Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Yeast Starter: 2 vials
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
Yeast Starter: 2 vials
Yeast: White Labs California ale
Additional Yeast or Yeast Starter: 2 vials

Naletio sam na jedan recept za IPA koji izgleda super. U receptu za kvasac stoje ove dviej stavke. Mozes li molim te @musice razjasniti sta to znaci i kako se pravi taj starter?

Recept se nalazi na ovom linku:
http://www.homebrewtalk.com/f69/my-2-tim...ipa-81478/
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast Starter: 2 vials
Ovako, svi proizvođači kvasca za nas home brewere u svoju ambalažu stave dovoljno zdravog kvasca po broju stanica da može nasaditi 5 galona sladovine do gustoće 1.060 bez problema. Međutim, problem se javlja zato jer je kvasac živo biće, a još uz to je jako osjetljiv.

To znači da što više vremena prođe od dana pakovanja kvasca to više odumiru aktivne stanice (čini mi se da je procjena da svaki mjesec nakon pakiranja, odumre 10% aktivnih stanica), a još ako se na to doda nepravilno skladištenje (nagle promjene temperature, velike vrućine ili hladnoće na putu poštom itd...) koje također utiče na odumiranje stanica, to znači da se mora napraviti starter.

Ideja startera je da uzmeš određenu količinu najčešće 1 l, ali ponekad i više, lagane sladovine (1.040 OG) i ubaciš kvasac u nju da bi mu omogućio da krene u fermentaciju i namnoži se do broja koji je potreban da bi poslije imao zdravu fermentaciju u pivu. Naravno, ovdje piše da se mogu dodati dvije bočice bez startera, ali to košta duplo.

Kako se radi starter od slada, objasnio sam ovdje - http://www.volimpivo.ba/showthread.php?tid=161

a ti si sam objasnio kako se radi od DME-a Big Grin na ovoj temi http://www.volimpivo.ba/showthread.php?tid=153
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 361
Joined: Nov 2012
Reputation: 4 Location: Chicago, USA
RE: Yeast Starter: 2 vials
(21.12.2012, 09:50 )pivska mušica Wrote: Naravno, ovdje piše da se mogu dodati dvije bočice bez startera, ali to košta duplo.

E ovaj dio mene niej jasan. Dakle, moguce je da ja kupim ovaj kvasac (pretpostavljam da je to tecni jer je u bocici), i samo dodam dvije bocice tog kvasca u ohladjenu sladovinu u fermentor bez pravljenja startera? Trebam li ista prethodno raditi sa tim kvascem, ako ne moram praviti starter?
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Yeast Starter: 2 vials
ne moraš, ali po datumu se može izračunati sve. evo najbolji i najpopularniji kalkulator za startere na internetu http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

uneseš sve podatke i on ti izračuna koliko ti kvasca treba, kakav starter trebaš napraviti ili ako nećeš starter onda koliko pojedinačnih bočica moraš dodati...
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools