Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


banalno pitanje o pretakanju u fermentor
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Dubrovnik Hr
banalno pitanje o pretakanju u fermentor
Evo jedno malo glupo pitanje za vas stare pivoljubce,dakle čime,tj. na koji način pretačete sladovinu nakon hlađenja iz lonca u fermentor?
Dali koristite lijevak pa kroz sterilnu gazu(ili gaza nije potrebna) ili je pak bolje koristiti onaj autosiphon(kupio) ili kako li se već zove...neznam što je pametnije budući da me izrazito strah infekcije ili da mi upadne sterilna gaza u fermentor i tako...hvala!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
ja iz lonca samo prelijem u fermentor, bez ikakvih gaza i lijevaka. autosifon ti služi za pretakanje iz fermentora u bottling bucket.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
gledaj tebi je cilj da što bistriju sladovinu iz mash tuna dobiješ u lonac. ako hmelj kuhaš u vrećicama i izvadiš ga nakon kuhanja, to znači da možeš doslovno samo iz lonca direkt to sve preliti u fermentor. malo onih proteina i ostataka hmelja ništa ne znače, to će se sve poslije stisnuti na dnu fermentora.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
(26.02.2014, 03:01 )pivska mušica Wrote: gledaj tebi je cilj da što bistriju sladovinu iz mash tuna dobiješ u lonac. ako hmelj kuhaš u vrećicama i izvadiš ga nakon kuhanja, to znači da možeš doslovno samo iz lonca direkt to sve preliti u fermentor. malo onih proteina i ostataka hmelja ništa ne znače, to će se sve poslije stisnuti na dnu fermentora.

Ja sam ostatke hmelja i proteina ostavio u loncu i odrazilo se (će se odraziti) na ukupnu količinu piva. A isto sam samo prelio u čist fermentator. I eno ga "kulja" Big Grin
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Dubrovnik Hr
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
Hvala ljudi na brzim odgovorima..zaboravio sam naznačit da bih koristio 34l staklenu demižanu...dakle bez gaza i zafrkancija,hmelj u vrećicu za hmeljenje(kupio) i sve bi trebalo biti ok! Moram se pohvalit da sam nabavio i onu malu pumpicu za aeraciju!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
bravo Smile e onda kroz dezinfikovan lijevak i neće biti problema. sretno sa kuhanjem beer
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
Re: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
Ja koristim auto sifon. Sada mi je došla šnala za nega, da mogu da ga pričvrstim za lonac. Tako da su mi ruke slobodne. Pošto su došle i vrećice za hmelj, biće to bistro. A presipam u fermentator preko cjediljke i onda kroz lijevak da se sladovina aeriše. Sa šnalom imam slobodne obje ruke za pretakanje. I fino se aerisalo.

Sent from my Z10 using Tapatalk 2
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
(26.02.2014, 08:47 )AleksandarV Wrote: I fino se aerisalo.


kolege sa pivarstvo.info su mjerile količinu otopljenog O2 odmah nakon pretakanja u demižon i to prskanje je preslabo da bi otopilo dovoljno kisika u sladovinu. znači to što pretočiš samo s visine i malo ono ako zapjeni to je ništa. kolega anito je dobio rezultat nakon pretakanja 3,1 mg/l otopljenog kisika, a nakon 120 sekundi snažnog mućkanja tek 5,8 mg/l.

a za zdravu fermentaciju treba minimum 10 mg/l, a maksimum koji možemo postići bez čistog O2 je bušilicom snažno vrtiti minimalno 90 sekundi ili akvarijskom pumpicom nakon 15 minuta i to je oko 8 mg/l.


evo te teme

http://www.pivarstvo.info/forum/viewtopi...7&start=90


beer
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
mi par minuta aeriramo bušilicom uvijek. zapjeni nam samo tako koliko je izaeriramo Big Grin
Find Odgovori
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Dubrovnik Hr
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
Možda sam malo pobjegao od naslovne teme,ali kao što napisah gore ja sam nabavio onu pumpicu sa keramičkim kamenom...izgleda kao adapter za mobitel i to se uključi u struju, a iz pumpice ide usko silikonsko crijevo na čijem je kraju taj keramički kamen koji se gurne na dno demižane i pusti petnaestak minuta da propuhiva zrak...na takav način sladovina fino klobrča i obogati se kisikom...
Zivjeli
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
Re: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
Ipak bi trebao aerirati jer je to sigurna metoda, a košta svega 5 min. Bušilica i nastavak koji su dobro sterilizirani mogu osloboditi dosta kisika za pravilnu fermentaciju. Još da se oslobodiš taloga prije pretakanja u fermentacijsku posudu napraviš whirpool tako da sterilnom kuhačom mješaš kroz sredinu da napraviš vir koji će prljavštinu staložiti na dno. Zatim kroz cjedku pretočiš sladovinu i sav taj talog ostane u cjedki/filteru i tvoje pivo je čisto,a nakon toga napraviš aeraciju.

Problem sa prljavštinom zna stvoriti problem pri pretakanju ako se čak i malo prodrma fermentor ti 'zli duhovi' ipak dođu do piva pa krajnji proizvod bude dosta mutan.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
moze i pumpicom akvarijskom. dobro je u cijev ugurati komadić pamučne vate natopljen u alkohol da zadržava čestice prašine i da dezinficira zrak jer ipak pumpica povlači zrak iz okruženja direktno u pivo. treba samo paziti da nije jako nabijena ta vata da ipak ima protok...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools