Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Yeast starter
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

RE: Yeast starter
Predpostavljam da je Volume u softveru zapravo kolicina sladovine u fermentoru. Ako je tako i ako na primer stavim 23 litara dobijem da je potrebno dodati 141ml kvasca. Da li je to ok?

(28.02.2014, 12:37 )raix Wrote: Po tom opisu rekao bih da si dobio cist kvasac. Izracunaj u mr.malty koliko ml treba da dodas u sladovinu i ne bi trebalo da bude problema.

Sent from my SGH-T999 using Tapatalk
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Da, samo u opcijama namestis volume u litrima.
Uneses datum kada si ispirao kvasac, i onaj "yeast thicknes" cini mi se, stavis blize vecem broju. Posto ti je tegla dugo stajala u frizideru, pa je kvasac samo na dnu.
To bi trebalo da je to.

Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Veliko hvala. Ostaje da se proba...

(28.02.2014, 11:03 )raix Wrote: Da, samo u opcijama namestis volume u litrima.
Uneses datum kada si ispirao kvasac, i onaj "yeast thicknes" cini mi se, stavis blize vecem broju. Posto ti je tegla dugo stajala u frizideru, pa je kvasac samo na dnu.
To bi trebalo da je to.

Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Javi rezultate.

Find Odgovori
locky Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Proradio Smile

(28.02.2014, 01:54 )raix Wrote: Javi rezultate.

Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

This post was last modified: 10.09.2014, 12:46 by ale ale.
Na youtube tutorijalima kazu da je za 19L sarzu dovoljan starter sa 0,5L vode (i nekih 50-tak grama ekstrakta). Istresao bih cijelu bocicu WLP-a.
Da li je ovo dovoljno, posto bi mi manja kolicina bolje odgovarala da se vrti na stir plate-u?
Mr. Malty kaze 1l...

Na forumima opet kazu da sve ispod 1,2l na 19l je premalo (treba nekih ca. 190 bln. stanica) ?

Ima li neko iskustva sa ovim? Ja imam onu erlenmajericu od 1 L, pa bi mi bas odgovaralo da moze manji starter (ca. 06-07l)...
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

[split] Starter
Treći put radim starter. Prvi put sa ispranim kvascem wlp300. Radim mini mash sa 200 g samljevenog pilsnera u 1.2 l vode.
Dosad nikad nije bilo neke reakcije, dole se istaloži, malo promješam (ne promućkam) i koristim nakon nekih 24- 30 sati.
Oba piva dosad bila ok.
Jučer sam radio sa ovim ispranim, danas krenuo da kipi iz boce, kao da fermentira!?
Jesam ga trebao staviti u frižider, ili možda kako je ispran pa ima više stanica pa burnije reaguje nego original? Jel mu moglo šta biti, sutra kontam kuhat?
Find Odgovori
Amstelovich Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

RE: Starter
(08.10.2014, 09:22 )mange_tout! Wrote: samo kažem da je veći rizik sa česmom, ništa više. ne mora uopšte ništa da se desi, ali ja nabavljam fermentore bez česme. neću da se prepadaš, normalno funkcioniše i sa česmom, kao što aco kaže Big Grin

Ma nisam se prepao al to sto ti kazes ima logike..Manje zaj... sa ciscenjem i dezinficiranjem..Inace napravio sam gaf,jbg pocetnicki..Nisam citao da je onaj oxi samo za ciscenje,ja mislio i za dezinfekciju...spricao sam ko lud sa njim,al nista nije dezinficirano..ocigledno..sad,ili je u fermentatoru sirutka,ili vopi...Big Grin
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(08.10.2014, 04:52 )Goggy Wrote: Treći put radim starter. Prvi put sa ispranim kvascem wlp300. Radim mini mash sa 200 g samljevenog pilsnera u 1.2 l vode.
Dosad nikad nije bilo neke reakcije, dole se istaloži, malo promješam (ne promućkam) i koristim nakon nekih 24- 30 sati.
Oba piva dosad bila ok.
Jučer sam radio sa ovim ispranim, danas krenuo da kipi iz boce, kao da fermentira!?
Jesam ga trebao staviti u frižider, ili možda kako je ispran pa ima više stanica pa burnije reaguje nego original? Jel mu moglo šta biti, sutra kontam kuhat?

upravo iščitajem ovu tematiku. neki govore da se napravi novi starter, a neki da se postojeći stavi u frižider da se istaloži pa na njega nanovo uspe wort. ne znam, nisam imao ovakvu situaciju. da se meni desilo, odgodio bih kuhanje i napravio novi starter.

da li neko drugi ima bolji prijedlog? da li se nekome ovo dešavalo?
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Re: Starter
A šta će se desiti ako ovo stavim u wort?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(08.10.2014, 08:29 )Amstelovich Wrote:
(08.10.2014, 09:22 )mange_tout! Wrote: samo kažem da je veći rizik sa česmom, ništa više. ne mora uopšte ništa da se desi, ali ja nabavljam fermentore bez česme. neću da se prepadaš, normalno funkcioniše i sa česmom, kao što aco kaže Big Grin

Ma nisam se prepao al to sto ti kazes ima logike..Manje zaj... sa ciscenjem i dezinficiranjem..Inace napravio sam gaf,jbg pocetnicki..Nisam citao da je onaj oxi samo za ciscenje,ja mislio i za dezinfekciju...spricao sam ko lud sa njim,al nista nije dezinficirano..ocigledno..sad,ili je u fermentatoru sirutka,ili vopi...Big Grin

možda ćeš imati početničke sreće pa pivu neće biti ništa Big Grin
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

A šta je tehnički/ teoretski moguće? Očito je krenulo množenje stanica. Sad mu dajem ogroman prostor da nastavi sa fermentacijom?
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 19 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools