Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Najosnovnija oprema za početak
Dinko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Pozdrav svima,

prvi put pišem na forumu, iako sam za pivo vezan godinama Big Grin Posjedujem i svoj kafić pa je jedna trajna ljubav Tongue

Već duže vrijeme planiram da počnem da kuvam svoje pivo, samo za lične potrebe i moje društvo, pa sam malo tražio minimum opreme koji mi za to treba. Najidealnije mi izgledaju oni starter paketi kao što su na majstorzapivo.rs i na sličnim sajtovima, ali oni su uglavnom bazirani na Srbiju (mada našao sam neke i iz Hrvatske ali ni oni ne šalju preko granice).

Interesuje me da li postoji neki sličan fazon u BiH, ne mora biti zvaničan sajt ili prodavnica, bitno da radi posao i da je u tom nekom približnom cjenovnom rangu.

I takođe, znam da ti starteri nisu nešto naročito i nisu za neku ozbiljnu proizvodnju, čitao sam i ovde po forumu i znam da su plastični i sve, ali čisto eto da nekako počnem pa bih se kasnije nadograđivao.

Hvala svima.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

RE: Najosnovnija oprema za početak
dobro došao
moj savjet ti je da se još malo strpiš i da kuhaš all grain. strpi se, čitaj, kompletiraj opremu za all grain i rokaj. imaš u mostaru (oldbridž) sa ponudom raznih sirovina, pa tu možeš naručiti sve potrebno.
Find Odgovori
pppp Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 30.01.2018, 04:55 by pppp.
Otvora se majstor za pivo u Sarajevu. Ako ti se ne čeka, većinu opreme možeš sam nabaviti jeftinije(i bolje), imaš sve na podforumu oprema i sanitacija. Jedino ćeš sifone, vrenjače, čepove morati kupiti u tim prodavnicama ili naručiti sa interneta.
Find Odgovori
zlimfur Offline
1.100 OG, 10% ABV

dobrodoso.

ako me sjecanje ne vara, neki dan smo pozelili dobrodoslicu jos nekom iz teslica. u svakom slucaju trebali bi se raspitati jedan za drugog i zajedno krenuti u kuhanje prve pive, bice vam lakse.

sirovine iz mostara mozete naruciti samljevene. a ni do sl. broda nije daleko (svezapivo.hr).

ne morate puno toga kupovati za prvi puta, sve se to da pripremiti u "uradi sam" varijanti. poslije sam skontas sta ti nedostaje, i sta bi bilo kul.

edit:

evo ga, komsija ti zoke:

http://volimpivo.ba/thread-2774-post-404...l#pid40467
WWW Find Odgovori
Dinko Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Hvala svima na dobrodošlici Smile

Što se mene tiče, nije mi puno bitno da li je to starter paket ili da jednu po jednu stvar naručujem, samo eto krenuo bih polako pa me interesuje svačije mišljenje. Takođe, još jedan razlog zbog koga bih kuvao sa već spremnim "limenkama" je zvog toga što je to prvo kuvanje i sigurno da nisam baš vješt za sada koliko čega i kad bih trebao dodati a da nešto ne zajebem.

zlimfur > Hvala na linku, sigurno ću se čuti sa komšijom pa da razmijenimo mišljenja i vidimo šta ćemo.
Find Odgovori
zis Offline
1.100 OG, 10% ABV

(30.01.2018, 05:27 )Dinko Wrote: Hvala svima na dobrodošlici Smile

Što se mene tiče, nije mi puno bitno da li je to starter paket ili da jednu po jednu stvar naručujem, samo eto krenuo bih polako pa me interesuje svačije mišljenje. Takođe, još jedan razlog zbog koga bih kuvao sa već spremnim "limenkama" je zvog toga što je to prvo kuvanje i sigurno da nisam baš vješt za sada koliko čega i kad bih trebao dodati a da nešto ne zajebem.

zlimfur > Hvala na linku, sigurno ću se čuti sa komšijom pa da razmijenimo mišljenja i vidimo šta ćemo.

Hajd vas dvojica komšija se spremite pa za vikend kod mene u Doboj na kuhanje, počinjem ujutro oko sedam Zivjeli
Find Odgovori
Stane Offline
1.100 OG, 10% ABV

This post was last modified: 30.01.2018, 06:57 by Stane.
Dobro dosao
E ovo zadnje bi bio najbolji put, poziv velikog majstora se ne odbija.
Tu u vašoj blizini je još jedan majstor (bosniamaj)
Find Odgovori
p.Ivo Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Dobrodošao Big Grin
Stavi nos u čašu, osjeti ljubavi našu!
Find Odgovori
adisrebrenik Offline
1.040 OG, 3,92% ABV

dobro doso i od mene, i da se nakuhas dobre pive
Find Odgovori
lakosta88 Offline
1.050 OG, 4,91% ABV

Dobrodosao. I moj savjet je da kres odmah sa allgrain kuhanjem i da se nakuhas dosta dobrog piva.
Beer is not the answer. Beer is the question. "Yes" is the answer.
Find Odgovori
Pivdzija Offline
1.090 OG, 8,95% ABV

(30.01.2018, 04:09 )Dinko Wrote: Najidealnije mi izgledaju oni starter paketi kao što su na majstorzapivo.rs i na sličnim sajtovima

....

I takođe, znam da ti starteri nisu nešto naročito i nisu za neku ozbiljnu proizvodnju, čitao sam i ovde po forumu i znam da su plastični i sve, ali čisto eto da nekako počnem pa bih se kasnije nadograđivao.

Hvala svima.

kad smo počinjali imali smo istu ideju, krenuti sa gotovim paketima pa polako preći na all grain...
onda se javio @mange_tout sa porukom sličnoj ovoj:
(30.01.2018, 04:47 )mange_tout! Wrote: dobro došao
moj savjet ti je da se još malo strpiš i da kuhaš all grain. strpi se, čitaj, kompletiraj opremu za all grain i rokaj. imaš u mostaru (oldbridž) sa ponudom raznih sirovina, pa tu možeš naručiti sve potrebno.

i moram ti priznati da mi je drago što smo ga poslušali Smile

Moj savjet je da potražiš sebi najbližeg pivara i dogovoriš se sa njim jedan dan da dođeš na kuhanje (Zis se ponudio već koliko vidim), to će ti pomoći puno više nego išta što možeš pročitati, a i iz prve ruke ti može objasniti šta se zbog čega radi. Osim toga, to je Zis, i pivari koji su iskusniji i imaju po nekoliko stotina šarži pive iza sebe mogu od njega učiti, a kamoli ne početnik Smile

Daklem, pravo u Inbox kod Zisa, dogovori se da prisustvuješ jednom kuhanju, i odatle polako kreni. Ovdje na oglasima imaš prodaju, i ljudi prodaju opremu i dijelove opreme koje su "prerasli" pa se može svašta naći

za sve nedoumice tu je forum i dobri ljudi koji jedva čekamo da prenesemo svoje znanje Smile
Jedi, pij, veseli se, i na život poseri se!
Find Odgovori
pivcezazivce Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Lijep pozzz za sve,
Samo da vidim imali kojeg proizvodjaca pive na forumu.
Naime ja i moji prijatelji smo dobre pivopije, i poslije jedne pijanke ja sam doso na ideju da probamo napraviti sebi pivu.
Malo sam citao po netu i vidim da ovdje kolege savjetuju da se prvo malo vidi kako ko proizvodi pivu, pa da vidim dali ima netko tko je voljan ugostiti mene i frenda da iz prve ruke to vidimo.

Sent from my LG-H525n using Tapatalk
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools