locky
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation:
0
Location: Temerin, RS
|
RE: Yeast starter
Da li vredi muciti se sa pranjem S-04 kvasca? Hvala
|
|
|
antares
1.040 OG, 3,92% ABV
Posts: 165
Joined: Jul 2013
Reputation:
0
Location: Trbovlje
|
RE: Yeast starter
(27.02.2014, 09:45 )locky Wrote: Da li vredi muciti se sa pranjem S-04 kvasca? Hvala
Ako je to tebi mučenje, onda ne vredi . Platiš za svaku turu cca 3€ i imaš kvasac.
Ja sam si napravio stirplate za par eura i sada imam namjeru početi razmnožavati kvasac i napraviti banku kvasaca. To če mi biti zadovoljstvo raditi a uz to imat ču uvjek kvasac koji če mi trebati i još ču pri tome uštediti koji €.
|
|
|
locky
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation:
0
Location: Temerin, RS
|
RE: Yeast starter
Da, preterao sam sa izrazom...
Postavicu konkretnije pitanje. Posto sam vec oprao taj kvasac i imam dilemu da li sam dobro sve odradio, intresuje me sta moze da se desi ako kvasac jednostavno ne proradi nakon dodavanja u ohladjenu sladovinu.
- Koje je vreme potrebno da se utvrdi da nije proradio?
- Da li moze naskoditi pivu?
- Da li je dobra ideja staviti kesicu novog rehidriranog suvog kvasca, kao da nista nisam dodao?
Unapred se izvinjavam ako sam preterao i sa pitanjima
(27.02.2014, 11:47 )antares Wrote: (27.02.2014, 09:45 )locky Wrote: Da li vredi muciti se sa pranjem S-04 kvasca? Hvala
Ako je to tebi mučenje, onda ne vredi . Platiš za svaku turu cca 3€ i imaš kvasac.
Ja sam si napravio stirplate za par eura i sada imam namjeru početi razmnožavati kvasac i napraviti banku kvasaca. To če mi biti zadovoljstvo raditi a uz to imat ču uvjek kvasac koji če mi trebati i još ču pri tome uštediti koji €.
|
|
|
Sile
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation:
1
Location: Đakovo, Hrvatska
|
Re: Yeast starter
-Svaki oprani kvasac ima dio vitalnih aktivnih stanica i on bi se trebao razmnoziti do te mjere da odradi posao,međutim,ako ga je premalo ili previše to može dovesti do određenih problema u okusu piva pa prema tome trebao bi koristiti kalkulatore da bi odredio količinu kvasca kojeg trebaš dodati,a jedan od njih je i mrmalty yeast calculator. Koliko živih stanica kvasca imaš ovisi o tome kad si kvasac ubirao,kako si uzimao i sl. Neko poželjno vrijeme za ubacivanje recikliranog kvasca je 2-3 tjedna nakon reciklaže,a ako je duže od tog poželjan je neki starter
- Može naštetiti pivu ako je inficiran ili se prilikom reciklaže zarazio. Dakle, kad uzimaš kvasac to mora biti čisto i oprezno. Također ako nije dobro izdvojen ili je izdvojen sa komadima smeca iz zadnje ture onda se događa da poprimi čudne okuse stoga i na to treba paziti.
- U teoriji možeš ako zapne na visokom FG-u pa dodaš novu vrećicu suhog,ali moraš paziti onda da ti ne pojede previše šećera te ne spusti FG prenisko,a to ćeš postići dnevnom provjerom uzorka pa kad si zadovoljan gustoćom onda flaširaš.
|
|
|
locky
1.020 OG, 1,95% ABV
Posts: 31
Joined: Feb 2013
Reputation:
0
Location: Temerin, RS
|
RE: Yeast starter
Hvala za odgovore. Za sada je u trecoj nedelji i planiram sutra da ga iskoristim. Jeste da sam odradio po uputstvu sa ovog foruma ali sam ipak skeptican da li je doslo do neke zaraze odnosno da li je u potpunosti cist. Mnogo od taloga sam bacio (gornji i donji sloj) a ipak sam dobio po dve tegle od po 1 lit. skoro do pola (sto mislim da je prevelika kolicina da bude samo kvasac) i ostatak dopunjen vodom od pranja. Iako nema nikakav cudan miris ne vide se vise slojeva. Talog je jednobojan svetlo, skoro bele boje, i nema tog potpuno belog sloja kao na nekim slikama ovde na forumu. Da li to znaci da uopte nema kvasca ili je to sve kvasac (ukupno oko 700ml)?
(27.02.2014, 04:51 )rale Wrote: -Svaki oprani kvasac ima dio vitalnih aktivnih stanica i on bi se trebao razmnoziti do te mjere da odradi posao,međutim,ako ga je premalo ili previše to može dovesti do određenih problema u okusu piva pa prema tome trebao bi koristiti kalkulatore da bi odredio količinu kvasca kojeg trebaš dodati,a jedan od njih je i mrmalty yeast calculator. Koliko živih stanica kvasca imaš ovisi o tome kad si kvasac ubirao,kako si uzimao i sl. Neko poželjno vrijeme za ubacivanje recikliranog kvasca je 2-3 tjedna nakon reciklaže,a ako je duže od tog poželjan je neki starter
- Može naštetiti pivu ako je inficiran ili se prilikom reciklaže zarazio. Dakle, kad uzimaš kvasac to mora biti čisto i oprezno. Također ako nije dobro izdvojen ili je izdvojen sa komadima smeca iz zadnje ture onda se događa da poprimi čudne okuse stoga i na to treba paziti.
- U teoriji možeš ako zapne na visokom FG-u pa dodaš novu vrećicu suhog,ali moraš paziti onda da ti ne pojede previše šećera te ne spusti FG prenisko,a to ćeš postići dnevnom provjerom uzorka pa kad si zadovoljan gustoćom onda flaširaš.
|
|
|