Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Tak Pale Ale
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
Tak Pale Ale
Radi se o pivu slovenačke (vlasnici su slovenci) pivovare „Bevog brewery“ čiji se proizvodni pogon nalazi na području Austrije. Prema stranici ratebeer radi se o pivu koje spada u English Pale Ale stil piva. Međutim, istražujuči internet kako bih bilo kakvu informaciju našao o ovom pivu, naletio sam na njihovu facebook stranicu na kojoj proizvođači kroz svoje komentare aludiraju na to da su u ovom pivu korištene američke sorte hmelja i jedan slovenački. Na svojoj stranici navode da su u ovom pivu koristli kombinaciju 3c, koja je u svijetu pivarstva poznata kao cascade – centennial – columbus kombinacija. Naravno, navedeni hmeljevi se baš i osjete u pivu. Imajući ovo u vidu, očito je da se ne radi English Pale Ale, već bi po sastavu ovo pivo više vuklo na neki American Pale Ale.

Ovo pivo je pakovano u bocu zapremine 0,33 l sa veoma zanimljivom etiketom koja dolazi u formi crteža.

Otvarajući bocu naglo je izbila veoma ugodna aroma aurora hmelja, i to ona aroma koju osjetite kada prinesete nosnice svježem hmelju, tek otvorenom iz vakumirane kesice. Očito je da su radili suho hmeljenje sa ovim hmeljem, i siguran sam da ga nisu štedjeli. Ovo daje jednu dodatnu dimenziju ovom pivu, a aroma je nevjerovatno ugodna. U toku konzumacije osjete se i citrusne arome, travnate, te još neke slatke voćne arome koje nisam odgonetnuo.

Pivo, sa svojih 35 IBU, ostavlja vrlo ugodnu gorčinu koja se nakon malo dužeg vremena gubi na korjenu jezika.

Sadržina alkohola u ovom pivu iznosi 5,5% ABV, i ona u pivu ne dolazi do nekog velikog izražaja, te skoro da se i ne osjeti.

Boja baca na tamno bakrenu, a samo tijelo je srednjeg inteziteta. Prilikom točenja u čašu formirala se bijela pjena debljine dva prsta. Dosta dugo se u takvoj formi i održavala, a pri kraju konzumacije se svela na tanku prevlaku koja je iza sebe ostavila solidan lacing.

Sve u svemu fenomenalno pivo, i u mojoj dosadašnjoj skromnoj karijeri, jedno od najboljih koje sam probao. Topla preporuka svima, i siguran sam da ćete u ovom pivu uživati baš kao i ja.

[Image: DSC08234.jpg]
upload foto

lacing

[Image: DSC08238.jpg]
upload foto

Zivjeli
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Tak Pale Ale
Ovo zvuci jako interesantno.
Malo sam pregledao i ovo na facebook-u, bas mi se svidja koncept.
Gledacu da ih posjetim uskoro.

Pise i :"We are microbrewery of the year and Ond is beer of the year..cheers!" Svaka im cast. Inace ovog na slici na facebok-u sa sesirom zovu "Pivski Papa" i on je kao veliki strucnjak za pivo (ima i svoje "beer guides").
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin
*******

Posts: 3,220
Joined: Nov 2012
Reputation: 15 Location: Mostar
RE: Tak Pale Ale
baš su interesantni. volio bih probati i ostalu ponudu. čini mi se da imaju i neki IPA. i ja sam upratio ovog lika sa šeširom, redovno radi recenzije beer
Find Odgovori
ale ale Offline
1.070 OG, 6,95% ABV
*****

Posts: 780
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Bec
RE: Tak Pale Ale
This post was last modified: 16.04.2013, 03:19 by ale ale.
Ja sam vec nasao pub pored kuce koji nudi "Ond", to im je Smoked Porter (proglasen za pivo godine, a ovaj sa sesirom rekao da je super pivo) i "Baja", to im je Oatmeal Stout, pa cu otici da uzmem.

http://www.youtube.com/watch?v=jSBUHemZOHw

Zivjeli
Find Odgovori
Shunj Offline
1.040 OG, 3,92% ABV
****

Posts: 198
Joined: Nov 2012
Reputation: 5 Location: Atlanta, GA
RE: Tak Pale Ale
Bravo za ovo, odlicno otkrice. Nadam se da me put nanese do Slovenije il negdje gdje se prodaje ovo pivo.
Uzivajte u ovome, izgleda fantasticno.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools