Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

SPEIDEL BRAUMEISTER 50 L
Robbie Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

SPEIDEL BRAUMEISTER 50 L
Zdravo,

Razmisljam da kada se vratim kuci u Bosnu za par mjeseci sebi kupim ovaj SPEIDEL BRAUMEISTER od 50 L, a vidim da moze da se kupi u Beogradu
( http://www.majstorzapivo.com/product-cat...aumeister/ )

Pitanje: Da li neko zna koliko ce me otprilike oderati carinici i da li se to uopste moze uvest kao za licnu upotrebu (nemam firmu pa da idem preko nje)? Ili (daj Boze) ima gdje da se kupi ovakav sistem ili cak bolji gdje unutar BiH?

P.S. Samo da se zahvalim svima vama koji odrzavate ovaj forum, koristim svaku slobodnu priliku da ga citam. Niste ni svjesni koliko ste edukativni za nas laike po pitanju homebrewing-a. Dosta ste mi olaksali svakodnevnicu u ovoj pustinji, sad samo jedva cekam da dodjem kuci pa da se pocne i prakticno Big Grin . Nadam se da cemo u skoroj buducnosti imati prilike da se upoznamo licno, i da, aBd, popijemo i koje pivo iz gracanicke produkcije.

Zivili! Zivjeli
People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: SPEIDEL BRAUMEISTER 50 L
Ne znam koliko je u Srbiji, ali ovo je ponuda koju sam dobio direktno od proizvođača sa troškovima transporta u Sarajevo. Na ovu cijenu još bi morao platiti naš PDV i carinu. PDV ti je fiksno 17% a carina zavisi koliko te ocarine od 11%-20%. Ja mislim da na ovo carina ne bi trebala biti veća od 11-12%.

Quote:Braumeister 50 ltr (item 45050): 1.780 Euro

Shipping costs: 98,00 Euro

In summer: 1.887,00 Euro without VAT and without customs clearing.

Looking forward to here from you.

Best regards
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Robbie Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala ti Musice. Samo mi reci kako se radi placanje? Mislim je li se prvo uplati proizvodjacu ukupan iznos (proizvod+transport, bez PDV-a i bez carine) ili im platis sve na kraju, kad isporuce (proizvod+prevoz+PDV+carina)? Ili ce mene kontaktirati sa carine da platim PDV i carinu na poseban racun? Takodje sta ti mislis sta jos treba da se naruci od dodatne opreme, posto vidim da wort chiller ne ide u paketu?

Ja se izvinjavam ako postavljam dosta laicka pitanja, ali ne zelim da nagadjam i da se pravim pametan ondje gdje nemam blage veze.
People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people.
Find Odgovori
SixtySix Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Ja bih ti samo ukratko skrenuo paznju na jednu stvar. Braumeister je odlicna stvar, da se razumemo. Ali za te pare mozes napraviti kompletan sistem za kuvanje piva + fermentacijusku komoru i boga oca jos stvari.

Ponavljam, uredjaj je odlican, ali je preskup.
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

Kolega iz Slovenije sa foruma je napravio klona Braumeister-a. Pa vidi s njim koliko bi te koštao.

Posmatranje vrenjače opušta.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

SPEIDEL BRAUMEISTER 50 L
Ovo je u Šverije jeftinije za 200-300 evra. Ako možeš skontati kakav bus da uzme to i dovuče do Basnije, mogu ti ja uzeti i odnijeti do busa...
Find Odgovori
Robbie Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

@SixtySix - pare nisu problem, para nema :-)
@AlexandarV - koji kolega? Novi sam ovdje i u svemu ovome, zasad sam zapamtio samo par vas najaktivnijih
@Rodney - trenutno sam u Afganistanu, u Bosnu dolazim na odmor tek u decembru. Ako nista ne skontam do tad, onda ces mi ti postati najbolji prijatelj. A bilo bi mocno smuckat jednu turu kakvog brzosazrijevajuceg (ako ima, ako ne izvinjavam se na neznanju), cisto da se u Novu udje sa stilom :-D

Jos jednom da vam se zahvalim svima na odgovorima, cijenim vasu pomoc.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

prije svega dobro doša Big Grin

ako mene pitaš ja ne bih uzimao ovu napravu Smile mislim da su čari homebrewinga i pravljenje svog vlastitog sistema za kuhanje (HERMS, RIMS...). tebi je to sada sve nepoznato, ali kako bi ušao u ovaj hobi što bolje, moja preporuka ti je da počneš na najjednostavnijoj opremi. onda kasnije možeš da se zabavljaš sa nekim naprednijim sistemom. pivo ne pravi oprema, nego kvasac i pivar Big Grin
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

(18.09.2014, 04:03 )mange_tout! Wrote: prije svega dobro doša Big Grin

ako mene pitaš ja ne bih uzimao ovu napravu Smile mislim da su čari homebrewinga i pravljenje svog vlastitog sistema za kuhanje (HERMS, RIMS...). tebi je to sada sve nepoznato, ali kako bi ušao u ovaj hobi što bolje, moja preporuka ti je da počneš na najjednostavnijoj opremi. onda kasnije možeš da se zabavljaš sa nekim naprednijim sistemom. pivo ne pravi oprema, nego kvasac i pivar Big Grin

I ja sam pobornik pivarske aksiome da "boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka..."
Ali nabavka opreme je uslovljena sa dva glavna faktora: novac i prostor...
Pregledaj temu sa opremom, definitvno ti mogu reci da to sklapanje opreme, nadogradnja i paralelno kontanje zasto i kako ima svoju draz i definitivno pomaze da se skonta proces...
Ono sto sam ja naucio na ovom forumu, a kasnije i procitao u knjiGi je da su ljudi radili nagradjena piva na renomiranim takmicenjima na "najprimitivnoj" opremi...
Jedno od vaznih pravila je da znas svoju opremu ko' svoj dzep, da bi u svakom trenutku pogoditi ciljane vrijednosti...
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

Pa komsija dobro dosao, kad budes kuci javi se da vidis moju opremu i kako se to kuha pivo. Poslije ce ti sve biti jasnije i ako treba mogu ti pomoci sa svim sto ti treba. Postoji par kolega pivara iz hrvatske koji su prerasli svoju opremu pa se nesto moze iskombinovati a za to para sto bi dao za ovu spravu mozes puno toga kupiti za pravljenje piva. Zivjeli
Find Odgovori
AleksandarV Offline
1.100 OG, 10% ABV

SPEIDEL BRAUMEISTER 50 L
This post was last modified: 18.09.2014, 07:45 by AleksandarV.
Čini mi se da u pivarstvu boj bije sjajni inoks i puna kontrola temperature i procesa u svakoj fazi. E sada san je RIMS ili HERMS. Svakako počni sa malim. A onda vidi da li hoćeš da kupuješ nešto kao gore pomenuti.

Sent from my iPad using Tapatalk

Nadam se da kolega neće zamjeriti http://dldp.wordpress.com/2014/05/22/i-t...ega-dneva/

Sent from my iPad using Tapatalk
Find Odgovori
Robbie Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

@mange_tout - Ma kontam ja da to sve ima svoje cari, to skupljanje opreme i sve. Zato sam i trazio vase misljenje, jer ja sam se poceo ZANIMATI za ovo zadnjih par dana, a vi to RADITE par godina. Morat cu navratit i do vas u Mostar prvom prilikom, da isprobam asortiman koji nudite. A i da se pazari sirovina u Oldbridz-u, naravno.

@ale ale - Ni novac ni prostor nisu problem, posto sam naslijedio kucu na selu sa praznim poslovim prostorom od nekih 100 kvad.metara (nekad bio kafic), koji ima 2-faznu i 3-faznu struju, sanitarni cvor itd, tako da moze da stane i najglomazniji kit. Ali mi takodje treba i nesto sto mogu da stavim i u neki slobodan cosak u stanu u kojem zivim, a to je sa 3V RIMs-om ili HERMS-om prosto neizvodivo. Iskreno, razmisljao sam i o nekom solidnom starter kit-u, kao ovaj npr.: http://www.brouwland.com/en/our-products...t-electric

@zis - hvala od srca na dobrodoslici, slobodno racunaj da cu te posjetit prvom prilikom. Ako nista ne kupim prije nego dodjem kuci, onda cemo vidjet sta se moze iskombinovat.

@AleksandarV - bas iz tih razloga, a SPEIDEL BRAUMEISTER 50 L vec ima ugradjen RIMS u sebi, koliko sam skontao. A i na ovo gledam kao na nesto sto cu da poklonim sam sebi. Vec 4 godine nisam vidio kuce kako treba, radim svaki dan po 13-15 sati, bez slobodnih dana. I jos na kraju dana nemas gdje ni pivo da popijes, samo jebeno bezalkoholno. Svima sam nesto pomog'o, pogur'o, kupov'o. I neka sam, od srca sam to radio, radim i radit cu. Al' mislim da je red i da sebe pocastim.
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools