Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Aurora Ale
jadran60 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Aurora Ale
Evo konacno sve pripremio za prvo pravljenje pravog piva, uzeo bih ovaj recept koji je postavio musica za Aurora Ale, imam sve sastojke za ovo pivo (zahvala Edi i Spajderu), Nabavio sam svu opremu, tj. nesto nabavio nesto samogradnja pa cemo vidjeti nedostatke. Trebao dobiti hidrometar iz Njemacke i u putu se zagubio, narucio sam novi valjda ce doci, u medjuvremenu sam nasao vinski moštomjer po BABO-u, pa sam na netu nasao nekakvu tablicu za preracunavanje pa cu vidjeti, napravio sam mlin od mlina za tjesteninu, mash tun od picknick frizidera 32 l. iz Interexa, burad imam, lonac i ostale sitnice. E sad par pitanja, Kolika temperatura piva bi trebala biti u fermentoru, da li smije varirati ili biti stalna i fiksna, da li poslije 7-8 dana smijem skiniti airlock i zatvoriti otvor da bi airlock mogao koristiti za sljedecu turu da ne cekam 21 dan, ovo dok ne nabavim jos koji airlock. ovo za pocetak bit ce jos pitanja sigurno. Mogu postaviti i slike samo gradnje i opreme ako vas zanima. poz.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

RE: Aurora Ale
Hvala,hvala.Ja sam airlock napravio od cepa i crijeva ,to je jednostavno.Probusio cep busilicom i uvukao silikonsko crijevo.Inace dolazi mi uskoro dvije vrste airlocka i hidrometar.Nemoj skidati airlock dzaba,napravi sebi.I imaces gratisa nesta zbog nove cijene slada.sretno
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

temperaturu bi najbolje bilo održavati od 16° do 17°C, bar mi uvijek tako radimo sa us-05. pokušaj da je konstantno tako održavaš. konstantnost temperature najlakše možeš održavati pomoću termoizolacijske kutije napravljene od stiropola. samo ubacivaš zaleđene boce vode, ukoliko želiš spustiti temperaturu ili boce sa toplom vodom ukoliko želiš podignuti temperaturu.
bolje je da ostaviš vrenjaču, da za novi fermentor napraviš blow off tube. to su ti moje neke sugestije Smile slike obavezno postavi beer
Find Odgovori
jadran60 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Nije mi bas jasno ovo s airlockom ok probusis cep, cep stavis u fermentor, kroz rupu uvuces silikonsko crijevo, koje duzine, sta na kraju tog crijeva, stavljal se voda ili nesto slicno, kako ovo funkcionira. Hvala za taj gratis. poz.
Find Odgovori
spajder76 Offline
1.060 OG, 5,91% ABV

Jedan kraj u fermentor,drugi u flasu sa vodom
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

za airlock ti ne treba nikakvo dodatno crijevo. najbolje ti je da kupiš gumeni čep za airlock. imaš ga u većini trgovina za poljoprivrednom opremom. blow off tube je obično silikonsko crijevo koje montiraš na gumeni čep,koji isto služi za vrenjaču. jedan kraj staviš u gumeni čep, a drugi u teglu sa prokuhanom vodom. ovako to izgleda u praksi, a sama dužona crijeva je nekih 80 cm

http://s11.postimg.org/sp6texgmr/P5240033.jpg

spajder ti je odgovorio, a u ovom postu možeš i sliku viditi beer
Find Odgovori
jadran60 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

ok hvala na odgovoru, ovaj sam cep ugledao u prodavnici i kupio ga ono zlu ne trebalo nisam odmah ni konto za sto bi trebao, crijevo imam, a bogami i tegluSmile.
Find Odgovori
mange_tout! Offline
Admin

po meni je bolja opcija blow off tube od vrenjače ukoliko se radi o ovim standardnim bačvama. u nas ni jedna ne dihtuje, pa nam se ne isplati kupovati vrenjače, nego samo čep i crijevo i to je to.

nema na čemu, sada samo rokaj dalje beer
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

samo da ti skrenem pažnju da taj frižider iz interexa ima samo 28 litara iskoristive zapremine. što se airlocka tiče, ako si uzeo neko obično plastično bure za fermentaciju, najvjerovatnije da ti nikako neće ni imati funkciju jer poklopac ne možeš hermetički zatvoriti. ja već dugo fermentiram bez airlocka skroz jer čep od većine ove buradi pušta. imam dva bureta koja su baš namijenjena za fermentaciju piva i ta super dihtuju i na njima mi je potreban airlock. samo moraš biti siguran da ti bure ne dihtuje da bi to smio uraditi.

e da, jesi li već isprobao mlin i kako radi? budi siguran da je sve ok koji dan prije kuhanja.....
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
jadran60 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Primjetio sam da mi ovo jedno bure slabo dihtuje, i da se na airlocku ne dogadja nista, a da li ce to sada uticati na konac proizvodnje nemam pojma. Imam super bure od 30 litara iz Njemacke sa cesmom i otvorom za airlock, ali velim ovo cu cuvati samo za pretakanje odnosno punjenje u boce jer vec ima cesmu, a stvarno super dihtuje, al sta je tu je sad. Mlin sam probao evo uploadat cu sliku da vidis kako izgleda. je li to ok.
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery

kako si skontao da ti to prvo bure ne dihtuje ako nisi još fermentirao pivo u njemu? ili jesi? nisam upratio.

uslikaj nam slad da vidimo kako je samljeven. na svjetlo probaj negdje iznijeti da se fino vidi i ako imaš aparat podesi na onu macro opciju.... ako nemaš ništa, uslikaj kako znaš i umiješ Smile
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
jadran60 Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

This post was last modified: 16.06.2013, 04:08 by jadran60.
Veyerman Munich October bier, dodao hmelj perle, i saaz, kvasac colonia F,

evo i slike slada. [Image: 5oyn865hze4qjozsgi_thumb.jpg] [Image: dadt1rxmz2ejnhi9v362_thumb.jpg]

evo i slike opreme trenutno koju imam. [Image: wlf5x4kfraqn4ryu32wt_thumb.jpg] [Image: bshxswts6s4p0swpebu_thumb.jpg] [Image: qto15n2ttn5fdcq30sd0_thumb.jpg] [Image: lhpdambuxebgmbe250t_thumb.jpg] [Image: cs1wngidv74aozz52b8p_thumb.jpg] [Image: xvbdkg3g5orrd442ls7u_thumb.jpg] [Image: jhp8k3ngvt4imlnjf7s9_thumb.jpg] [Image: u8e6zoedygv67tl40o4_thumb.jpg] [Image: 4a7dtil07ag83shhgtd_thumb.jpg] [Image: 970wqfpo838olyd9bj95_thumb.jpg] [Image: n7mrjy8r7692l6xl2i5_thumb.jpg] [Image: e2guyvqfovppr4szbemr_thumb.jpg] [Image: pa1o9cjs6yx3swoxu3q7_thumb.jpg] [Image: 8ssqvumkxofu2k37r48_thumb.jpg] [Image: t5iz4vbg7f67lapv6hya_thumb.jpg] [Image: 8gy8idztefn2eumjfkjz_thumb.jpg] [Image: hdh70c5ghdg6ayjkwj0m_thumb.jpg]
Find Odgovori

Forum Jump:

Users browsing this thread: 3 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools