Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Početnik-Mostar
Skob Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Početnik-Mostar
Pozdrav ljudi,

ima već nekoliko mjeseci razmišljam, kontam odkuda krenuti, s kim se povezati da uplovim u ove predivne vode pravljenja/kuhanja piva. Dolazim iz Mostara i zovem se Mili, 33 godine. Bavim se uzgojem badema/bajama i kupina (imeđu ostalog). Volim se družiti piti pivu (dobru) i jesti.
Forum čitam evo ima već par dana, i ne mogu jednostavno prestati misliti o nekim detaljima, šta ću kako ću. Sva sam kuhanja u Mostaru propustio jer jednostavnom nisam mogao doći ni u Black Dog ni u Britiju. Kontaktirao sam Oldbridz i upoznao se sa Senadom. Posjetio sam pivnicu Oldbridz, lično upoznao Senada i upijao svaku njegovu rečenicu, savjet. Dobio sam par smjernica i krenuo dalje u planiranje. Prije dva dana sam dobio Renatov broj i cuo se sa njim preko telefona, ljubazan i susretljiv kao i Senad obećao mi je da ćemo se vidjeti i da će mi pomoči oko savjeta.
Ne znam da sam u svome životu ovako uzbuđeno čekao ponedjeljak (Renatov povratak). Ono što sam pročitao na forumu i što sam lično osjetio jeste da ne sebično pomažete, to je danas eto nažalost vrlo rijetko.
Da ne dužim i ne pametujem, napravio sam listu gdje da ću nabaviti neke osnovne stvari. Forum je spuper stvar i ne želim da omalovažavam nikoga, vjerujem da je jako puno vremena i truda uloženo u svaki post i to treba cijeniti kao i svaki savjet i pomoć. Ali da li postoji šansa da se još sa nekim iz Mostara malo povežem da mi pomognete oko nabavke opreme i savjeta.
Mogu napisati listu opreme i gdje sam je mislio uzeti ako neko želi da baci par komentara.
Senad mi je rekao jedan dan da će mi pomoći oko prvog kuhanja, što je drama! Uglavnom, evo probio sam led. Hvala Vam unaprijed i nadam se da ćemo se više čuti preko foruma i uživo popiti koju!

Hvala !
Find Odgovori
Rodney Offline
1.080 OG, 7,93% ABV

Početnik-Mostar
Ne treba ti bolji od Renata. On ti može mnogo šta pomoći i biti najbolji mentor kojeg možeš dobiti.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: Početnik-Mostar
dobrodošao na forum.

i ja sam iz mostara, ako ti bude nešto trebalo pomoći na raspolaganju sam ti.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

Evo da ti se i ovdje javim. Dobro došao i vidimo se u ponedjeljak! Sve šta ti bude trebalo pomoći tu sam. Ono šta ja ne budem znao zna forum Big Grin

Pivio!
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
elektropionir Offline
1.070 OG, 6,95% ABV

Dobro došao i bolje još našao Big Grin
U Mostaru imas jake ljude, gurue svjeCke, Renato i Adnan i 90% problema ti je rijeseno Wink

Uzivaj!
Find Odgovori
Skob Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala, hvala gutam forum i slika postaje jasnija. Nadam se da ćemo u ponedjeljak rješiti i ostale tehničke nedoumice oko opreme ! Hvala ljudi, hvala mange_tout, Hvala Pivdzija, vidimo se.
Find Odgovori
HaloBing Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Dobro dosao Big Grin
Ima ovdje mostaraca, evo i ja ucim ali eto ako ista mogu pomoc tu sam XD Doduse ne mogu pomoc oko tovarenja robe auto mi je u škripcu
@Pivdžija bude li mi falilo nešto autu tebe drzim krivim eno ga u tvojoj mahali hahahah
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

Krivi krivi, nisam u državi Big Grin
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
Skob Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav, nakon vrlo ugodnog druženja i razgovora sa Renatom i njegovim A timom Smile lista opreme je složena i već se nešto polako naručilo i nabavilo.
Sada imam par pitanja. Savjetovano mi je da za chiller, odnosno izradu uzmem 10 metara bakarne cijevi f10. Kao lonac za kuhanje bi koristio prepravljenu pivku bačvu od 30 litara. Pitanje da li je dovoljno 10m ? je li previše ili da uzmem još metar dva duže. Malo sam probio budžet pa pokušavam koliko je moguće uštedjeti ali na stvarima na kojima se može? U trgovinama u kojima sam tražio (luX i Kanila) cijena je Lux 6,20KM/m/f12, Kanila 4.95KM/m/f12, dakle imaju samo f12, je li mogu sa ovim proći?
Znam da više namotaja bolje hladi, trebam savjet da li ici sa knap npr 8m ili uzeti više pa biti miran, koliko mi optimalno treba cijevi.
Druga stvar što me je još Renato pitao jeste gdje kuhati i gdje držati fermentor. Gdje kuhati nije problem ali gdje držati pivo dok fermentira možda bude problema. Imam dvije opcije prostorija A i prostorija B. U prostoriji A temperatura preko cijelog dana 22C, max 22,9 barem tako pokazuje termometar. Riječ je o garaži sa limenim vratima.
Moje pitanja šta mislite da li mogu garažu koristiti? Da li bih uspio spustiti malo temperaturu da obložim vrata stiropolom. Druga prostorija je soba u kući koja se ne koristi temperatura 24-25.
u Bingu sam našao frižider 32 litra, osim ugradnje česme i filtera, da li trebam još dodatno šta izolirati ili je sasvim dovoljno orginalno stanje piknik frižidera. Eto za sada mi je to u glavi. Hvala !
raja
Find Odgovori
raix Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

za 30l vrele sladovine ok je 10m bakarne cevi f10. odnos bi trebalo da bude 1 metar na 3l sladovine. a u bacvi od 30l na kraju kuvanja ispadne oko 25/26 l sladovine.
najbolje ti je da napravis fermentacijsku kutiju od stiropora (tog kojim bi oblagao vrata), a u njoj da spustas temperaturu zamrznutim flasama. drzis je u garazi i nema da brines. imas tutorijala po internetu a mozda i ovde na forumu.
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

Nikava dorada na piknik frižideru netreba samo budi jako oprezan kada budeš bušio rupu za pipu
Find Odgovori
Skob Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 17.06.2015, 09:51 by Skob.
Da li proces hlađenja bocama treba svih 21 dan (dok traje fermentacija) ponavljati i održavati temp ili je to samo važno dok je "burna" fermentacija tih nekih 5-7 dana. Kolik sam shavtio treba dosta često nadgledati temperaturu u ferm.komori i po potrebi hladiti je li tako ?
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools