Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Redhatova tema za prvo pivo
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
Redhatova tema za prvo pivo
Pitanja ce biti to je sigurno .Kao sto rekoh, tamo , zajedno sa prijateljem zelim da skuvam svoje prvo pivo.potaknuti tom idejom od koje se malo spava poceli smo da pribavljamo potrebnu opremu i sirovine.Sve je to poprilicno sputano ekonomijom i prilikama gde smo pa ipak krecemo.Juce smo dopremili vrecu slada iz Backe Palanke i susenog hmelja ( domaca proizvodnja).od opreme nam fali jos dosta stvari ali se radi na tome(ponesto imamo jer smo proizveli neku kolicinu medovine (80 l )u toku godine .Mislim da ce nam kvasac biti najveci problem za nabaviti,ali ne odustajemo makar ja isao vozom u Austriju po njega.
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pozdrav
nije mi jasno zašto bi ti kvasac bio problem? pa suhi kvasac se može naručiti preko interneta jako jeftino. ustvari, daj adresu na pp i ja ti pošaljem kvasac za prvo pivo. a reci mi šta je sa tim hmeljom? imaš li podatke o % alfa kiselina i sorti hmelja? bez toga teško da je taj hmelj iskoristiv....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
RE: Pozdrav
Sorta hmelja je Brewers gold , osusen u kucnoj radinosti .bio jako jeftin i mi ga kupili.600 din 2.7 kg susen u vreci malo izlomljen.Ma slikam ga sutra i postavim sliku da vidis.
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pozdrav
najvažnije za hmelj ti je da znaš % alfa kiselina koje sadrži. bez tog podatka hmelj je praktično neiskoristiv.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
RE: Redhatova tema za prvo pivo
ocito sad imam veci problem nego juce. taj hmelj sam kupio direktno od proizvodjaca koji o alfa kiselinama u svom hmelju ima pojma kao ja onuklearnoj fizici ili manje.Posto se sve ovo izdesavalo u Backom Petrovcu a oni tamo imaju institut za hmelj javlja mi se ideja da nadjem njihov broj tel pa da pitam koliko je bio prosek u procentima alfa kis. za proslu godinu kod njih u selu.ili da sve bacim pa dalje u borbu.Nista mi dalje ne pada na pamet.......glupan(sam sebi samo onako da ne bi neko drugi morao to da napise)
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Redhatova tema za prvo pivo
proizvođači kad prodaju hmelj prerađivačima svaka tura/berba ima svoju oznaku. ako saznaš tu oznaku za berbu iz koje ti imaš hmelj, onda je lako od prerađivača saznati ove podatke.

to je inače hmelj namijenjen za gorčinu koliko mi je poznato i ima cca. 8-10% AA ali ovo je samo nagađanje.

s ovim hmeljom bi bilo dobro kombinirati neku drugu više aromatičnu sortu, za kasnija dodavanja u lonac, kako bi dobio finu hmeljnu aromu.

mada bi se i sa njim samim moglo pokušati raditi aromatska dodavanja u lonac.

pokušaj saznati brojeve za ovaj hmelj.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
RE: Redhatova tema za prvo pivo
Telefon od koga sam kupio hmelj imam pa cu pitati coveka ako sta saznam javim , a ovo sam poupio sa net-a

Brewer's Gold Hops Acid Composition
Alpha Acid Composition
5.5%-7.8%
Beta Acid Composition
2.5%-3.5%
Co-Humulone Composition
36%-48%
Brewer's Gold Lupulin Color
Yellow to Dark Yello
Brewer's Gold Cone Size
Small
Brewer's Gold Cone Density
Compact
Storability
Brewer's Gold Hops maintains 60%-70% alpha acid comtents after 6 months storage at 20 degrees C
Brewer's Gold Hops Substitutes
________________________________________
Variety Description
Northdown
Northdown Hops was designed to be resistant to downy mildew and is a cross between Read More...

Galena
Galena Hops was part of an Idaho breeding program in 1978 that involved the cross between Read More...

Chinook
Chinook Hops was a child of the 1980's, introduced the same year as Rocky IV (Rocky vs. Ivan Drago)....ie 1985. The USDA crossed Read More...

Cascade (U.S.)
Cascade Hops aroma and flavor is best summed up, as simply, American Pale Ale. There is also New Zealand as well as Argentinean Cascade. This particular varie... Read More...
Common Beer Styles for Brewer's Gold Hops
________________________________________
Beer Style
Red
Golden Ale
Pale Ale
Bitter
German Lagers
Lambic
Pilsner
English Ale
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Redhatova tema za prvo pivo
da, mada ovo ne znači puno - tebi treba baš za tu berbu količina alfa kiselina. ovo što si našao uvijek može varirati. ovdje piše 5,5-7,5% ali to može biti i manje i više... generalno, ne bi se zeznuo i da nagađaš i da nađeš neki prosjek i recimo pretpostaviš da imaju 6%AA, ali to je nagađanje.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Redhatova tema za prvo pivo
redhat kvasac sam ti poslao. javi samo kad stigne.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
RE: Redhatova tema za prvo pivo
javim se prijatelju.Hvala ti od srca.Danas pocinje da se ostvaruje ono o cemu sam poceo da razmisljam pre mesec dana.Slad imamo , za hmelj bas nisam jos siguran i fali nesto opreme,ali se nista ne radi dok se sve ne sredi....
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
RE: Redhatova tema za prvo pivo
Saznao podatke za hmelj koji sam nabavio, za tu berbu je 6.8% stim da prilikom susenja i cuvanja alpha kiseline ostaju na 60% od pocetnih vrenosti a sto u konkretnom slucajuznaci
Brewers Gold
Alpha acid 4,08%
Mislim da je i ovo nesto za pocetak?
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Redhatova tema za prvo pivo
ne znam redhat gdje si to saznao za gubitak alfa kiselina. hmelj gubi sušenjem samo vodu i time gubi na masi otprilike 80-ak %. Ovo za gubitak alfa kiselina prvi put čujem i zvuči mi kao nemoguće. Taj tvoj hmelj bi trebao imati upravo tih 6,8% AA jer se kreće u rangu od 6-8% AA.

Mislim da je to pogrešno i da je nemoguće da hmelj izgubi toliko alfa kiselina (ako je moguće čak da ih ikako izgubi) nakon sušenja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools