Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Iskoristivost - efficency
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
Iskoristivost - efficency
This post was last modified: 09.12.2012, 04:06 by sarajevskopivo.
efficiency je iskorištenost šećera iz slada. ako u sladu ima 100 g šećera i ti u sladovinu uspiješ otopiti kod ukomljavanja 80 grama šećera, to znači da ti je efficiency 80%. ovo je samo primjer da bi mogao shvatiti o čemu se radi.

ti ne znaš koliki ti je efficiency dok ne skuhaš najmanje par tura i ne procijeniš kako ti radi sistem. taj efficiency zavisi od mnogih faktora, a najvažniji su kvaliteta mljevenja slada, ph vrijednost komine i temperatura vode za ispiranje. nakon nekoliko kuhanja vidjet ces kako ti radi sistem i kolika ti je iskoristivost i onda ces taj podatak unositi u svaki naredni recept.

sve ispod 70% se smatra jako lošom iskoristivosti, a sve iznad 80% dobrom iskoristivosti.

ako hoćeš veću iskoristivost (sa manje slada, da dobiješ veći OG), onda sitnije melješ slad i ispireš sa nešto vrelijom vodom i sporo cijediš - mana ovoga je da sve zajedno duže traje, rizikuješ da ti zaštopa sve i rizikuješ ekstrakciju tanina zbog prevruće vode za ispiranje.


ja volim iskoristivost držati na nekih 73-75% i ne idem preko toga. to kontroliram najviše razmakom na mlinu, dakle nešto krupnije meljem. na ovaj način brzo cijedim sladovinu, sve ide lakše i jednostavnije, a cijena je to što moram dodati nešto više slada po receptu da bi dobio željeni OG.

Ovo sam kopirao musicin post za koji smatram da je bitan, a bio je u temi za pocetnike.

Imam par pitanja. Kako znas koliko grama imas u sladovima? Gore si kao primjer dao 100 grama, odakle procitas taj podatak? Kako znas koliko je secera otopljeno?

Ja sam juce kuhao SNPA i ocekivao sam da ce mi gravity biti oko 1050, a dobio sam oko 1040.
Kad sam dodao vodu za ispiranje, bilo je puno vise vode nego slada. Pretpostavio sam odmah da sam dodao previse vode. U softweru (beer tools) ne znam kako da podesim izracunavanje koliko vode da dodam kod ukomljavanja i ispiranja.

Da sam nastavio kuhati sladovinu duze od 60 minuta, da li bi mi gravity porastao?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Iskoristivost - efficency
različiti sladovi daju različite efikasnosti, na primjer iz pilsnerskog slada možeš izvući nešto više šećera nego iz minhenskog ili iz kristala. to su podaci koji su već ubačeni u profile pojedinih sladova u beertoolsu. ja sam samo dao primjer od 100 grama radi slikovitosti i da biste mogli shvatiti o čemu se tu radi.

tebi to sve izračunava software i ti ne moraš da se brineš oko toga.

daj mi recept sa preciznim mjerama svega što si koristio pa ću ti pokušati izračunati i reći gdje ti je bila greška.

efikasnost, odnosno iskorištenost slada zavisi, između ostalog i od sistema koji ljudi koriste - mlin je jako bitan za efikasnost, ph vrijednost komine je bitna za efikasnost, vrijeme kuhanja je bitno za efikasnost.... vremenom, nakon nekoliko kuhanja moraš skontati koliku efikasnost daje tvoj sistem i tu efikasnost podesiti za svaki recept u beertoolsu ili beersmithu. tada će ti software pravilno i precizno izračunavati količinu sladova i vode koja je potrebna da bi uz tu efikasnost, dobio željeni OG.

da, dužim kuhanjem isparava više vode iz kotla pa se samim tim povećava i efikasnost, međutim imajte u vidu da dužim kuhanjem karamelizirate sladovinu dodatno i da će to imati efekta na konačni okus u pivu.

dakle - idealno je da skontate koju efikasnost daje vaš sistem i da uvijek taj broj stavite u polje efficiency prije nego što kreirate recept.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Iskoristivost - efficency
SNPA
10-A American Pale Ale
Author:

Size: 5.0 gal @ 68 °F
Efficiency: 74.0%
Attenuation: 77.0%
Calories: 167.14 kcal per 12.0 fl oz

Original Gravity: 1.050 (1.045 - 1.060)
Terminal Gravity: 1.012 (1.010 - 1.015)
Color: 8.66 (5.0 - 14.0)
Alcohol: 5.09% (4.5% - 6.0%)
Bitterness: 42.8 (30.0 - 45.0)

Ingredients:
9.4 lb (95.5%) Belgian Pils - added during mash
0.44 lb (4.5%) Crystal 60 - added during mash
0.53 oz (16.0%) Magnum (14.5%) - added during boil, boiled 60 m
0.42 oz (12.8%) Perle (8.3%) - added during boil, boiled 30 m
0.59 oz (17.8%) Cascade (5.5%) - added during boil, boiled 10 m
1.76 oz (53.4%) Cascade (5.5%) - added during boil
1 ea Fermentis US-05 Safale US-05


Schedule:
Ambient Air: 70.0 °F
Source Water: 60.0 °F
Elevation: 0.0 m


Results generated by BeerTools Pro 1.5.24

Mash sam radio sa 4.2 Gallona vode = 15.89 Litara, Temperatura oko 66, zavrsna je bila 64.
a ispiranje sa 3.1 gallona = 11.73 Litara, temperatura je bila 75 stepeni

U momentu kreiranja recepta nisam znao kako da ovo podesim da mi software izracuna, pa sam sam izracunao na osnovu jednog posta na forumu da bi ova kombinacija bila ok.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,440
Joined: Nov 2012
Reputation: 8 Location: Doboj
RE: Iskoristivost - efficency
Po mom receptu koji sam danas skuhao iskoristivost je po Beersmithu bila 72% za OG 1030. Mjerenjem OG dobio sam tacno 1030, mislim da je Musica u pravu, mlin pravi razliku. Piva koja sam prije kuhao sam imao sitno samljeven slad i probleme kod cijedjenja. Vecu iskoristivost i visi % alkohola. beer-chugger
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Iskoristivost - efficency
Sta si bio kuhao pa si dobio tako nizak OG? Jel to u redu? Koliki je na kraju postotak alkohola?


Posto me ova tema bas zanimala, a nisam dobio odgovor na chatu malo sam trazio po forumima i nasao da bi OG prije i poslije kuhanja trebao biti isit. Jer kao kuhanjem ne gubis secere, samo kolicinu vode. Taj dio mi bas nije jasan.

Ali matematika je slijedeca:
ako si poslije kuhanja dobio 5 gallona piva i OG je 1.062 onda pomonzis 62 sa 5 gallona i dobijes 310 poena.
Ako si prije kuhanaj koristio 7 gallona vode onda ti je OG 1.044 (310/7=44).
Dakle, ako imas ocitanje koliko si imao tecnosti prije kuhanja, obrnutim racunom mozes doci do iskoristivosti nakon kuhanja: 7 gallona i 1.044 OG, a nakon kuhanja si dobio 5 gallona onda bi iskoristivost trebala biti 44*7 = 310 / 5 = 62.

Ovo moze biti korisno ako zaboravite uzeti OG nakon kuhanja a zabiljezili ste ga nakon cijedjenja sladovine i naravno imate kolicine pre boil and post boil.

Jos nisam uspio naci ako imamo manji OG od planiranog kako ga popraviti.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Iskoristivost - efficency
(14.12.2012, 05:10 )sarajevskopivo Wrote: Sta si bio kuhao pa si dobio tako nizak OG? Jel to u redu? Koliki je na kraju postotak alkohola?


Posto me ova tema bas zanimala, a nisam dobio odgovor na chatu malo sam trazio po forumima i nasao da bi OG prije i poslije kuhanja trebao biti isit. Jer kao kuhanjem ne gubis secere, samo kolicinu vode. Taj dio mi bas nije jasan.

Ali matematika je slijedeca:
ako si poslije kuhanja dobio 5 gallona piva i OG je 1.062 onda pomonzis 62 sa 5 gallona i dobijes 310 poena.
Ako si prije kuhanaj koristio 7 gallona vode onda ti je OG 1.044 (310/7=44).
Dakle, ako imas ocitanje koliko si imao tecnosti prije kuhanja, obrnutim racunom mozes doci do iskoristivosti nakon kuhanja: 7 gallona i 1.044 OG, a nakon kuhanja si dobio 5 gallona onda bi iskoristivost trebala biti 44*7 = 310 / 5 = 62.

Ovo moze biti korisno ako zaboravite uzeti OG nakon kuhanja a zabiljezili ste ga nakon cijedjenja sladovine i naravno imate kolicine pre boil and post boil.

Jos nisam uspio naci ako imamo manji OG od planiranog kako ga popraviti.


zis je htio lakše pivo jer ga je pravio za suprugu koliko sam ja shvatio, pa je namjerno išao na 1.030.

vidiš to je mana chata, da si ovdje postavio temu ili pitanje sigurno bih vidio, ovako mi pobjegne (meni ili nekom drugom ko zna odgovor)

OG poslije i prije kuhanja ne smije biti isti, ne znam odakle ti to. daj link gdje si to pročitao baš me zanima.

Naravno da je OG veći nakon 60 minuta kuhanja jer ti je isparilo cca. 10% H20 iz lonca a količina šećera u sladovini ostala ista jer šećer ne može ispariti.

Ako imaš OG manji od planiranog prije svega izračunaš kolika ti je iskoristivost u % i u narednom receptu namjestiš tu iskoristivost i onda će ti OG biti baš onakav kakav želiš.

Što se popravljanja situacije tiče, postoji nekoliko opcija, ali najbezbolnije je dodavanje DME (dry malt extract - suhi ekstrakt ječmenog slada) u lonac.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Iskoristivost - efficency
http://www.homebrewtalk.com/f36/pre-boil...ty-261202/
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Iskoristivost - efficency
(14.12.2012, 05:53 )sarajevskopivo Wrote: http://www.homebrewtalk.com/f36/pre-boil...ty-261202/

ovdje kaže

Quote:Pre and post boil should yield the same efficiency, since there's no change in the amount of sugar in the wort, just in the amount of water.


ali ovo ne znači da OG mora biti isti prije i poslije kuhanja, nego da efficiency ,odnosno iskoristivost izražena u % mora biti ista i prije i poslije kuhanja.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Iskoristivost - efficency
i zaboravio sam napomenuti da je tebi najvažniji onaj OG nakon kuhanja sladovine, neposredno pred dodavanje kvasca u fermentor! postoji u pivarstvu nekoliko vrijednosti za iskoristivost, ima preboil, postboil ili brewhouse efficiency, ali tebe zanima samo postboil efficiency.

OG možeš mjeriti i pred kuhanje i po njemu zaključiti da li si u ballparku ili nisi što bi rekli amerikanci.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Iskoristivost - efficency
Da postotci su isti. To se da zakljuciti po brojevima koje sam dao. Jer je prije kuhanja 1.042 a poslije kuhanja 1.064. Mea Culpa.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Iskoristivost - efficency
(14.12.2012, 06:39 )sarajevskopivo Wrote: Da postotci su isti. To se da zakljuciti po brojevima koje sam dao. Jer je prije kuhanja 1.042 a poslije kuhanja 1.064. Mea Culpa.


ma nikakva culpa prijatelju Zivjeli
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Sile Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 520
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Đakovo, Hrvatska
RE: Iskoristivost - efficency
da li tzv. dodatnim ispiranjem od 5l u fridžu na kraju ukomljavanja mogu utjecati na nižu iskoristivost sladovine jer sam primjetio prema kalkulatorima da mi je iskoristivost oko 66% što je kriminalno malo. Huh
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools