Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

banalno pitanje o pretakanju u fermentor
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
Baš vam hvala ljudi na super savjetima,baš mi se sviđa ova ideja sa sterilnom kuhačom a i ova ideja od kolege mušice sa vatom namočenom u alkohol...
Ipak me nekako malo strah raditi sa bušilicom,jer iako ona batilica za boju mora biti uredno sterilizirana,opet nekako nemogu zaisliti da koristim onu istu bušilicu s kojom sam može biti prije sat vremena bušio tiple u zidu i prašio po kući...ipak koliko got bušilicu prije aerizacije treba da očistim,prilikom rada ispuhiva prašinu i kovitla onaj ustajali vlažni zrak koji je ostao u prostoriji nakon kuhanja...a sve to poviše taman ohlađene sladovine...
Zivjeli
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

zato je dobro imati aku bušilicu Smile koju koristimo samo za aerizaciju, i do sada nismo imali problema.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

mi bušilicu držimo u kesi dok aeriramo. probušimo rupu u kesi, tamo na vrhu gdje ulazi onaj nastavak i to je to. naravno, kesa mora biti čista, a ne da ima mrva od kruha u njoj Big Grin
Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Ja koristim crijevo koje sam prerezao i ubacio komadić malo tanjeg sa 1mm rupicom (bernulijev zakon ili tako nekako) i sladovina povlači zrak kroz rupicu i tako se aerira. To je netko na pivarstvo.info objasnio i meni je ok a jednostavno za napraviti.
very-drunk ja bi pivaaaaa!
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

AW: RE: banalno pitanje o pretakanju u fermentor
This post was last modified: 27.02.2014, 10:20 by ale ale.
(27.02.2014, 06:02 )MaliVido Wrote: Baš vam hvala ljudi na super savjetima,baš mi se sviđa ova ideja sa sterilnom kuhačom a i ova ideja od kolege mušice sa vatom namočenom u alkohol...
Ipak me nekako malo strah raditi sa bušilicom,jer iako ona batilica za boju mora biti uredno sterilizirana,opet nekako nemogu zaisliti da koristim onu istu bušilicu s kojom sam može biti prije sat vremena bušio tiple u zidu i prašio po kući...ipak koliko got bušilicu prije aerizacije treba da očistim,prilikom rada ispuhiva prašinu i kovitla onaj ustajali vlažni zrak koji je ostao u prostoriji nakon kuhanja...a sve to poviše taman ohlađene sladovine...

Ja samo navoj busilice predjem Starsanom, busilica inace u upotrebi za sva busenja po kuci i do sada nije bilo problema...
Find Odgovori
antares Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

(27.02.2014, 07:20 )superhik Wrote: Ja koristim crijevo koje sam prerezao i ubacio komadić malo tanjeg sa 1mm rupicom (bernulijev zakon ili tako nekako) i sladovina povlači zrak kroz rupicu i tako se aerira. To je netko na pivarstvo.info objasnio i meni je ok a jednostavno za napraviti.

Možeš to opisati malo detaljnije? Smile
Find Odgovori
Bosanski špijun Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ja kada kuham ne koristim vrećice za hmelj. U zadnji 5 minuta kuhanja ubacim manju vreću za veš (DM marketi) i tako je dezinfikujem. Kada završim kuhanje, vreću izvadim i ostavim je u dezinficiranu posudu.
Nakon što sladovinu ohladim, izvadim chiller, zaklopim lonac i sačekam 10 minuta da se sve fino slegne.
Na fermentor stavim lijevak, cijediljku i pretačem sladovinu dok ne dođem do mulja (ostane nekih 4 litra). Zatim stavim onu DM vrećicu preko cjediljke i nastavim pretakati i tako izvučem još 2L.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

@Bosanski Spijun

Male tajne velikih majstora :-D
WWW Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 28.02.2014, 04:03 by AleksandarV.
Interesantno koliko su vino i pivo slični.
Ovo sam našao kod Pulltex-a.
http://www.pulltex.com/en/service/aerating-funnel.html

Imaju radnju na Skenderiji, Wonderland. Iza nove zgrade EU. 39 KM.

Ovaj model nemaju a vrlo je interesantan. Vinturi princip.

I jedna elegantna verzija.

Ovaj sam sebi upravo naručio.
0,99 $ i besplatna poštarina.
Hong Kong
http://www.ebay.com/itm/SN9F-Superior-Qu...5d46159ee9
Find Odgovori
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Odlične ideje...probušena vreća...dm vreća za veš...odlično,sve usvajam malo po malo...!beer
Zivjeli
Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

(28.02.2014, 08:44 )antares Wrote:
(27.02.2014, 07:20 )superhik Wrote: Ja koristim crijevo koje sam prerezao i ubacio komadić malo tanjeg sa 1mm rupicom (bernulijev zakon ili tako nekako) i sladovina povlači zrak kroz rupicu i tako se aerira. To je netko na pivarstvo.info objasnio i meni je ok a jednostavno za napraviti.

Možeš to opisati malo detaljnije? Smile

A ne mogu na usranom tabletu stavot sliku ali slično ovom na vinu što je aleksandar stavio.
Find Odgovori
superhik Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 02.03.2014, 08:34 by superhik.
Evo slije, skužio

Sent from my Lumia 710 using Tapatalk

Izgleda da nisam Sad

[Image: umaga3ap]

Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools