Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


banalno pitanje o pretakanju u fermentor
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Dubrovnik Hr
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
Baš vam hvala ljudi na super savjetima,baš mi se sviđa ova ideja sa sterilnom kuhačom a i ova ideja od kolege mušice sa vatom namočenom u alkohol...
Ipak me nekako malo strah raditi sa bušilicom,jer iako ona batilica za boju mora biti uredno sterilizirana,opet nekako nemogu zaisliti da koristim onu istu bušilicu s kojom sam može biti prije sat vremena bušio tiple u zidu i prašio po kući...ipak koliko got bušilicu prije aerizacije treba da očistim,prilikom rada ispuhiva prašinu i kovitla onaj ustajali vlažni zrak koji je ostao u prostoriji nakon kuhanja...a sve to poviše taman ohlađene sladovine...
Zivjeli
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
zato je dobro imati aku bušilicu Smile koju koristimo samo za aerizaciju, i do sada nismo imali problema.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
mi bušilicu držimo u kesi dok aeriramo. probušimo rupu u kesi, tamo na vrhu gdje ulazi onaj nastavak i to je to. naravno, kesa mora biti čista, a ne da ima mrva od kruha u njoj Big Grin
Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 68
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Vinkovci
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
Ja koristim crijevo koje sam prerezao i ubacio komadić malo tanjeg sa 1mm rupicom (bernulijev zakon ili tako nekako) i sladovina povlači zrak kroz rupicu i tako se aerira. To je netko na pivarstvo.info objasnio i meni je ok a jednostavno za napraviti.
very-drunk ja bi pivaaaaa!
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
AW: RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
This post was last modified: 27.02.2014, 10:20 by ale ale.
(27.02.2014, 06:02 )MaliVido Wrote: Baš vam hvala ljudi na super savjetima,baš mi se sviđa ova ideja sa sterilnom kuhačom a i ova ideja od kolege mušice sa vatom namočenom u alkohol...
Ipak me nekako malo strah raditi sa bušilicom,jer iako ona batilica za boju mora biti uredno sterilizirana,opet nekako nemogu zaisliti da koristim onu istu bušilicu s kojom sam može biti prije sat vremena bušio tiple u zidu i prašio po kući...ipak koliko got bušilicu prije aerizacije treba da očistim,prilikom rada ispuhiva prašinu i kovitla onaj ustajali vlažni zrak koji je ostao u prostoriji nakon kuhanja...a sve to poviše taman ohlađene sladovine...


Ja samo navoj busilice predjem Starsanom, busilica inace u upotrebi za sva busenja po kuci i do sada nije bilo problema...
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation: 0 Location: Trbovlje
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
(27.02.2014, 07:20 )superhik Wrote: Ja koristim crijevo koje sam prerezao i ubacio komadić malo tanjeg sa 1mm rupicom (bernulijev zakon ili tako nekako) i sladovina povlači zrak kroz rupicu i tako se aerira. To je netko na pivarstvo.info objasnio i meni je ok a jednostavno za napraviti.

Možeš to opisati malo detaljnije? Smile
Find Odgovori
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 27
Joined: Dec 2012
Reputation: 0 Location: Tarčin
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
Ja kada kuham ne koristim vrećice za hmelj. U zadnji 5 minuta kuhanja ubacim manju vreću za veš (DM marketi) i tako je dezinfikujem. Kada završim kuhanje, vreću izvadim i ostavim je u dezinficiranu posudu.
Nakon što sladovinu ohladim, izvadim chiller, zaklopim lonac i sačekam 10 minuta da se sve fino slegne.
Na fermentor stavim lijevak, cijediljku i pretačem sladovinu dok ne dođem do mulja (ostane nekih 4 litra). Zatim stavim onu DM vrećicu preko cjediljke i nastavim pretakati i tako izvučem još 2L.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,837
Joined: Nov 2012
Reputation: 9 Location: Sarajevo
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
@Bosanski Spijun

Male tajne velikih majstora :-D
WWW Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: Sarajevo
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
This post was last modified: 28.02.2014, 04:03 by AleksandarV.
Interesantno koliko su vino i pivo slični.
Ovo sam našao kod Pulltex-a.
http://www.pulltex.com/en/service/aerating-funnel.html

Imaju radnju na Skenderiji, Wonderland. Iza nove zgrade EU. 39 KM.

Ovaj model nemaju a vrlo je interesantan. Vinturi princip.



I jedna elegantna verzija.


Ovaj sam sebi upravo naručio.
0,99 $ i besplatna poštarina.
Hong Kong
http://www.ebay.com/itm/SN9F-Superior-Qu...5d46159ee9
Find Odgovori
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 21
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Dubrovnik Hr
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
Odlične ideje...probušena vreća...dm vreća za veš...odlično,sve usvajam malo po malo...!beer
Zivjeli
Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 68
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Vinkovci
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
(28.02.2014, 08:44 )antares Wrote:
(27.02.2014, 07:20 )superhik Wrote: Ja koristim crijevo koje sam prerezao i ubacio komadić malo tanjeg sa 1mm rupicom (bernulijev zakon ili tako nekako) i sladovina povlači zrak kroz rupicu i tako se aerira. To je netko na pivarstvo.info objasnio i meni je ok a jednostavno za napraviti.

Možeš to opisati malo detaljnije? Smile

A ne mogu na usranom tabletu stavot sliku ali slično ovom na vinu što je aleksandar stavio.
very-drunk ja bi pivaaaaa!
Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 68
Joined: Jan 2014
Reputation: 0 Location: Vinkovci
RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
This post was last modified: 02.03.2014, 08:34 by superhik.
Evo slije, skužio

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk

Izgleda da nisam Sad

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk

[Image: umaga3ap]



Sent from my Lumia 710 using Tapatalk
very-drunk ja bi pivaaaaa!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools