Leila
1.040 OG, 3,92% ABV
|
Prenos preko (državne) granice
Zdravo svima. Nisam uspjela naći ovakvu temu na forumu. Ako ima uputite me i ova će biti expresno obrisana. Dakle, početkom decembra bih išla Srbiju i nosim svoje pivo. Inače, idem na jedno druženje žena i to bih nosila kao poklon. Probala sam naći na sajtovima carina tu info, ali nisam vidjela da neko spominje pivo. Našla sam ograničenja za ona pića koja sadrže preko 22% alkohola... Probala sam zvati UIO BiH, ali... ne bih komentarisala. Uglavnom, sve informacije su dobrodošle. Moj plan je da unesem jedno 15 do 17 litara, uz napomenu da mogu dobiti potvrdu da moj motiv nije komercijalne prirode. Iskustva, prijedlozi, prilozi. Hvala unaprijed na učešću.
|
|
|
pivska mušica
BeerFly Brewery
|
RE: Prenos preko (državne) granice
(23.11.2015, 12:55 )Leila Wrote: Zdravo svima. Nisam uspjela naći ovakvu temu na forumu. Ako ima uputite me i ova će biti expresno obrisana. Dakle, početkom decembra bih išla Srbiju i nosim svoje pivo. Inače, idem na jedno druženje žena i to bih nosila kao poklon. Probala sam naći na sajtovima carina tu info, ali nisam vidjela da neko spominje pivo. Našla sam ograničenja za ona pića koja sadrže preko 22% alkohola... Probala sam zvati UIO BiH, ali... ne bih komentarisala. Uglavnom, sve informacije su dobrodošle. Moj plan je da unesem jedno 15 do 17 litara, uz napomenu da mogu dobiti potvrdu da moj motiv nije komercijalne prirode. Iskustva, prijedlozi, prilozi. Hvala unaprijed na učešću.
svaka glava u autu moze imati 12 litara piva i tu ti ne smiju praviti nikakve probleme.
problem koji se moze pojaviti je sta je ovo, kakvo je ovo pivo, gdje su deklaracije,gdje su etikete, jel to sigurno pivo, mozda je droga, mozda je hemijsko naoruzanje, mozda je ovo mozda je ono.
ja nikad nisam imao probleme, ali obicno rasporedim po cijelom autu flase. malo kod sebe u torbu, malo kod zene, malo pod sjedista, malo u gepek.
ne bi trebalo biti problema po mom misljenju.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
|
|
|
gajba
1.080 OG, 7,93% ABV
|
This post was last modified: 23.11.2015, 01:07 by gajba.
Ja sam svojevremeno nasao podatak da osoba moze ponijeti 6 flasa piva. Onda mi je carinik rekao moze gajba piva. Pa ti vidi da li oni uopste znaju.
Uglavnom, ako ne pise u zakonu da smijes - to se kod njih automatski smatra da ne smijes, a tako i jeste.
Ali meni se uglavno desavalo da sto god sam vozio i kad me pitaju sta je to ja odmah kazem da je za domace pivo. Carina i granica uglavnom pozitivno odreaguju, malo procaskaju o tome i to je to, dosad nije bilo problema.
Vozio sam prazne kegove i carina nije nista rekla, a vidjeli ih je. Nisu me ni pitali da li su puni.
Tacan odgovor da to sto hoces nije po zakonu ali ce 99.99% proci bez problema.
|
|
|
Leila
1.040 OG, 3,92% ABV
|
This post was last modified: 23.11.2015, 01:10 by Leila.
(23.11.2015, 01:02 )pivska mušica Wrote: (23.11.2015, 12:55 )Leila Wrote: Zdravo svima. Nisam uspjela naći ovakvu temu na forumu. Ako ima uputite me i ova će biti expresno obrisana. Dakle, početkom decembra bih išla Srbiju i nosim svoje pivo. Inače, idem na jedno druženje žena i to bih nosila kao poklon. Probala sam naći na sajtovima carina tu info, ali nisam vidjela da neko spominje pivo. Našla sam ograničenja za ona pića koja sadrže preko 22% alkohola... Probala sam zvati UIO BiH, ali... ne bih komentarisala. Uglavnom, sve informacije su dobrodošle. Moj plan je da unesem jedno 15 do 17 litara, uz napomenu da mogu dobiti potvrdu da moj motiv nije komercijalne prirode. Iskustva, prijedlozi, prilozi. Hvala unaprijed na učešću.
svaka glava u autu moze imati 12 litara piva i tu ti ne smiju praviti nikakve probleme.
problem koji se moze pojaviti je sta je ovo, kakvo je ovo pivo, gdje su deklaracije,gdje su etikete, jel to sigurno pivo, mozda je droga, mozda je hemijsko naoruzanje, mozda je ovo mozda je ono.
ja nikad nisam imao probleme, ali obicno rasporedim po cijelom autu flase. malo kod sebe u torbu, malo kod zene, malo pod sjedista, malo u gepek.
(23.11.2015, 01:02 )pivska mušica Wrote: (23.11.2015, 12:55 )Leila Wrote: Zdravo svima. Nisam uspjela naći ovakvu temu na forumu. Ako ima uputite me i ova će biti expresno obrisana. Dakle, početkom decembra bih išla Srbiju i nosim svoje pivo. Inače, idem na jedno druženje žena i to bih nosila kao poklon. Probala sam naći na sajtovima carina tu info, ali nisam vidjela da neko spominje pivo. Našla sam ograničenja za ona pića koja sadrže preko 22% alkohola... Probala sam zvati UIO BiH, ali... ne bih komentarisala. Uglavnom, sve informacije su dobrodošle. Moj plan je da unesem jedno 15 do 17 litara, uz napomenu da mogu dobiti potvrdu da moj motiv nije komercijalne prirode. Iskustva, prijedlozi, prilozi. Hvala unaprijed na učešću.
Negoooo, pojede mi forum odgovor Rekoh, ja nigdje nisam našla taj podatak o 12 litara. Pomislih to kada sam gledala sajt carine Srbije, ali poslije pomnijeg gledanja ispostavilo se da se to odnosi na Grčku. I mene je malo strah deklaracija...
|
|
|
Leila
1.040 OG, 3,92% ABV
|
This post was last modified: 23.11.2015, 01:38 by Leila.
(23.11.2015, 01:12 )pivska mušica Wrote: svi nosimo, ja sam nedavno usao u srbiju sa tri gajbe piva u autu, pa onda u bosnu iz srbije sa dvije gajbe i nikakvih problema nije bilo. ne brini slobodno nosi.
Tako će i biti! Hvala za odgovor!
(23.11.2015, 01:07 )gajba Wrote: Ja sam svojevremeno nasao podatak da osoba moze ponijeti 6 flasa piva. Onda mi je carinik rekao moze gajba piva. Pa ti vidi da li oni uopste znaju.
Uglavnom, ako ne pise u zakonu da smijes - to se kod njih automatski smatra da ne smijes, a tako i jeste.
Ali meni se uglavno desavalo da sto god sam vozio i kad me pitaju sta je to ja odmah kazem da je za domace pivo. Carina i granica uglavnom pozitivno odreaguju, malo procaskaju o tome i to je to, dosad nije bilo problema.
Vozio sam prazne kegove i carina nije nista rekla, a vidjeli ih je. Nisu me ni pitali da li su puni.
Tacan odgovor da to sto hoces nije po zakonu ali ce 99.99% proci bez problema.
Dio gdje meni prestaje logika je da postoji ograničenje za preko 22% alkohola, za manje nije eksplicitno navedeno. Što se mene tiče, ako nisu eksplicitno zabranili onda je dozvoljeno.
|
|
|
gajba
1.080 OG, 7,93% ABV
|
|
|
Leila
1.040 OG, 3,92% ABV
|
This post was last modified: 23.11.2015, 01:57 by Leila.
pošto sajt bh carine nisam skontala evo šta piše na srbijanskom, kada se ulazi u BiH:
2. alkoholna pića:
2 litre stonog vina,
1 litar alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol. (ili 2 litre jačeg vina, pjenušca ili drugih pića);
http://www.carina.rs/lat/Putnici/Stranic...e.aspx#bih
ne znam da li ovo može proći kao roba nekomercijalnog karaktera. U dokumentu koji je @gajba podijelio stoji:
Roba nekomercijalnog karaktera” znači uvoze povremenog karaktera, a koji se sastoje isključivo od robe za ličnu upotrebu putnika ili njihovih porodica, ili od robe koja je namijenjena za darove; karakter i količina takve robe ne smiju biti takvi da upućuju na to da se uvoze iz komercijalnih razloga.
kontam, evoooo prolaza. samo još kako dokazujem da je nekomercijalno...
|
|
|