Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Prvo kuhanje - što radim krivo?
Obelix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Prvo kuhanje - što radim krivo?
Pozdrav svima!
Jucer sam skuhao svoje prvo pivo (SMaSH)i napisat cu postupak pa bih vas molio da mi kazete sto sam krivo uradio.

Dakle, recept po kojem sam radio je:
Slad:
5,00 kg Pils (3,5 EBC)
0,50 kg Crystal (120 EBC)
Hmelj:
50,00 g Tettnanger (60 min.)
50,00 g Tettnanger (10 min.)
Kvasac:
Safale US-05

Oprema:
lonac 30l, prijenosni hladnjak s pipom, fermentacijska posuda 40l

Ukratko, ukomljavanje u 14l vode na 68C i ispiranje s 20l vode zagrijane na 76C, nakon toga kuhanje cca 25l sladovine do vrenja i dodavanje hmelja, sa drugim hmeljenjem dodao sam i malo irske mahovine koja navodno bistri pivo.
Obzirom da nemam sustav za hladjenje, stavio sam lonac u veliko bure koje sam prethodno napunio vodom i ledom (trenutno nemam bolje alternative).
Ohladio sam wort na cca 25C i uzeo malo u casu u koju sam onda dodao kvasac da se rehidrira.
Nakon cca 20 min dodao sam kvasac u fermentor, zatvorio ga i stavio vrenjacu. Fermentor se nalazi na tamnom mjestu i tamo bi trebao ostati 14 dana do flasiranja.

Na kvascu pise da 'radi' od 12C do 25C (idealno 18C do 22C), a fermentor se nalazi u prostoru temperature izmedju 14C i 18C.

Radio sam prema receptu i savjetima s neta, ali, kako kazu, puno baba: kilavo dijete, bojim se, tj. siguran sam da sam negdje zaje**.

Hvala vam unaprijed na pomoci i savjetima
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: Prvo kuhanje - što radim krivo?
Pa nisi nigdje zeznuo osim hlađenja, pretpostavljam da je to hlađenje jako dugo trajalo. I kažeš da si kvasac dodao na cca 25C. Ova temperatura je jako bitna i to tvoje cca može biti više ili niže od 25. Jesi li mjerio temperaturu worta prije dodavanja kvasca?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Obelix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav, pivska mušica,

Hvala na odgovoru!, hladio sam 40 minuta, a bilo je 25C kad sam odlio wort u casu, ostavio sam jos 5-6 min u casi prije dodavanja kvasca, tako da je temp mogla biti samo manja
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

I ja nebih rekao da si nešto drastično zeznuo.
U Zadru imaš već dosta jaku scenu pa bi bilo dobro da zamoliš nekoga od njih za savjete, isntrukcije da probaš domaće itd.
Pokušaj stupiti u kontakt sa nekim od ekipe iz Brlog-a
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

A jesi li uradio areaciju?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Obelix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

@Stane, hvala na odg, da, malo sam i s njima svima razgovarao, ali samo o teoriji, ovo sam se iznenada odvazio i odlucio skuhati pa sta bude

@pivska mušica, sto se aeracije tice, mislis li da je prelijevanje sa cca 1,5 m visine dovoljno za prozracivanje piva?

I jos jedna stvar, fermentor mi trenutno izgleda tako da malo manje od 1/3 izgleda kao talog, A cini mi se da je to previse?

Jos jednom HVALA na vremenu i savjetima
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 28.02.2016, 02:55 by spageti.
Aeraciju podebljati a redehidraciju kvasca raditi u prokuhanoj ohladjenoj vodi. Ne u wortu.
Find Odgovori
Obelix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

@spageti, hvala na odg, postoji li sansa da sad kvasac nece dobro odraditi svoj posao?
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

This post was last modified: 28.02.2016, 03:32 by spageti.
Naravno, postoji mogucnost ako nije sladovina dobro aerirana - odo kvasac na spavanje. Dogodilo mi se jednom. Stoga ukoliko ne radis sa O2 onda nastavak za mjesanje boje u buslicu i lupaj na najbrze cca 5 min. Ili ako imas misice ko obelix onda kantu u ruke i muckaj ko lud.
Find Odgovori
Obelix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(28.02.2016, 03:03 )spageti Wrote: Naravno, postoji mogucnost ako nije sladovina dobro aerirana - odo kvasac na spavanje. Dogodilo mi se jednom. Stoga ukoliko ne radis sa O2 onda nastavak za mjesanje boje u buslicu i lupaj na najbrze cca 5 min. Ili ako imas misice ko obelix onda kantu u ruke i muckaj ko lud.

Super, znaci nema problema za kvasac ako sad otvorim fermentor i pocnem mahnito mijesati? Smile
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Nikako, ne diraj nista, kvasac je vec poceo fermentaciju i ne dolazi u obzir dodavati kisik u wort ni na bilo koi nacin. Sad ga pusti da odradi svoje, vjerojatno ce sve biti u redu.
Find Odgovori
Obelix Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

(28.02.2016, 05:40 )spageti Wrote: Nikako, ne diraj nista, kvasac je vec poceo fermentaciju i ne dolazi u obzir dodavati kisik u wort ni na bilo koi nacin. Sad ga pusti da odradi svoje, vjerojatno ce sve biti u redu.

Ok, hvala na savjetima, ne diram nista iducih 14 dana pa cemo vidjeti. Svakako cu javiti ishod, ako ne bude valjalo, idemo iznova.

Hvala puno svima na pomoci
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools