Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dry Hop pitanje
velja Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Dry Hop pitanje
Mozda je vec negde pisalo ali nisam primetio... Kod dry hop-a da li se samo vrecica spusti u fermentor ili je pozeljno promrdati je po koji put. Recimo konac za zube kojim je vezana vrecica sa hmeljom provuci pored vrenjace. Da li se povecava rastvaranje aromaticnih materija na taj nacin?

tema prebačena u ovaj podforum. administracija.
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

RE: Dry Hop pitanje
(29.10.2017, 08:19 )velja Wrote: Mozda je vec negde pisalo ali nisam primetio... Kod dry hop-a da li se samo vrecica spusti u fermentor ili je pozeljno promrdati je po koji put. Recimo konac za zube kojim je vezana vrecica sa hmeljom provuci pored vrenjace. Da li se povecava rastvaranje aromaticnih materija na taj nacin?

Pozeljno je da vrecica bude pod vodom ako je moguce tj da lezi na dnu . Ja sam klikere ubacivao. Dosta co2 je zna napuhati i izbaciti na povrsinu. Na kraju dry hopa ja sam star sanom cistio ruke i cijedio vrecicu pa na cold crash.
Mada sam ja planirao ubuduce sa pale ale i ipom skroz izbaciti vrecice.
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(29.10.2017, 08:41 )lakosta88 Wrote:
(29.10.2017, 08:19 )velja Wrote: Mozda je vec negde pisalo ali nisam primetio... Kod dry hop-a da li se samo vrecica spusti u fermentor ili je pozeljno promrdati je po koji put. Recimo konac za zube kojim je vezana vrecica sa hmeljom provuci pored vrenjace. Da li se povecava rastvaranje aromaticnih materija na taj nacin?

Pozeljno je da vrecica bude pod vodom ako je moguce tj da lezi na dnu . Ja sam klikere ubacivao. Dosta co2 je zna napuhati i izbaciti na povrsinu. Na kraju dry hopa ja sam star sanom cistio ruke i cijedio vrecicu pa na cold crash.
Mada sam ja planirao ubuduce sa pale ale i ipom skroz izbaciti vrecice.
nemoj izbacivati vrecice...vjeruj mi ...katastrofa bude.Jedino ako budes radio sa whole leaf hmeljem
Find Odgovori
velja Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Ma ja sam mislio da koristim onaj prohromski cilindar od mrezice.
https://www.aliexpress.com/item/Stainles...0.0.AlyXzv

On vec ima neku tezinu ali je pitanje bilo da li ima nekog boljitka ako ga malo ljuljam ili samo bucnem unutra?
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

slažem se sa kolegom @spajder76. ne bih ni ja izbacivao vrećice. posebno ako neko kegira može doći do začepljenja.
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

(29.10.2017, 10:17 )mange_tout! Wrote: slažem se sa kolegom @spajder76. ne bih ni ja izbacivao vrećice. posebno ako neko kegira može doći do začepljenja.

A ako ne kegira kao ja? Smile probat cu iducu turu. Kod mene nema sta zastopati. Nekako mislim da se mozda moze izvuci vise iz hmelja. Posebno na dodavanjima poslije gasenja plamenika.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

probo sam direkt u fermentor, u vrecici, u onom torpedu za hmelj iz kine... za mene najbolja opcija vrecica. da se fino iscijediti, a hmelj se dobro iskoristi.

u torpedu je ok, ali za ture gdje ide preko 60-70 grama hmelja nije prikladan, jer hmelj ostane skoro pa suh.

direkt u fermentor isto daje odlicne arome, ali se baci vise pive i ako flasiras, racunaj da ce ti zadnje 3-4 flase imati poprilican broj komadica hmelja.
WWW Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(29.10.2017, 11:52 )lakosta88 Wrote:
(29.10.2017, 10:17 )mange_tout! Wrote: slažem se sa kolegom @spajder76. ne bih ni ja izbacivao vrećice. posebno ako neko kegira može doći do začepljenja.

A ako ne kegira kao ja? Smile probat cu iducu turu. Kod mene nema sta zastopati. Nekako mislim da se mozda moze izvuci vise iz hmelja. Posebno na dodavanjima poslije gasenja plamenika.

Pokušaj. Mi nikada nismo bez vrečice radili dry hop. Dobar cold crash odradi, ako ćeš tako raditi.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

(30.10.2017, 10:49 )mange_tout! Wrote:

Pokušaj. Mi nikada nismo bez vrečice radili dry hop. Dobar cold crash odradi, ako ćeš tako raditi.
I ja kegiram veci dio.Suho sam hmeljio bez vrecice i tada sam flasirao.Poslije sam moram svaku flasu sa cetkom prati jer se nalijepi hmelj na zidove flasa.Sada radim u dry hopperu i opet prvih par casa izlaze ostaci od hmelja.Necu vise u kegu raditi dry hop nego u sekundaru i poslije cold crasha u keg
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

(30.10.2017, 01:51 )spajder76 Wrote:
(30.10.2017, 10:49 )mange_tout! Wrote:

I ja kegiram veci dio.Suho sam hmeljio bez vrecice i tada sam flasirao.Poslije sam moram svaku flasu sa cetkom prati jer se nalijepi hmelj na zidove flasa.Sada radim u dry hopperu i opet prvih par casa izlaze ostaci od hmelja.Necu vise u kegu raditi dry hop nego u sekundaru i poslije cold crasha u keg

Mislim da se mora u nešto staviti hmelj, pa onda u fermentor. Sad na festivalu u mostaru atila je imao začepljen čitav sistem točionika. Nije se mogla piva sipati. Stavljao je hmelj bez ičega u fermentor i zato se to desilo. Sreća @p.Ivo nam je pomogao da očistimo i da se piva nastavi točiti. Znam da je i on imao isti problem, takođe i @elektropionir koliko se sjećam. Eto i po bocama ostaje. Moje mišljenje je da prilikom suhog hmeljenja ne bi trebalo ubacivati hmelj u fermentor bez vreće ili nečeg sličnog
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Ajde nek sam bar malo rasprave otvorio. A moze li se koristiti recimo komadic od vrecice iz dm-a na kraju crijeva od sifona kada se pivo prebacuje u bottling bucket. Mozda stegnuti ga pvc vezicom. Pa ako sta slucajno pokupi sifon da ne moze proci.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

Hoće li moći pivo prolaziti? U smislu da se ne nakupi talog po toj vrećici, a da tom prilokom i ne bude dovoljno snage da sifon izbaci pivo iz fermentora. Samo postavljam pitanja za razmišljanje Big Grin
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools