Belgian Candi Sugar - tutorial
Belgian candi sugar se koristi mnogo u belgijskim pivima dajući im poseban šmek. Candi sugar isušuje pivo i pomaže u postizanju visokog sadržaja alkohola u pivu, pa ga i kućni pivar u te svrhe mnogo koriste. Mnogo se koristi u belgijskim pivima sa visokim sadržajem alkohola (Dubbel, Tripel,Belgian Dark Strong Ale...). Postoji niz nijansi candi sugar-a, od svijetlih pa do veoma tamnih nijansi, skoro pa do potpuno crne boje. Što je ta boja tamnija belgian candi sugar je bogatiji sa aromama, pa tako u tamnijim nijansama možete osjetiti aromu čokolade, kafe, crnog voća (poput šljive) i sl. Dodaje se u boil zadnjih 10 minuta. Obično u pivarskim programima možete naći tri nijanse, i to: clear/light, amber i dark candi sugar. Osim što svaki daje različit okus i aromu, sva tri oblika različito utiču i na boju piva.
Kućni pivari ovu sirovinu ćesto prave sami, što na kraju daje vašoj pivi još veću dozu posebnosti kada je ispijate ili je poklonite prijatelju. Proces proizvodnje je veoma jeftin i jednostavan, jedino vam je potrebno strpljenje, jer u nekim slučajevima spravljanje traje i više od dva sata. U samom procesu proizvodnje potrebno je postići inverziju saharoze, odnosno „razbiti“ je na glukozu i fruktozu. Ovim postupkom kvascu olakšavamo posao, jer bi u protivnom on sam morao „razbijati“ (pomoću enzima invertaze kojeg bi u tome slučaju sam proizvodio) saharozu. Dakle, naš zadatak je da ovaj posao odradimo za kvasac, te mu praktično serviramo hranu i uštedimo vrijeme potrebno za inverziju. Stoga, kvasac odmah nakon dodavanja u sladovinu može preći na normalno prerađivanje njemu dostupnih šećera.
Za pravljenje candi sugara potrebno vam je sljedeće:
1. Šećer
2. Limuntos
3. Termometar
4. Šerpa u kojoj ćete praviti candi sugar
5. Drvena kašika
6. Posuda u koju ćete izliti pripravljenu smjesu (najbolja aluminijska za roštilj)
Sam proces se sastoji iz nekoliko vrlo jednostavnih koraka, a to su:
1. Pomješati vodu i šećer. Za ovaj tutorial sam koristio 300 g šećera i 50 ml vode. Vidite da se stavlja vrlo malo vode, a to je iz razloga što vam treba smjesa koja najviše nalikuje ljepilu.
2. Dodavanje limuntosa. Ja sam limuntos dodao u trenutku vrenja, i dobro promješao. Inače u toku procesa ćete morati vrlo često miješati, kako ne bi došlo do zagaranja. Za ovu količinu je dovoljan jedan prstohvat, limuntosa.
3. Održavanje temperature od 125-135°C. U toku procesa održavao sam temperaturu od 127-132°C. To ćete uraditi na taj način što ćete dodavati po jednu supenu kašiku hladne vode u onom trenutku kada vam se temperatura približi gornjoj granici željene temperature. U mom slučaju dodavao sam kada bi se temperatura povisila na 131°C, a voda bi smjesu ohladila na 128-128,5°C. Naravno, kada dodate vodu malo promješajte smjesu drvenom kašikom. Primjetit ćete da će se smjesa od trenutka stavljanja na šporet vrlo brzo zagrijati na željenu temperaturu (125°C), i to u roku od 4-5 minuta. Ovo napominjem iz razloga da što više pratite kretanje temperature, a uz to i da konstantno mješate smjesu. Takođe, nemojte termometar vaditi iz smjese, a isto tako nemojte ga priljubiti uz dno šerpe, nego nađite neku sredinu. Za potpunu inverziju šećera je potrebno nekih 20 minuta, i tako ste dobili clear/light candi sugar. Kakvu boju ćete dobiti zavisi od toga koliko dugo ćete održavati temperaturu od 125-135°C. Što duže održavate, odnosno kuhate smjesu, dobit ćete tamniji candi sugar.
4. Kada ste dobili željenu boju candi sugara potrebno je uraditi tzv. „hard-crack“. Uradite sljedeće: onog trenutka kada ste dobili željenu boju nemojte dodavati više vodu radi održavanja temperature od 125-135°C, nego ostavite da se smjesa (po mogućnosti što prije) ugrije na 150°C. Kada se smjesa ugrije na temperaturu „hard-cracka“ skinite je sa vatre i izlijte u ćistu posudu.
5. Ohladite candi sugar, tako što ćete ga ostaviti neko vrijeme na sobnoj temperaturi, a nakon toga ga staviti u frižider da se u potpunosti ohladi. Nakon, što se ohladio možete ga razbiti u komade.
Za ovaj tutorijal pripremio sam radi ilustracije tri različita candi sugar-a, koja se dosta razlikuju po svojoj boji. Kao što sam prije naveo boja zavisi od toga koliko dugo ste kuhali (održavali temperaturu 125-135°C) smjesu.
1. Svijetla varijanta: Candi sugar je svijetložute boje, a dobio sam ga tako što sam temperaturu od 127-132°C održavao 25 minuta.
2. Srednje tamna varijanta: Candi sugar je bakarne boje, a dobio sam ga što sam temperaturu od 127-132°C održavao 50 minuta.
3. Tamna varijanta: Candi sugar najviše naginje boji trule višnje. Dobio sam ga tako što sam temperaturu od 127-132°C održavao 110 minuta.
oprema i sirovine
smjesa šećera i vode
početak inverzije
svijetla varijanta (25 minuta održavana temperatura od 127-132°C)
tamnija varijanta (50 minuta održavana temperatura od 127-132°C)
tamna varijanta (slika prikazuje kako smjesa izgleda nakon 90 minuta održavanja temperature od 127-132°C)
tamna varijanta (slika prikazuje kako smjesa izgleda nakon 100 minuta održavanja temperature od 127-132°C)
hard-crack
krajnji proizvod