Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

moj pivarski kutak
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

moj pivarski kutak
Ovdje ću postavljati sve o pokušajima, greškama i konačnim proizvodima našeg najboljeg hobija Smile

Danas je palo prvo kuhanje i za malo da bude po starom pravilu "prvi mačići u vodu se bacaju"
Sve je krenulo po planu, pripreme, razvagivanje sirovina, grijanje vode za ukomljavanje dok nije krenulo po zlu.
Prvu grešku sam napravio kod podešavanja softvera, nisam podesio temperaturu slada i mashtuna kad sam prilagodjavao recept po zapremini fermentora. Tu sam imao gubitak u temperturi od 3 stepena od planirane. Ispustio sam otprilike 1.5 l sladovine i pogrijao na tačku ključanja. To je dovelo do približne temperature koja je planirana.
Druga greška se desila kod miješanja "mošta ili koma"(neznam stručni naziv) nakon 30 min, razdvojila mi se rešetka za cijedjenje sladovine. Tu sam isto izgubio na temperaturi dok sam sve istresao i ponovo vratio. Konačna temperatura je bila 63c
Poslije je sve proteklo po planu, cijedjenje je savršeno prošlo osim što sam radio postepeno dosipanje vode za ispiranje jer nisam smio ništa pomijerati da nebi došlo ponovo do razdvajanja rešetke.
Kuhanje i dodavanje hmelja, hladjenje, pretakanje u fermentor, dodavanje kvasca je prošlo po planu i programu.
Tako da je na kraju OG bio 1.045.

To bi bio ukratko opis 7 satnog rada Smile Zivjeli
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

RE: moj pivarski kutak
koliki ti je bio planirani OG prema softveru? da li si puno podbacio?
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Najgore sto ti se to desilo kod ukomljavanja, pa si vjerovatno podbacio sa OG-om.
Jedna zanimljiva stvar, ja sam kod zadnjeg kuhanja prvo mjerenje uradio prije kuhanja uzevsi ono sto je ostalo na dnu mash tun-a. Bilo je jadnih 1.034. Nakon kuhanja, OG je bio 1.078. Smile Tu sam uvidio koliko je dobra stvar refaktometar.
Keg 1: Orange/coriander
Keg 2: Chocolate Milk Stout
Keg 3: Torpedo IPA
Fermentor 1: ESB
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 23.01.2013, 10:34 by mentalist.
Tebao je biti 1.051
Je li puno odstupanja?

(23.01.2013, 10:28 )sarajevskopivo Wrote: Najgore sto ti se to desilo kod ukomljavanja, pa si vjerovatno podbacio sa OG-om.
Jedna zanimljiva stvar, ja sam kod zadnjeg kuhanja prvo mjerenje uradio prije kuhanja uzevsi ono sto je ostalo na dnu mash tun-a. Bilo je jadnih 1.034. Nakon kuhanja, OG je bio 1.078. Smile Tu sam uvidio koliko je dobra stvar refaktometar.

Nešto rekoše da nije dobar refraktometar kada se mjeri FG pa zato i nisam htjeo da naručujem. Jesi uporedjivao FG sa refraktometrom i hidrometrom?
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ma nije ti puno odstupilo.

Ne, nisam kupio jos refraktometar, mislio sam da bi u tom trenutku bila super stvar d asam ga imao. Ne moras cekati da se wort ohladi...
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

refraktometar je odlično pomoćno pomagalo (praćenje okvirno vrijednosti za vrijeme prvog i svih ostalih ispiranja ako ih ima), ali sva glavna mjerenja ja bi radio isključivo sa hidrometrom. a vi vidite. Smile

a što se tiče odstupanja, nisi puno odstupio, to ti je taman. imat ćeš sa šećerom za karbonizaciju oko 5% alkoholnog sadržaja u tom pivu.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Koliko treba US 05 kvascu da proradi? Kada sam rehidrirao kvasac baš je bio nabubrio što bi trebao biti znak da je aktivan
I još me brine da li sam pogriješio kod sanitacije, u fermentoru mi je ostala pjena od starsana pa neznam jesam li pogriješio što sam ulio sladovinu na pjenu. Hoće li to poremetiti nešto?
Find Odgovori
sarajevskopivo Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Pjena od starsan-a ti nece skoditi pivu. Samo je drugi put isprazni.

Kvasac bi trebao da proradi do 24 sata od trenutka kad si ga stavio u pivo.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

nikakve veze nema pjena i pjene se ne moraš bojati. starsan radi na bazi fosforne kiseline i ph vrijednost otopine bi trebala biti 3 da bi bio učinkovit. to možeš uvjek mjeriti pH trakicama koje su smiješno jeftine na ebayu i ja tako radim. čim se pH počne penjati iznad 3, solucija postaje sve manje učinkovita, a preko 4 je beskorisna.

međutim, dobra stvar sa star sanom je da kad tretiraš fermentor s njim, fosforna kiselina na pH vrijednosti od 3 ubije sve bakterije na površini fermentora, međutim čim dodaš sladovinu na taj ostatak star sana u fermentoru, pH vrijednost se diže iznad 4 i fosforna kiselina se razlaže na fosfate i aminokiseline od kojih kvasac može metabolizirati i jedno i drugo. to znači da ostaci starsana koji ostanu u fermentoru, nakon razlaganja fosforne kiseline na fosfate i aminokiseline, doslovno postaju hrana za kvasac i isti ih potpuno metabolizira.

to je jedan među mnogim razlozima zašto je starsan najbolje sanitacijsko sredstvo za home brewing koje postoji na tržištu.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

This post was last modified: 23.01.2013, 11:24 by mentalist.
Znači da neće biti posledica Zivjeli

Je li vrijedi uzimti ph meter ili da kupim trakice?

recimo ovaj http://www.ebay.com/itm/Digital-PH-Teste...4abc463e31
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

pH metar će ti biti od velike koristi ako počneš prilagođavati vodu i pH vrijednost komine. a ako ćeš samo za star san onda su ti dovoljne trakice. samo uzmi one koje mjere u što manjem rasponu (na primjer od 1-5 ili od 3-5) ako uspiješ naći, mada i one sa širim spektrom mogu jako dobro poslužiti a te su dosta jeftinije.
Find Odgovori
mentalist Offline
1.030 OG, 2,93% ABV

Nisam siguran da li ću moći savladati tehniku prilagodjavanja vode, nekako mi se osvaja previše komplikovano.
Već sam rekao da mi donese uz račun za vodu hemijsku analizu vode pa ću postaviti ovdje da prokomentarišete. Možda nekada i pokušam Smile
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 8 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools