Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


pomoč
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
pomoč
This post was last modified: 26.02.2015, 10:25 by josip.
pozdrav svima!
imao bi neka pitanja.
Skuhao sam instant pivo iz konzerve (irsko svijetlo),
držao sam se uputa do u detalje.
Držao sam u fermentoru 6 dana, onda pretočio u boce.
Sad je ubocama već 6 dana. Čitajući ovaj forum shvatio sam da nisam dobro postupio al sad povratka nema.
U međuvremenu sam skuhao drugo iz konzerve irsko tamno.
Tu ču se držati savjeta vas iskusnih pivara i neču držati 6 dana već 21 dan.
Pa ču vidit kako će ispasti
Uglavnom nabavio sam sirovine za pravo pivo sve osim slada.
Njega ču zadnjeg naručiti.
Dali je nužno pretakati pivo iz fermentora u drugu posudu prije flaširanja?
dali je nužno fermentor nositi na hladno da bi se izbistrilo?

velika večina postupka mi je uglavnom jasna.
Neke detalje ču još riješiti.
Uglavno buni me onaj dio poslije fermentacije.
Dal se može iz fermentora flaširati ili je potreban neki međupostupak.
Ako postoji več nešto slično na forumu ja se ispričavam ali nisam našao.
Recept sam nabavio i zamolio rodneya za mišljenje.
Ja sam pokušao u programu da vidim kakvo če pivo ispasti ali sam se pogubio u nazivima slada.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: pomoč
ne znam baš kako ćeš flaširati pivo direktno iz fermentora, a da ne povučeš puno kvasca. isto tako u to drugo bure stavljaš raszvoreni šećer koji se miješa sa pivom, te ga nakon toga flaširaš.

Nije nužno fermentor nositi na hladno mjesto. to ti je samo dodatan + i estetski će ti pivo bolje izgledati. to ti je tzv. cold crash.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: pomoč
prvi put sam ono crijevo za točenje stavio na pipu i onda točio. šečer nisam rastvorio i sipao u pivo več sam sa dozatorom u svaku bocu ubacio oko 3 grama dekstroze.
ok, nije problem ni pretočiti budući da sam u kompletu dobio još jednu plastičnu posudu. a koliko bi onda trebalo odstojati pivo u toj drugoj posudi da bi se slegao kvasac koje je možda prošao?
za nošenje fermentora na hladno je problem što nemam gdje ga staviti da bude na toj temperaturi. jedino u škrinju za duboko zamrzavanje.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: pomoč
prvo rastvori dovoljnu količinu šećera (prokuhaš sa vodom par minuta) i onda to uspeš u tu novu bačvu. nakon toga pretačeš pivo, a pri tome crijevo spusti na dno te nove bačve, kako ti pivo ne bi previše pljuskalo prilikom pretakanja. odmah nakon toga pristupaš flaširanju. pazi da prilikom pretakanja ne povućeš previše talog.

Ne trebaš se opterećivati sa cold crashom. nema potrebe da fermentor prebacivaš.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: pomoč
na fermentoru imam slavinu pri dnu. pa bi na nju ispuštao talog bi trebao ostati na samom dnu. fermentor mi je i sada na povišenom tako da ga prije pretakanja ne trebam pomjerati.
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: pomoč
kad več vas gnjavim da pitam i ovo.
U vezi prve ture koju sam skuhao uflaširao (instant pivo iz konzerve).
Pisalo je da boce 2 dana držim na toplom a onda 2 tjedna na hladnom.
Nikakva temperatura nije navedena.
ja sam držao dva na 19.5 na kojoj se i fermentacija odvijala.
Sad su boce na nekih 13-15 stupnjeva. U hodniku.
Jel to u redu ili sam i tu kiksao?
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 712
Joined: May 2013
Reputation: 1 Location: doboj
RE: pomoč
Drzi najmanje 4-5dana na 23C i onda na 13-15C.Ne vjerujem da za dva dana moze kvasac preraditi secer koji si stavio za karbonizaciju.Bice ti slatko pivo i bez baloncica
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: pomoč
nije kasno sad vratiti na toplo?
ako nije odoh odmah unijeti.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: pomoč
Ma pusti slobodno da ti pivo bude u kućnim uvjetima.
Jel imaš namjeru mash tun (posudu za ukomljavanje) napraviti od jednog od onih fermentora što si kupio, ako jesi istu tu posudu možeš koristiti i kao posudu za flaširanje.
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV
*****

Posts: 1,095
Joined: Feb 2014
Reputation: 3 Location: Sweden
pomoč
Treba u FAQ staviti pod broj jedan u ekstrakte:

1) bacite uputstvo.

Obzirom da mi prijatelji drže shopove znam sve šta im je na policama, a za ovakva uputstva za ekstrakte nikada nisam čuo. Te fermentacija 6 dana, te priming 2 dana. Ništa logično i smisleno.

Evo recimo uputstvo od Bulldoga (primjer). Ništa nejasno nema već jasno piše da je fermentacija gotova onda kada je FG stabilan. Te da je šećer u bocama obavezan:

http://www.bulldogbrews.co.uk/assets/doc...uction.pdf


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Find Odgovori
josip Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 193
Joined: Feb 2015
Reputation: 0 Location: hrvatska
RE: pomoč
hoću stane, mange-tout mi je to pojasnio već.
Rodney ovo što jentrenutno u bocama je Muntons Premium Irish style Stout svijetlo.
A u fermentoru je isto takvo ali tamno.
Hvala vam svima na susretljivosti.
Zaista ste ljudine!!!!
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
RE: pomoč
Prije nego što napraviš posudu za ukomljavanje od ove posude testiraj da li može izdržati temperature preko 80?
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools