Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pomoć oko malo naprednijeg sistema
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
nema ništa loše u tome Smile čak naprotiv. Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
Koliko mi je zanimljivo napraviti pivo, isto tako želim imati i kutak za svoj hobi, a smanjiti sa 7 na 5,5 sati kuvanja za mojih 100 i kusur kila nije na odmet. Blush

Evo da obavjestim da sutra kuvam Brown Porter, nisam stigao ranije...
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(11.03.2014, 10:58 )rafter Wrote: Koliko mi je zanimljivo napraviti pivo, isto tako želim imati i kutak za svoj hobi, a smanjiti sa 7 na 5,5 sati kuvanja za mojih 100 i kusur kila nije na odmet. Blush

Evo da obavjestim da sutra kuvam Brown Porter, nisam stigao ranije...

4,5 sata za turu od 20 litara bi trebao biti neki standard sa najprimitivnijom opremom i plinskim gorionikom od minimalno 6,5kW. samo je bitna organizacija. dan ranije sve mora biti spremno, izvagano, odmjereno. recept isprintan sa kratkim crticama šta i kako se planira. mash tun se opere za vrijeme dok sladovina kuha zajedno sa još dosta sitne opreme. početak kuhanja smatram kad upalim plin za prvu vodu, a kraj kad zatvorim fermentor i operem lonac.

i meni je strašno bitno u zadnjih par godina da što više skratim vrijeme provedeno u kuhanju. imam neku rutinu i uvijek znam šta i kako radim i sve mi je to postalo čisti automatizam. može se sve to dosta skratiti, sjećam se da sam prva piva kuhao po 7-8 sati jer sam i mljeo i sve radio bez pripreme na isti dan.

u zadnje vrijeme ubacim chiller u mašinu za suđe, zajedno sa dosta opreme, pa mi i to dosta skrati vrijeme, a i ništa mi mrže nema od pranja chillera.

Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
a jel' chiller peres bez deterdzenta u masini?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
da, svu opremu perem bez deterdzenta, samo sa vodom na 75°C, to je najjači program, ali je bitno da odmah upališ mašinu čim izvadiš chiller iz piva, da se ne skori šećer. druga bitna stvar je da ne ostavljaš chiller u mašini u ciklusu za sušenje nego ga ranije izvadiš prije nego što počne sušenje. ako ostaviš da se osuši u mašini oksidira i pozeleni bakar. ovo mi se desilo jednom pa znam....morao sam čistiti mrlje od oksidacije kiselinom...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
ok,super tip i ja mrzim ribanje... malo mi je potamnio na nekim mjestima,moram li i kako to skidati?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(11.03.2014, 11:14 )ale ale Wrote: ok,super tip i ja mrzim ribanje... malo mi je potamnio na nekim mjestima,moram li i kako to skidati?

ma nije to strašno, ali ako su baš jake mrlje, ostavi chiller u malo jačoj otopini star sana par dana i ima da se sija ponovo kao nov.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(11.03.2014, 11:06 )pivska mušica Wrote:
(11.03.2014, 10:58 )rafter Wrote: Koliko mi je zanimljivo napraviti pivo, isto tako želim imati i kutak za svoj hobi, a smanjiti sa 7 na 5,5 sati kuvanja za mojih 100 i kusur kila nije na odmet. Blush

Evo da obavjestim da sutra kuvam Brown Porter, nisam stigao ranije...

4,5 sata za turu od 20 litara bi trebao biti neki standard sa najprimitivnijom opremom i plinskim gorionikom od minimalno 6,5kW. samo je bitna organizacija. dan ranije sve mora biti spremno, izvagano, odmjereno. recept isprintan sa kratkim crticama šta i kako se planira. mash tun se opere za vrijeme dok sladovina kuha zajedno sa još dosta sitne opreme. početak kuhanja smatram kad upalim plin za prvu vodu, a kraj kad zatvorim fermentor i operem lonac.

i meni je strašno bitno u zadnjih par godina da što više skratim vrijeme provedeno u kuhanju. imam neku rutinu i uvijek znam šta i kako radim i sve mi je to postalo čisti automatizam. može se sve to dosta skratiti, sjećam se da sam prva piva kuhao po 7-8 sati jer sam i mljeo i sve radio bez pripreme na isti dan.

u zadnje vrijeme ubacim chiller u mašinu za suđe, zajedno sa dosta opreme, pa mi i to dosta skrati vrijeme, a i ništa mi mrže nema od pranja chillera.

Zivjeli

Ma to sve kod mene traje 6-6,5 sati od kad udjem u pivaru pa dok ne izadjem i sve bude gotovo i oprano. Isti dan sve radim samo donesem sa sobom recepturu za pivo. Priprema vode, mljevenje slada, ukomljavanje, kuhanje i pranje poslije kuhanja. Kuhanje mojih 60 litara traje otprilike toliko.

banana
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
ma ko' "zlatna dzezva"😀.Super,hvala.
Find Odgovori
rafter Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 826
Joined: Feb 2014
Reputation: 0 Location: Foča
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
Ma ja sam prvi (prošli) put, ako sve uzmem u obzir kuvao 9 sati...
Al sada imam čiler pa će biti kraće... koji se teško pere Big Grin
Ma najbitnije mi je da sanitacija bude kako treba, ovi recepti koje planiram za sada raditi su relativno prosti bez nekih vratolomija.
Prvo hopni, pa reci skoč!
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
(11.03.2014, 11:16 )pivska mušica Wrote:
(11.03.2014, 11:14 )ale ale Wrote: ok,super tip i ja mrzim ribanje... malo mi je potamnio na nekim mjestima,moram li i kako to skidati?

ma nije to strašno, ali ako su baš jake mrlje, ostavi chiller u malo jačoj otopini star sana par dana i ima da se sija ponovo kao nov.

pokušaj i sa limuntosom. napravi jaču otopinu. mi ga tako čistimo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pomoć oko malo naprednijeg sistema
jbg kod mene star sana ima mogu miljacku dezinficirat Big Grin moze i limuntos, moze bilo kakva kiselina....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 6 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools