Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Stanetovo prvo kuhanje
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Najviše me brine pad temperature u piknik frižideru i infekcija. Ako bude sve u redu ostavljam jednu gajbu za degustaciju, ako je uspijem sačuvatiraja
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Stanetovo prvo kuhanje
bitno je da odradiš pravilno dezinfekciju prilikom flaširanja. ako i to uspije biće ovo super pivo Zivjeli
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Stanetovo prvo kuhanje
This post was last modified: 15.03.2014, 08:04 by Stane.
Danas sam mjerio prvi put osamnaesti dan FG i on je 1,009 da nije premalo s obzirom da je OG bio 1,054?.
Imam i nekoliko slika ali neznam kako ih postaviti, ako može pomoć bio bih zahvalan.

[Image: Fotografija0050.jpg]

[Image: Fotografija0051.jpg]

[Image: Fotografija0052.jpg]

[Image: Fotografija0053.jpg]
Find Odgovori
Das Bier Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 501
Joined: Nov 2012
Reputation: 2 Location: citluk
RE: Stanetovo prvo kuhanje
pa i nije bas preveliki OG da nebi isao na 1009,koji si kvasac koristio?
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Stane samo naprijed,ništa što napraviš nećeš baciti i sve će biti bolje od „žuje“ i sličnih „piva“. Moji početni koraci su bili slični ali zahvaljujući kolegama sa ovog foruma dosta sam toga savladao ,sad su piva za+10(tako drugi kažu). Ja kuham sa 5kg(sladovi +pahuljice).Frižider je od 32 litre u koji stavljam 17lvode ugrijane na 81Cpa uz malo miješanja dobijem 79Cu frižideru što na kraju daje cca 69Ckomine.Za ispiranje stavljam 17 l vode temperature 81C.Ovo odstupa od ukomjavanja sa 15l+ 15l ili slično. Ovolika količina vode je uslovljena načinom kuhanja i gubicima,kuham u loncu od 40 l promjera 425mm pa se na isparenju (na hmelju je neznatno jer ga cijedim)gubi od 5-6l kuhajući u garaži.Od navedene količine slada i 34l vode dobijem 29-30l worta SG=1,041a poslije kuhanja 24-25l sa OG=1,051.Ovi parametri su stalni u zadnjih 10-15 kuhanja. Višom temperaturom ukomljavanja dobijem viši FG tako da mi pivo ima oko 5% alkohola(na početku je to bilo nekad i 7% ). Kod kupovine slada traži kvalitetan slad jer sladare rade i neke mikseve .
Ovo su moja iskustva možda ti pomognu. Još jedan detalj,kod pretakanje u fermentor obavezno filtriraj kroz jednostruku krupniju gazu a kod pretakanja iz fermentora gušću gazu.
Pivo će u bocama biti bistro gotovo kao kupovno,a imat ćeš dovoljno kvasca za karbonizaciju.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Stanetovo prvo kuhanje
This post was last modified: 19.03.2014, 04:45 by Stane.
(16.03.2014, 02:16 )newbeer Wrote: pa i nije bas preveliki OG da nebi isao na 1009,koji si kvasac koristio?
US-05

(16.03.2014, 10:45 )branko20 Wrote: Stane samo naprijed,ništa što napraviš nećeš baciti i sve će biti bolje od „žuje“ i sličnih „piva“. Moji početni koraci su bili slični ali zahvaljujući kolegama sa ovog foruma dosta sam toga savladao ,sad su piva za+10(tako drugi kažu). Ja kuham sa 5kg(sladovi +pahuljice).Frižider je od 32 litre u koji stavljam 17lvode ugrijane na 81Cpa uz malo miješanja dobijem 79Cu frižideru što na kraju daje cca 69Ckomine.Za ispiranje stavljam 17 l vode temperature 81C.Ovo odstupa od ukomjavanja sa 15l+ 15l ili slično. Ovolika količina vode je uslovljena načinom kuhanja i gubicima,kuham u loncu od 40 l promjera 425mm pa se na isparenju (na hmelju je neznatno jer ga cijedim)gubi od 5-6l kuhajući u garaži.Od navedene količine slada i 34l vode dobijem 29-30l worta SG=1,041a poslije kuhanja 24-25l sa OG=1,051.Ovi parametri su stalni u zadnjih 10-15 kuhanja. Višom temperaturom ukomljavanja dobijem viši FG tako da mi pivo ima oko 5% alkohola(na početku je to bilo nekad i 7% ). Kod kupovine slada traži kvalitetan slad jer sladare rade i neke mikseve .
Ovo su moja iskustva možda ti pomognu. Još jedan detalj,kod pretakanje u fermentor obavezno filtriraj kroz jednostruku krupniju gazu a kod pretakanja iz fermentora gušću gazu.
Pivo će u bocama biti bistro gotovo kao kupovno,a imat ćeš dovoljno kvasca za karbonizaciju.
Hvala branko, svaki savjet dobro dođe. U subotu ću vjerovatno kuhati novu turu, odprilike sam i planirao kuhati kao što si naveo gore, jedine razlike bi bile što sam mislio raditi ukomljavanje na način da dignem temperaturu na 78C sačekam da se temperatura spusti na 74C i onda ubacujem sladove, ukomljavanje bih radio sa 17 litara vode (mislim da bih u ovom slučaju postigao ciljanu temperaturu od oko 67C), a ispiranje bih radio sa 18 litara vode na 79C. Cijeđenje sa gazama nisam radio ali ću u narednim kuhanjima i to uraditi, uz gaze ću koristiti i Irsku mahovinu.
Find Odgovori
branko20 Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 106
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location:
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Gore navedene veličine su provjerene,irsku mahovinu obavezno koristim (5g na navedenu količinu.Što se tiče gaze to obavezno uradi prije pretakenja u fermentator,trebat će ti vjerojatno pomočnik.Ja pretačem tako da silikonsko crevo pričvrstim na žicu od rosfraja tako da se žica može kretati pored creva(dezinfekcija obavezna).Jedan kraj žice je na dnu lonca a drugi drži pomočnik.Na početku je žica na dnu a crevo cca 15cm iznad dna,tad ide relativno čist wort i tu je dobra sitna gaza.Kad povlačiš žicu ali joj kraj držiš na dnu lonca crevo se primiče dnu kad počima povlačiti talog ,sad koristim grublju gazu.Ovaj način daje relativno bistar wort a poslje fermentacije imaš gotovo samo talog od kvasca što je dobro kod ispiranja istog.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Večeras flaširam, neka mi je sa srećom i bez infekcije.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Sretno Stane!
Vidjećeš da je neopisiv osjećaj staviti čep na bocu piva! Neke stvari se ne mogu kupiti novcem!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Stanetovo prvo kuhanje
Još je bolji osjećaj skinuti čep koji si stavio Big Grin

Sent from my GT-S7560 using Tapatalk
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: Stanetovo prvo kuhanje
This post was last modified: 21.03.2014, 07:49 by Stane.
(21.03.2014, 07:29 )Pivdzija Wrote: Još je bolji osjećaj skinuti čep koji si stavio Big Grin

Sent from my GT-S7560 using Tapatalk
Slažem se u potpunosti.Zivjeli

(21.03.2014, 07:06 )rafter Wrote: Sretno Stane!
Vidjećeš da je neopisiv osjećaj staviti čep na bocu piva! Neke stvari se ne mogu kupiti novcem!
Nadam se da ćeš sačuvati jednu flašu za probu, ja ću je sačuvati iako ima velik broj onih koji bi probali, većinom onih koji su me čudno gledali kad sam rekao da pravim domaće pivo.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Stanetovo prvo kuhanje
(21.03.2014, 07:29 )Pivdzija Wrote: Još je bolji osjećaj skinuti čep koji si stavio Big Grin

Vjerujem da jeste! Al još nisam došao do toga... Flaširano je prije 3 dana! Jedva čekao da probam

[/quote]Nadam se da ćeš sačuvati jednu flašu za probu, ja ću je sačuvati iako ima velik broj onih koji bi probali, većinom onih koji su me čudno gledali kad sam rekao da pravim domaće pivo.
[/quote]
Hmm rođendan mi je 26 marta... paaa... probaći da stavi u štek koji komad da ponesem kada bude kuvanje za Ginisa!
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 4 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools