Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dugoročno skladištenje piva
galabl Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Dugoročno skladištenje piva
Iako sam dosta pročitao o temperaturama skladištenja piva i dalje me nešto kopka.
U zavisnosti od vrste piva, koje su optimalne temperature skladištenja nakon onog početnog perioda u flašama (2-4 sedmice) na sobnoj temperaturi?
Da li pivo i dalje ostaviti na sobnoj temperaturi narednih recimo godinu dana ako mu je to rok trajanja ili nakon te 4 sedmice pivo prebaciti na temperature od 5-12 C?

Znam da vise (sobna) temperature pogoduju bakterijama i kvarenju, a opet na njima kvasac i ti mikroorganizmi i dalje rade na zaokruzivanju ukusa, tako da neka piva vremenom postaju bolja (porter). Ili, ako sam zadovoljan ukusom nakon mjesec dana, da onda jednostavn o odlozim na nizu temperaturu kako bih obustavio sve te procese i zadrzao ukus piva do tih godinu dana?
Find Odgovori
Goggy Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

RE: Dugoročno skladištenje piva
Zavisi od vrsta piva, količine alkohola... Idealne temperature za "odležavanje" ili "aging" su 10- 15 C
Obavezno tamno i suho.

lp
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Inače, o roku trajanja? Koliko najduže može? Da li to više zavisi od vrste ili količine alkohola?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

Nakon karbonizacije najbolje je pivo skladistiti na temperaturi podruma. To je oko 12C.

Zavisi od vise stvari, ali uz pravilnu sanitaciju, kvalitetne čepove, sladna jaka piva preko 8% alc mogu ležati godinama i kroz vrijeme će se mijenjati na bolje.

Hmeljna piva, bez obzira na količinu alc treba što prije popiti, recimo do šest mjeseci. Ne znači da će biti i nakon toga lošija ili napitka, ali će im se okus i aroma pogoršati i izblijediti. Pšenična isto tako.

Ma hajde šta se brinete, kao da će vam izgurati tura piva više od pola godine drinking-beer
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Leila Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

Ok. Hvala za odgovor. Pitaju ljudi, pa a znam šta im reći.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

I naravno, što je goggy rekao, uvijek na tamnom, bez prisustva dnevnog svijetla. Ovo ne vrijedi samo za flasirano pivo, nego i sve prethodne faze, od fermentacije pa na dalje. Svjetlost je, nakon bakterija, najveći neprijatelj piva.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools