rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
Pomoć oko malo naprednijeg sistema
Nakupilo se neke opreme, i razmišlja se o malo naprednijem sisremu.
Pa da upitam iskusnije za pomoć.
Sada imam dva bureta od 50L i jedno od 30L, imam i friz mash tun od cca23,5L. Mislio sam da radim mash tun od jednog bureta a drugo da korismim za lonac ova od 50L a ovo od 30L bi koristio za ispiranje
Sada razmišljam šta bi bilo najbolje iskombinovati, prema čemu da idem?
Sigurno ću variti neki radni sto za pivo sa nekom pumpom (za početak može li od veš mašine ili mora neka jača?)
Plin će biti sredstvo za zagrijavanje.
50L x2
30L
Još jedno pitanje, kada sam isjekao burad dobio sam ove dvije zanimljive cijevi. Pa razmišljam mogu li se za šta upotrijebiti? Možda za aeraciju kiseonikom, a kod ovih rupica da naguram vatu pa spojim na bocu ili nešto drugo?
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|
AleksandarV
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Sarajevo
|
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
This post was last modified: 10.03.2014, 03:12 by AleksandarV.
Pa sada ti je najjednostavnije da radiš kako si zamislio. Od jednog bureta da napraviš mash tun a u drugom da kuhaš. A u onome od 30 litara da zagrijavaš vodu za ispiranje.
A u čemu bi fermetisao?
U onom buretu gdje ti je sada pivo?
Sada da nabavljaš još jedno bure i da radiš RIMS ili HERMS sisteme, mislim da je puno. Osim ako ne skontaš neku kombinaciju po tom pitanju.
Za aeraciju bolje uzimi sam aeracioni kamen i crijevo. Lakše je i jednostavnije.
|
|
|
AleksandarV
1.100 OG, 10% ABV
Posts: 1,510
Joined: Nov 2012
Reputation:
2
Location: Sarajevo
|
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
Za ture od 40-50 litara bi ti to bure bilo idealno. Računaj da imaš bar trećinu fermentatora prazno radi pjene koja se stvara tokom fermentacije. A za agresivnije kvasce i teška piva, blow off crijevo nije na odmet.
Možda da za sada kuhaš ture od 20 litara u tom buretu od 30.
Sada vidim kuhaš nekih 12-13 litara. Samo nabavi plinski gorionik.
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
Blow off crijevo!? jel to crijevo koje se koristi umjesto air locka?
Pa sada dok ne napravim sve potrebno za ovu burad kuvace se ture od cca25L, i to ću kuvati u ovom manjem buretu.
A ova tura je ispala malo manja jer sam se plašio nekih 1000 bespotrebnih stvari, fora, prvi put pa da ne zjb šta... i sebe zjb za bar 5L piva...
Može li se koristiti pumpa od veš mašine za početak???
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|
rafter
1.070 OG, 6,95% ABV
Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation:
0
Location: Foča
|
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
This post was last modified: 11.03.2014, 05:34 by rafter.
Na to sam i mislio Mange
Može li neko da mi objasni za šta služi ova oprema?
Slike sam uzeo sa posta http://volimpivo.ba/thread-254.html #Svarrogh
Slika 1 (ovaj bakarni kvadrat u loncu za kuvanje)
Slika 2 (jel ovo za održavanje temperature?)
Slika 3 (jel ovo za recirkulacilu ili ispiranje?)
Prvo hopni, pa reci skoč!
|
|
|
Svarrogh
1.060 OG, 5,91% ABV
Posts: 476
Joined: Nov 2012
Reputation:
4
Location: Vukovar, Croatia
|
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
Prva slika - to mi sluzi da pokupim sto je vise moguce tekucine iz lonca. Takodje nekada na to navucem mrezicu iz DMa pa mi sluzi kao filter za hmelj
Druga slika - herms. U kuhalu je spirala i grijac kojeg kontrolira pid kontroler. Sladovina prolazi kroz bakar i odrzavam precizno temperaturu.
Treca slika - sluzi mi kad ispirem slad da mogu pomalo sipati vodu i raditi fly sparge.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation:
18
Location: SJJ-WAW
|
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(11.03.2014, 10:05 )ale ale Wrote: ja kad vidim ove slike se fakat zapitam cemu ja ba tezim... ,ovo je oprema...
ja ne mislim da ovom opremom mozes napraviti bolje pivo nego sa svojim piknik friziderom. jedino sto ti ova svarroghova oprema koja moze biti jos daleko naprednija, da se razumijemo, ubrzava dosta posao oko kuhanja i recimo da imas konzistentnije ture. hocu reci da pivo ne pravi oprema nego pivar i kvasac klasični kućni sistem sa malim piknik friziderom i jednim loncem i immersion chillerom je minimum opreme i na takvoj opremi su po americi redovno dobijali medalje na takmicenjima u konkurenciji sa daleko naprednijim sistemima. dakle, vise koncentracije treba posvetiti kvalitetu sirovina i samoj tehnici proizvodnje piva, te naravno fermentaciji i sigurno nema greške, na bilo kakvoj opremi da radiš.
nemam nista protiv unaprijeđenja i automatizacije, samo hocu reci da ako neko misli da ce automatiziranom opremom dobijati bolja piva, mislim da nije u pravu
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|