Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prvo rafterovo pivo
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

RE: Prvo rafterovo pivo
Skuvano je... malo je tamnije nego sam ocekivao. Hladjenje ide bas sporo nez chillera. Temp je 35c nakon sat hladjenja. Prilicno sam zabrinut... veceras par clicica i izvestaj. Naucio sam danas mnogo. Hvala za pomoc ljudi.
Zivili
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

to da je tamnije ti se čini. izgleda puno tamnije u fermentoru nego u čaši poslije. naravno ako si ispoštovao sladove i recept i EBC. jbg, trebao si napraviti prvo chiller pa onda kuhati...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Bice to sve ok , nego reci mi posto vidim da si iz Foce , i jos imas nick Rafter , imas li neke veze sa Encijanom , ako imas pozdravi mi Sherpasa i ekipu ...
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Finito... sledi izvjestaj. Umorio sam se za medalju.
Radio sam u Encijanu 9 godina... a ako pivo bude dobro Sherpas ce ga peodavati na kampu Wink
Kada si bio na kampu, kojih godina?
Find Odgovori
libor Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 23.02.2014, 07:36 by libor.
2004 i 2005 , stim sto smo ja i drugar 2004 bili jos par dana u kampu u Brstanovici sa Cakijem supermaratoncom iz Celinca i jos neki likovima . Nikad necu zaboraviti kad je Caki "skoknuo" (preko 30 km u jednom pravcu)do Foce po kvasac za pogacu ...Nego pokusavam se sjetiti imena skipera i jedino se sjecam Vijeke ...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Rafteru nije valjda da nema ni jedna slika i malo detaljniji izvjestaj kako je proslo? Smile
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

e da, javi mi samo adresu na pp da ti pošaljem knjigu Smile http://volimpivo.ba/thread-641.html
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Wink  RE: Prvo rafterovo pivo
bananabananabanana
Juče je u Foči skuvano prvo pivo Big Grin, ako se nekada bude pisala neka istorija pivarstva Foče, ovaj datum će biti tu Wink
Nego, da malo opišem svoje "sladne" muke koje su me pratile!

Kuvao sam pivo kod zeta u restoranu, ogromna kuhinja sa svim potrebštinama!
Startalo se u 12:30 i završilo oko 19:00

Prvo ukomljavanje je rađeno na 72C, 16,5L vode uz mješanje, nije bilo grudvica i tu sam osjetio prve mirise... Na iduće mješanje sam čekao pola sata (slika nakon 30min ukomljavanja), i izmjerim temp kad 60C Huh pa sam pisao na forumu... Međutim, razlog za opadanje temperature je bilo to što sam MashTun držao na veoma hladnim plčicama... Tada sam podigao mash pored rešoa da se malo "ugrije"

Prvo istakanje nakon 60min, prvo recirkulacija nekih 3L i onda istakanje(slika, istočeno nekih 10L od planiranih 11,5)... Istakanje je trajalo relativno dugo, i jedva je curilo... Problem je bio u onoj dugačkoj cijevi koja se podigla u onaj tepih od sladovine, vjerovatno mnogo zazduha je ostalo u njoj. Morao sam da je "vratim" na mjesto pa sam se poslužio metalnom cjediljkom i kuhačom. Za idući put biće pričvršćena.

posle toga ispiranje na 75C 15L 10 minuta... (slika sladovine iz ispiranja). E tu sam ispao naivan vjerovatno... S obzirom da sam se plašio da ću imati "previše" sladovine nisam sve iscijedio, što će se odraziti na krajnji rezultat. Kada je u loncu bilo 10L koliko sam planirao iz ispiranja, ja zatvorio slavinu, reko da ne razblažim Big Grin Jbg ne mogu vam opisati kako sam se osjećao zabrinuto Sad Posle kada sam prao mash isteklo je 2L.

I onda kuvanje... Kuvao sam u posuđenom loncu (buretu od piva) na plinu.
Ispoštovao sam recept u minut. Hmelj sam držao u vrećici za veš. Samo sam par puta kuhačom sklonio onaj mulj sa vrećice da bi voda mogla da cirkuliše.

Hlađenje je bilo priča za sebe... Bez čilera je drama, džaba led, hladna voda... skoro dva sata hlađenja, i dva sata rizika od zaraze... Na kraju sam ubacio u veliko korito koje je bilo napolju, i tu je krenulo brže. E sad, na slici se vidi neko čudovište svijetle boje u vidu neke pjene koje pliva u mom još malo pivu. Jesam li to trebao odmah izbaciti iz šerpe?

Na idućoj slici su vjerovatno ostaci onog čudovišta, nisam imao sterilnu gazu pa nisam cijedio, E tu se sada odražava ona zezancija oko sladovine koja je ostala... od planiranih 20 da bude ja sam dobio 15... nema veze, naučio sam mnogo iz ovog prvog kuvanja.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

super. jbg trebao si tu sladovinu, tih 2 litre koje kazes da su iscurile, trebao si to ubaciti u lonac za vrijeme dok je kuhalo. to što zoveš 'čudovište' su koagulirani proteini i to je dobro. to znači da su se proteini skupili u veće nakupine i da će potonuti na dno fermentora, a ne ostati da lebde u pivu. mada će ti svakako biti mutnije pivo jer nisi dovoljno brzo ohladio. uglavnom svaka čast i čestitke Smile
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

This post was last modified: 24.02.2014, 02:11 by rafter.

I onda posle još malo gubitaka oko 1l, tada mi je bilo krivo što nemam menzuru, ovo je uzorak za mjerenje OG koji je iznosio 1050 tačno na 20C. I ovde je slika prije aeracije i dodavanje kvasca...

Dobio sam 15L u fermentatoru, eno ga u kuhinji, ne dešava se ništa još uvjek.. Kvasac nisam rehidrirao, da li je to razlog??

Jedan savjet za početnike:
NE TRČITE PRED RUDU KAO JA! KONTAM EUFORIJU I SVE OSTALO! POLAKO
Al džaba, prvo hopni pa reci skoč!!!
Toliko za sada!

(24.02.2014, 02:02 )pivska mušica Wrote: super. jbg trebao si tu sladovinu, tih 2 litre koje kazes da su iscurile, trebao si to ubaciti u lonac za vrijeme dok je kuhalo. to što zoveš 'čudovište' su koagulirani proteini i to je dobro. to znači da su se proteini skupili u veće nakupine i da će potonuti na dno fermentora, a ne ostati da lebde u pivu. mada će ti svakako biti mutnije pivo jer nisi dovoljno brzo ohladio. uglavnom svaka čast i čestitke Smile

Hvala, ma skontao sam to odmah. Al kad misliš da je pogrešno sve što radiš, Kada sam stavio da se kuva tada sam prao Mash... Ja sam zadovoljan, generalno, nije mi kao prvo pivo-prvi mačići... baš mi je stalo do njega, ne bi volio da se zarazi. Sanitaciju sam vršio Asepsol 5%, izlevatili me za izosan. Al sam ispirao Prokuvanom vodom, samo sam prao.

(23.02.2014, 07:33 )libor Wrote: 2004 i 2005 , stim sto smo ja i drugar 2004 bili jos par dana u kampu u Brstanovici sa Cakijem supermaratoncom iz Celinca i jos neki likovima . Nikad necu zaboraviti kad je Caki "skoknuo" (preko 30 km u jednom pravcu)do Foce po kvasac za pogacu ...Nego pokusavam se sjetiti imena skipera i jedino se sjecam Vijeke ...

Znam tu čitavu ekipu, Čaki, Čiko, Silva, Zuba, Berendika... Svi su dolazili, ma onda se znamo 100% Ja sam Boban, Vozio sam tada čamac kod sherpasa...
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Kako god i sta god, bitno je da si krenuo sa kuhanjem. Pa taman i prosuo!!!!
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Čestitke.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools