 63 stepena, odmah sam ulio vruću vodu i digao temperaturu na 67 stepeni, zatvorio frižider, nakon pola sata malo promiješao i nakon sat vremena temperatura je bila 64 stepena). Sladovine je bilo nakon ispiranja oko 25 litara. Kuhanje je proteklo ok iako sam dobio samo 19 litara, nakon kuhanja temperaturu za 18 minuta spustio na 23 stepena, uzeo uzorak za OG u menzuru spustio ga na 20,4 stepena i pokazao mi 1054. Nakon ovoga sam 10 minuta miješao, stavio kvasac direktno na sladovinu i zatvorio u fermentor. Dali ovo išta valja ili da pokušam ponvo.
|
|
|
Stane
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation:
5
Location: Tolisa (Orašje)
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Prvo, nadam se buduće pivo je u fermentoru, vrenjača ne radi ali koliko vidim kada prosvijetlim sa baterijom trenutno ima oko 3cm pjene i osjeti se nekakav dosta jak miris koji ne mogu definirati. Skuhao sam i drugo, po istom receptu, OG mi je bio 53, u fermentoru je 1 dan, ovaj put sam dobio 20 litara sladovine, pjene ima mozda 0,5 cm. Da li je OG kod jednog i kod drugog previsok ili je u okvirima, kod drugog nisam ni stavljao vrenjaču nego sam samo zavrnuo poklopac.
|
|
|
mange_tout!
Admin
Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation:
15
Location: Mostar
|
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(01.03.2014, 08:30 )stane2006 Wrote: Prvo, nadam se buduće pivo je u fermentoru, vrenjača ne radi ali koliko vidim kada prosvijetlim sa baterijom trenutno ima oko 3cm pjene i osjeti se nekakav dosta jak miris koji ne mogu definirati. Skuhao sam i drugo, po istom receptu, OG mi je bio 53, u fermentoru je 1 dan, ovaj put sam dobio 20 litara sladovine, pjene ima mozda 0,5 cm. Da li je OG kod jednog i kod drugog previsok ili je u okvirima, kod drugog nisam ni stavljao vrenjaču nego sam samo zavrnuo poklopac.
odlično je to sve, bar po ovome što si opisao ništa se ne brini. osjetiš "kiselkast" miris, i to je miris fermentacije. krauzen od 3 cm je veoma dobar. i OG ti je dobar. ponavljam, nemoj se ništa brinuti, ide sve kako treba.
živio!
|
|
|