Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Redhatova medovina
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
Redhatova medovina
   


Divno je pricati sa ljudima koje razumes

Nasa medovina

sleva - citrus spice mead
- classik mead
- cherry melomel strong mead
- cherry melomel rose(light) mead
u pozadini -winter sweet mead
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Redhatova medovina
evo razdvojio sam ove teme pošto, s obzirom na broj medovina koji si radio imaš obavezu da sve fino objasniš u detalje na svojoj temi Big Grin

ajde prvo da čujemo recepte! ono što ja vidim ovdje je da su ovo sekundarni fermentori i mislim da imaš previše praznog prostora. daj nam malo opiši kako fermentirate, s kakvim kvascima?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
RE: Redhatova medovina
Slazem se sa odvajanjem cak sta vise mi je jako drago to sto si uradio.Morate me bar malo razumeti da nikada u zivotu nisam bio clan nikakvog foruma niti sajta pa je sve ovo novo za mene i moje skromno poznavanje racunarstva ali pa niko nije savrsen....
Sve ovo je skuvano u februaru,martu i aprilu, zato toliko i fali u ovim balonima.nije to prazan prostor bio kada se postavka radila.Fermentiramo direktno u staklenim balonima/demizonima jer ne verujemo nikako nasoj plastici cak i kada pise foodgrade a to skoro da i nikada ne pise.
Koristimo suve vinske kvasce VVM ili Vrelko...oprema nam je podosta siromasna ali se nekako krpimo.Infekcije do sada nismo pu,pu,pu imali i jos ucimo pijuckajuci medovinu. Od 5 zasijanih Mead tri su sasvim ok dok kod dve imamo malih nedostataka zbog prevelike zelje a neiskustva u proizvodnji.
Recepte i procese cu objaviti u narednim postovima jer sve stoji zapisano u firmi gde radim jer je i Mederija tamo(prekoracenje sluzbenih ovlascenja)Slike su u racunaru ....
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Redhatova medovina
što se tiče piva, možeš fermentirati u plastici, nema zaista nikakve razlike i pivo kratko stoji u plastici tako da je ok. naravno, ako je plastika namijenjena za prehranu. što se medovine tiče, možeš i primarnu fermentaciju odraditi u plastici a sekundarnu obavezno u staklu i to tako da medovina bude napunjena skroz do samog vrha demižona. o tome sam mislio kada sam rekao prazan prostor! što manje prostora mora biti između čepa demižona i nivoa medovine kod sekundarne fermentacije.


možeš li nam reći koji su vam to nedostaci u te dvije medovine?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
RE: Redhatova medovina
Posto se u prvim zasijavanjima osetio kvasac vise nego sto smo mi mislili a nikada do tada nismo probali medovinu, resili smo da smanjimo kolicinu kvasca da bi to izbegli .to je rezultiralo time da u medovini u balonu od 54 litre imamo nedovoljno kvasca i isti je prerano umro ili pao u hibernaciju.postoji mogucnost da se sta iskomplikovalo i zbog izuzetno visokih temperatura koje su nastupile u sekundarnoj fermentaciji.Mislim da je ovo drugo u pitanju jer smo u prvih 5-7 dana imali iyuyetno dobro vrenje a onda pad.po padu temperature u septembru dolazi do ponovnog vrenja ali jako mirnog i tihog koje je skoro neprimetno,pretakanje smo vrsili 3 puta i sad trenutno imamo lepu slatku(ostatak secera ) medovinu sa malo alkohola koja je predivna za piti vruca.
Kod jednog zasijavanja medovine sa dodatkom visanja smanjili smo kolicinu meda .Isto je reyultiralo time da smo dobili cerry melomel koji ima nedovoljno jako telo te je za piti kao neko razvodnjeno vino.sam ukus mu nije los dok kolicina alkohola ne moze da se poredi sa onim najmanjim balonom na slici.Mislim da cu sa ovim bledim beztelesnim cerry melomelom uraditi jednu dekupazu sa onim slatkim classicom .Inace samo vrenje medovine je jako izrazeno-burno kod vocnih dodataka dok je classic verzija mirnija.
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Redhatova medovina
to što se na početku osjeti na kvasac nije strašno. treba vremena da taj okus iščezne kod odležavanja. da li ste vi to odležavali u flašama i koliko dugo? koliko alkohola imate pojedinačno u svakoj od ovih.

moja medovina je imala oko 13,5% alc. i dozrela je fino tek nakon skoro dvije godine, od čega je provela cca. 15 mjeseci na odležavanju u flašama. ako su vaše medovine sa manje alkohola, onda im treba puno manje vremena da dozriju.

uglavnom kad je medovina u pitanju, kao i pivo, čekanje se uvijek isplati
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
RE: Redhatova medovina
od skakanja po temama ima da se razbijem veceras
oko 10 posto alkohola jer sve ide samo putem proracuna bez saynanja koliko je stvarno sladak med koji smo nabavili.do flasa nismo ni stigli jer je veliki broj pretakanja-citaj degustacija u pitanju a nisu to ni neke kolicine za flasiranje.(prijateljev otac je imao 500 l vina pa nije doteglo ni do leta a kamo li do flasiranja.malo se proizvodi u nasem kraju a dosta degustira uz poznati mokrinski lisnati sir i domacu sunku lalosku i kobasice laloske.
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Redhatova medovina
dozrijevanje u flašama je jako bitno. hidrometar ili još poznat kao areometar je jako jeftina naprava, a od ključne je važnosti u proizvodnji fermentiranih napitaka, kao što su pivo i medovina.

uz pomoć areometra možete znati uz veliku preciznost koliko šećera imate u sladovini ili medu, tako da možete na osnovu tih podataka poslije znati količinu alkohola, ali i upravljati fermentacijom.

bez hidrometra ne možete znati da li je fermentacija zaustavljena ili da li je kvasac otišao u hibernaciju. sve može izgledati na oko kao da je zaustavljena fermentacija, a tamo može biti aktivna fermentacija, samo malo usporena. to se dešava i u pivu i u vinu, kao i u medovini.

u prvo pivo nemojte ni pokušavati bez areometra ili barem nekog moštomjera što je puno gora varijanta, ali može poslužiti zato jer se oekslova skala može prebaciti u SG skalu.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
RE: Redhatova medovina
Prosle godine nisam znao nista od svega ovoga a uz pomoc sa neba ili od dole dobih dobru medovinu.pivo necemo raditi bez areometra sigurno jer sam to shvatio iz svih onih tvojih postova koje sam procitao.oprema mora biti kompletna da bi dobili i kvalitetno pivo.Sirovine smo nabavili ranije da bi nas terale napred brze ali ne u propast.zelim pivo ali ne po svaku cenu.Mostomer imam jer proizvodim domacu rakiju iz svojih vocnjaka ali mi je slabo upotrebljiv za vino i pivo -bar mislim....... ili mislim da mislim ili sam izmislio e sad vise ne mogu ni da mislim ni da zamislim
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Redhatova medovina
hehe, samo polako. ako ti je moštomjer po Oechselovoj skali onda se može iskoristiti za pivo. što se tiče slada, to što ste kupili pokušajte dobro zamotati u crne vreće za smeće i stavite na neko suho i tamno mjesto (pazi na miševe i slično) i tako čuvaj do prvog kuhanja piva.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
RE: Redhatova medovina
                Kao sto sam obecao stize i medovina . Sve po redu i polagano.Sve ovo sto cu postaviti radjeno je zajedno sa mojim drugarom, te zasluge za sve ovo moraju pripasti delom i njemu/
Prvu medovinu Zeleni balon koju smo zasijali smo uradili 25.02.2012. i to odmah dve razlicite vrste jer nismo mogli da se dogovorimo koji cemo pre.( nije ovo ni lose po kvantitet.nadam se da ce se to desiti i kod kuvanja piva).No bilo kako bilo prva medovina je bila Classik mead uz recept>
5 l prokuvane vode -ohladjene-dodano je 2,5 kg domaceg livadskog meda i kuvano na granici kljucanja 2 sata u prohromskom sudu..Tom prilikom se izdvajalo malo pene koja se skupljala na povrsini i koja je sakupljana i izdvajana napolje.Tvrdi se da pena sadrzi enzime koji su nesvarljivi za kvasce te su i stetni po varenje.U slucaju da masa pocinje kipiti treba je obuzdati sa malo hladne vode.Po zavrsenom kuvanju dodano je vode do ukupnog volumena od 9,5 l (ostavljen prazan prostor za vrenje).potom smo izvrsili aerizaciju mosta prostim muckanjem i dodali kvasac te blago i njega umesali u most.Kvasac koji smo koristili je vinski kvasac `` VVM`` nekog italijanskog proizvodjaca.Kvasac je suvi pa je bilo potrebno da se rehidratizuje 15 min. potom dodata kasikica secera i posle 15 min sipan u most u koji je dodan nutrijent -hrana- za kvasac.stavljen je cep od plute jer drugog nema u prodaji i namestena vrenjaca.
Fermentacija je zapocela za 12 casova ali smo imali problema sa plutanim cepovima koji su vrlo losi te su pustali na sve strane.To je sanirano kuhinjskom folijom i selotejpom iz kancelarije.Vrenje je bilo jako dobro i odvijalo se na 18-20 c.Pene na vrhu gotovo da nije bilo.Prvo pretakanje posle primarne fermentacije se vrsi kada vrenjaca pocinje da brboce na 30 sek i vise ali ne duze od 30 dana od dana zasijavanja medovine.To smo i uradili 19.03. i prvi put probali medovinu koja je bila vrlo prijatnog ukusa, sa jasno izrazenim i punim telom dobrog vina sa malom aromom meda ili vise na propolis dok je drugar imao okus na kvasac i samo to pominjao.OD ostalog osecala se odredjena kolicina alkohola.Potom je medovina premestena na nizu temperaturu od 12-10 c.od onda je pretakana jos 2 puta , potpuno se izbistrila, ukus na kvasac se izgubio a dobiveno je odlicno suvo belo vino od meda -medovina-Nismo je flasirali jer ne posedujemo cepilicu a i pijucka se po malo ,po malo,po malo.....ma ostalo je malo    
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori
Redhat1984 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 42
Joined: Dec 2012
Reputation: 2 Location: Kikinda
RE: Redhatova medovina
    Istoga dana zasijana je jos jedna medovina kako sam to vec i rekao u prethodnom postu Orange (citrus ) spice mead .U biti recept za ovu medovinu je jako slican onom classik cerziji uz dodatak jedne velike pomorandze koju smo isekli i 40 g suvog grozdja .Kod ove medovine (na slikama prepoznatljive) imali smo istih problema sa air stop lockerom zbog plutanog cepa sto je isto reseno kuhinjskom folijom.Baloni su stajali na istom mestu ,vrenje je bilo malo burnije , ali nista posebno.     Pretakanje je vrseno u isto vreme izbistravanje maksimalno a dobijena je medovina sa citrusnim ukusom a u pozadini i sa odredjenom dozom gorcine.
    Prilikom degustacija svi koji su probali su podeljenih misljenja koja od ovih mead je bolja i stekao sam dojam da je u pitanju samo pojedinacni ukus svakog.

   
Pusenje ubija, zato pijte ! Pivili
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools