Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

double batch sparge
MaliVido Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

double batch sparge
Izvinjavam se dragim pivoljubcima,možda je ovo pitanje malo smiješno ali zanima me to dvostruko ispiranje ili double sparge...dakle, pošto smo većinom dosta nas ograničeni posudom za ukomljavanje,često nam se dogodi da je one količine vode za ispiranje koju moramo doliti previše,tj. komina je već upila određeni postotak vode...sada me zanima možemo li mi na svoju ruku podijeliti vodu za ispiranje na dva dijela,učiniti pauzu od desetak minuta i pošto smo isprali prvi dio vode uliti drugi dio vode i pod kojom temperaturom uliti drugu vodu? Recimo ako prvu vodu ulijevam po nekom raceptu na 74 C,treba li i druga voda biti 74 C ili možda više?...I općenito,zašto neki pivari vodu za ispiranje zagrijavaju na veću temperaturu(recimo 84 c)...?..kod mene je slučaj lonac od 40L i piknik fridge od 30 L...Huhbeer
Zivjeli
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: double batch sparge
radili smo mi to redovno, a ja još uvijek radim dva ispiranja sa kolegom atilom iz mostara. zagriješ svu vodu za ispiranje na tu koju ti je beersmith izračunao (recimo 84°C kako bi ti temperatura komine bila 75°C), odliješ koliko ti može stati u mash tun. ostaviš tako 10-15 min. u međuvremenu si ostatak vode ohladio na temperaturu ispiranja (75°C) i nakon što odradiš prvo ispiranje dodaješ ostatak te vode, odnosno radiš drugo ispiranje.

a vodu zagrijavaš na veću temperaturu (recimo tih 84°C) kako bi temperaturu komine sa temperature ukomljavanja podigao na ciljanu temperaturu, odnosno 75°C.
Find Odgovori
danny_boy Offline
1.100 OG, 10% ABV

Samo jos napomena da temperatura komine ne smije preci priblizno 76 stepeni. To je donja granica temperature na kojoj se znatno otpustaju nepozeljni tanini.
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

nećeš vjerovati nama skoro pa uvijek pređe 76. Mislim da se može trpiti do 80, pa i koji stepen više Big Grin naravno da je najbolje da bude do 75-76.
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Re: double batch sparge
ako me sjecanje ne vara, dva ispiranja dizu efikasnost. samo mene nesto drugo brine, a to je pitanje kako kolicina vode za ispiranje utjece na efikasnost??

ili ako znamo da je 2.6-3.2l/kg nekakva mjera za ukomljavanje. što je sa ispiranjem odnosno kako utjece kolicina vode za ispiranje?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

sa vodom za ispiranje nadomiriš pre boil size. ako je manje bude, kontam da bude manje sladovine, pa time i veći og i obrnuto. možda ima još nekog uticaja, ali mi to sada pade na pamet Big Grin
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Re: double batch sparge
Bas to i radim. Izracunam gubitke i od onoga sto izvucem ispirem kolicinom do preboil size-a. Problem je sto mi je efikasnost premala na vece kolicine oko 50l. tada je 57-65%
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

e ne znam. znaš i sam da ima dosta faktora koji utiču na efikasnost od pH, mlina, temperature ukomljavanja...možda da smanjiš omjer vode i slada.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

(08.11.2014, 12:25 )rale Wrote: Bas to i radim. Izracunam gubitke i od onoga sto izvucem ispirem kolicinom do preboil size-a. Problem je sto mi je efikasnost premala na vece kolicine oko 50l. tada je 57-65%
A kolika ti je efikasnost na 23 litre, pošto se i ja imam namjeru prbaciti na 50 litara Wink, sad mi je efikasnost sa dva ispiranja i 23-24 litre u fermentoru 84% ako nisam šta previdio Big Grin
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

Dok sam kuhao ture od 30 litara redovno sam imao preko 80% iskoristivost, sad kad su mi ture 50-60 litara efikasnost je 72-75%. Zasto pojma nemam a nesto se ni ne brinem. Kilogram slada gore-dole nema neke veze, barem meni.
Zivjeli
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools