Proces kuhanja u slikama
This post was last modified: 31.08.2015, 02:49 by Skemba.
Uslikao sam par fotki sa kuhanja svog prvog all grain piva i postavljam ih na forum, uz kratke komentare. Nadam se da ce pomoci u razumijevanju procesa nekom ko se prvi put susrece sa ovim ludim hobijem.
Ako iskusnije kolege pregledaju ovu temu neka ukazu na sve propuste koje primjete i posebno da obrate paznju na komentare ispod Slike 4, 17 i 18.
Pivo koje sam kuhao bilo je po receptu sa foruma -
Aurora Ale - sa malom izmjenom u sladovima (5 kg Pilsnerski slad i 0.5 kg Crystal 120 EBC uz dodatak irske mahovine u zadnjih 10 min kuhanja) ostalo je sve identicno.
Slika 1. Mljevenje slada
Slika 2. Samljeveni slad
Slika 3. Ukomljavanje
* Prilikom zagrijavanja vode sam mjerio temperaturu sa dva termometra i imao sam velika odstupanja. Za test sam prokuhao sam vodu i mjerio temperaturu. Jedan (mali digitalni sa slike) je pokazivao 105 C, a drugi (
Dial termometar) je pokazivao 90 C. Nastavio sam koristiti samo mali digitalni termometar jer sam njega vec koristio prilikom kuhanja piva od extrakta i temperatura se poklapala sa zaljepljenim termometrom na fermentoru. Sada sam nabavio jedan klasicni termometar i nadam se da ce taj biti od vece koristi. Ciljana temperatura je bila 67 C. Nakon dodavanja 6 kg slada i 18 l zagrijane vode na 75 C, temperatura je bila 65.3 C. Dodao sam 1.5 l vode zagrijane na 100 C i postigao ciljanu temperaturu.
Slika 4. Mjerenje Ph vrijednosti
* Nakon 15 min ukomljavanja izmjerio sam Ph komine. Po prikazanom Ph komine mi je bio 5.0. Ovo mi je jako cudno. Nisam dodavao nista osim sladova iz recepta i vode. Voda je bila 5 l jane i ostalo pipovaca. Molio bih iskusnije da mi probaju objasniti ovo. U svakom slucaju kupio sam Ph metar pa cu drugi put mjeriti i sa njim.
Slika 5. Jodni test
* Nakon 60 min ukomljavanja napravio sam jodni test. Po uputstvima ako tretirana sladovina poplavi, proces nije gotov (skrob je jos prisutan). Ovdje je sve bilo smedje.
Slika 6. Cijedjenje i ispiranje
* Cijedjenje je proslo bez problema. Dosta brze nego sto sam ocekivao. Ali napravio sam jedan propust, a to je da nisam izmjerio temperaturu sladovine na kraju ukomljavanja. Nakon 30 min ukomljavanja bila je 66 C. Ukupno je prikupljeno 28 l sladovine.
Slika 7. Pre boil gravity 1.045
Slika 8. Kuhanje sladovine
* Sve je islo po planu. Pratio vrijeme i dodavao hmelj po receptu.
Slika 9. Hladjenje sladovine
* Jos jedan propust - u kuhinji nisam mogao prikljuciti chiller na hladnu vodu, pa je nastala panika. Sve sam prebacio u toalet na crijevo od tusa. Za hladjenje sladovine na 20 C mi nije trebalo puno vremena. Onoliko koliko je bilo potrebno da sladovina istece iz lonca u fermentor, uz minimalan protok hladne vode. U fermentoru je bilo 22 l. Dosta piva sam ostavio u loncu da ne povucem hmelj prilikom presipanja. Drugi put cu probati “whirlpool” tehniku.
Slika 10. OG - 1.055
Slika 11. Aeracija sladovine - 30 min
Slika 12. Rehidracija kvasca
* Kvasac dodan u prokuhanu i ohladjenu vodu na 27 C.
Slika 13. Dodavanje kvasca
* Nakon ovog sam poklopio fermentor, stavio vrenjacu i odlozio na najhladnije mjesto u stanu. Greska je bila da sam naglo digao fermentor i svu tekucinu iz vrenjace je vakum povukao u pivo - sreca da je tekucina bila domaca sljiva pa nema straha za infekciju.
Slika 14. Oprana oprema
* Sve sto sam koristio je cisto. Ovo je bio najvazniji korak u procesu jer u protivnom bi se neko mogao naljutiti i zabraniti daljnja kuhanja.
Slika 15. Oprana oprema
Slika 16. FG 1.009 - Dan prije flasiranja
* Uzorak je jako mutan jer sam natocio pivo u menzuru direktno sa slavine fermentatora pa je povuklo sa sobom talog.
Slika 17. Pivo nakon fermentacije
* Fermentacija prvih 7 dana je bila na 21 C. Tada sam morao ici na put i nakon 14 dana kada sam se vratio kuci temperatura u fermentoru je bila 25 C - naglo je ugrijalo zadnjih 10 dana fermentacije (ukupno 21 dan). Uhvatila me panika jer je miris iz fermentora bacao na kiseli kupus. Ali kad sam pretakao pivo i probao uzorak sve je bilo u redu. Osjetila se gorcina hmelja, okus piva. Nista negativno.
Slika 18. FG 1.010 - Na dan flasiranja
* Uzorak koji sam uzeo sa rucnom pumpom za pretakanje. Vidljiva je razlika izmedju ovog i predhodnog uzorka. Nejasno mi je samo da je dan prije hidrometar pokazao FG 1.009, a sada FG je bio 1.010. Da li je moguce je sav onaj mulj u menzuri uticao na rezultat? Pitanje za iskusnije kolege.
Slika 19. Pretakanje u bottling bucket
* Za karbonizaciju sam koristio 7.5 grama dextoze po litri piva.
Slika 20. Priprema za flasiranje
* Ovdje kao i u toku cijelog procesa sam koristio star san za sanitizaciju opreme.
Slika 21. Flasiranje
* Prilikom flasiranja mislim da sam trebao malo vise piva sipati u bocu.
Slika 22. Flasiranje gotovo
* Ukupno sam dobio 20.5 l piva. Mogla se dobiti jos koja boca vise. Bilo je nekih gubitaka koji se mogu svesti na minimum ali ima vremena za poboljsanja. Tek sam poceo.
Slika 23. Pivo nakon 6 dana odlezavanja u boci
* Nakon 6 dana odlezavanja probao sam pivo. Mozda sam presubjektivan ali ovo je odlicno pivo. Iznad svih mojih ocekivanja, a ocekivao sam puno. Nije tako mutno kao sto je na slici. Sipao sam sve iz boce pa je vjerovatno kvasac uletio sa dna. Ostalo je sve dobro. Malo mu fali gaziranosti ali ocekujem da ce se odlezavanjem i to popraviti. Malo je 6 dana. 7.5 g dextoze po l piva je bilo dovoljno za priming. Jedino bi mogao biti problem sto nisam sipao pivo do pola grlica. Ali cak i ako ovako ostane bice dobro.
Slika 24. Lacing
Slika 25. Lacing
* Pjena se zadrzavala sve do kraja ispijanja. Lacing je vidljiv na zidu case.
Pivo sam skladistio u podrum. Jedva cekam sljedeci godisnji i povratak kuci, kada cu probati pivo nakon tri mjeseca odlezavanja i kuhati sljedece.