Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Hlađenje
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV
*****

Posts: 1,656
Joined: Jan 2014
Reputation: 5 Location: Tolisa (Orašje)
Hlađenje
Evo jedan video sa youtube, molim vas pogledajte od 14-te minute, kada krene hladiti, ja osobno nikada ovako ne bih radio ali neke kolege tvrde da ne bi trebalo biti opasnosti od oksidacije.
Iskreno ni na kraj pameti mi nije da radim eksperiment ali vas sve molim da (posebno mušicu), daju svoje misljenje o ovakvom načinu hlađenja, odnosno u principu aeracije prije nego se wort ohladi?
https://m.youtube.com/watch?v=jxqQl6uqUX8
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Hlađenje
Zašto misliš da bi moglo doći do oksidacije?

Tokom kuhanja kisik izađe, pa wort svakako treba aerirati da dobije dovoljno kisika za kvasac. Ako je ovako dovoljno aerirano, još bolje, ne mora se koristiti bušilica.

Opasnost od oksidacije je samo nakon što fermentacija krene, zar ne?
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Hlađenje
Oxidation of your wort can happen in several ways. The first is by splashing or aerating the wort while it is hot.
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
bosniamaj Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 359
Joined: Aug 2015
Reputation: 1 Location: Tesanj
RE: Hlađenje
(17.12.2017, 05:00 )Pivdzija Wrote: Oxidation of your wort can happen in several ways. The first is by splashing or aerating the wort while it is hot.
Nisam znao za ovu opasnost od aeriranja dok je temperatura worta veća.

Ja hladim cfc-om pa aeriram ohlađen wort u svakom slučaju.

Korisna informacija

Sent from my Plus E using Tapatalk
Rise up this mornin',
Smiled with the risin' sun.
Find Odgovori
radobolja Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 236
Joined: Jul 2013
Reputation: 1 Location: Mostar
RE: Hlađenje
(17.12.2017, 05:00 )Pivdzija Wrote: Oxidation of your wort can happen in several ways. The first is by splashing or aerating the wort while it is hot.

Ja hladim sa spiralom i u par navrata sam aerirao mješačem i bušilicom dok je sladovina još vruća, to sam radio da ubrzam hlađenje jer bez protoka tekućina se sporo hladi.
Od sada nema aeriranja dok temperatura ne padne ispod 26 stupnjeva kako predlaže barba Palmer.
hvala Pivdzija
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV
*****

Posts: 1,210
Joined: Jul 2013
Reputation: 3 Location: Mostar
RE: Hlađenje
mi dok smo hladili spiralom smo samo lagano promiješali svako par minuta, to dosta ubrza hlađenje, a nema vele rizika za oksidaciju. miješanje bušilicom dok je vrela ne preporučam Smile
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
jakovc Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 128
Joined: Nov 2013
Reputation: 0 Location: Čitluk
RE: Hlađenje
(18.12.2017, 12:10 )Pivdzija Wrote: mi dok smo hladili spiralom smo samo lagano promiješali svako par minuta, to dosta ubrza hlađenje, a nema vele rizika za oksidaciju. miješanje bušilicom dok je vrela ne preporučam Smile

Hvala PalmerBig Grin
Find Odgovori
spageti Offline
1.060 OG, 5,91% ABV
*****

Posts: 544
Joined: Sep 2014
Reputation: 1 Location: Zadar
RE: Hlađenje
HOT SIDE AERATION IS A MYTH.

Ako ste u nedoumici obavezno pročitajte Brulosophy site - lik radi svakakve experimente i svojevrstan je Myth Buster.

http://brulosophy.com/2014/11/18/is-hot-...t-results/

Svojevremeno sam čitao da je u malim homebrew uvijetima gotovo nemoguće postići HSA - potreban je ogorman protok sladovine i uvjet da se sladovina prelijeva sa visine veće od metar-dva da bi se postigla HSA.
Find Odgovori
svestenik Offline
1.050 OG, 4,91% ABV
*****

Posts: 309
Joined: Aug 2014
Reputation: 3 Location: Banjaluka, Bosnia and Herzegovina
RE: Hlađenje
Jedina piva u kojima sam ikada osjetio taj offlavor su bila komercijalna a i to jako rijetko.
Find Odgovori
PaleAle Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 204
Joined: Aug 2016
Reputation: 0 Location: Sarajevo
RE: Hlađenje
(17.12.2017, 04:46 )bosniamaj Wrote: Opasnost od oksidacije je samo nakon što fermentacija krene, zar ne?
Obratno, opasnost je kad fermentacija završi. Smile
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools