Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5


Pitanje
Liverpool Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 8
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Trogir
Pitanje
Poštovanje
Već par dana čitam forume i odlučio sam pokušati napravit svoje pivo. Sutra idem u nabavu opreme, pa se za par dana okušam u pravljenju pive. Stoga bih zamolio da mi pomognete u odabiru pive koje cu napravit, odnosno da mi kazete koji slad, hmelj i kvasac da kupim. Stvarno neznam puno o pravljenu pive, al sam uporan, a i uz malu pomoć možda i napravim nesto šta se može popit Wink
Puno Hvala
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pitanje
pozdrav, nemoj samo trčati pred rudu. da li si 100% siguran da već znaš sve korake koje moraš uraditi da bi napravio pivo? da li imaš svu potrebnu opremu?

ako nisi siguran da si sve shvatio i ako još nemaš svu opremu (po mogućnosti istestiranu i baždarenu), onda bolje da sve to prvo nabaviš i isčitaš sve što je potrebno da bi ti pivo uspjelo...

na podforumu Recepti - razmjena i diskusije imamo dosta dobrih i provjerenih recepata od kojih su neki početnički. (To što je recept početnički ne znači da je pivo lošije, nego da ima manje posla i manje stvari na koje moraš misliti, tako da se možeš više fokusirati na sam proces.)

takozvani SMASH recepti su dobra opcija za početnike, u kombinaciji sa BIAB tehnikom (Brew In A Bag), odnosno ukomljavanje u vreći.

mislim da ovdje na forumu ima opisana BIAB tehnika pa koristi pretragu da to nađeš.

sve što nije jasno pitaj.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Liverpool Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 8
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Trogir
RE: Pitanje
A kupia sam termometar, aerometar, staklene demižane iman jer se već bavim proizvodnjom piva, a iman i PVC kanistre sa pipom. Nabavia san piknik frižider a sad jos moran montirat slavinu ( pipu ) na njega. Ima jedna web stranica ( interenet prodavaonica ) u hrvatskoj, al nisan siguran dali smin stavljat link ovde. Oni imaju dosta hmeljova, slada i kvasaca pa sam mislija s te stranice narucit sirovine
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pitanje
Mislis na beershop.hr - smijes staviti link, naravno. Napisao si da se vec bavis proizvodnjom piva, a mislim da si se zeznuo i da si mislio na vino, jel tako?

Uglavnom, u piknik frizideru ti treba i neki filter koji ce ti odvajati sladovinu od tropa
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Liverpool Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 8
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Trogir
RE: Pitanje
Je tako je, zajeba sam se, radim vino vec dosta dugo, vise radi familije, ja i negutsam u vinu. Tako je na beershopu bi tija kupit sve sastojke?
Nego ja iman samo lonac za kuhanje od 20 L, pa oce li to bit problem jer bi tia u jednoj turi napravit 30 L pive ako je moguce ?
Find Odgovori
pivska mušica Offline
BeerFly Brewery
*******

Posts: 5,995
Joined: Nov 2012
Reputation: 18 Location: SJJ-WAW
RE: Pitanje
Ne moze treba ti veci lonac za turu od 30 litara. Moras imat lonac od cca 35-40 litara.
I LOVE THE SMELL OF FERMENTATION IN THE MORNING
Find Odgovori
Liverpool Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 8
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Trogir
RE: Pitanje
Koliko smiije sladovina stat prije huhanja, odnosno odvanja hmelja ?
Cim san spomenija da cu probat napravit pivu, 15 ljudi se javilo za degustaciju Wink
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Pitanje
This post was last modified: 04.10.2013, 11:16 by illuminated.
Vjerovatno hoces jednu turu za drugom?
Nece biti problem ali ja da radim ne bih joj dao da padne ispod 60stepeni jer ce je napasti bakterije. Ima ljudi koji ukomljavaju cijelu noc i to moze uz gorespoemenuti uslov.
Sat-dva nije problem ako je temp ok.
Find Odgovori
Liverpool Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 8
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Trogir
RE: Pitanje
This post was last modified: 04.10.2013, 11:28 by Liverpool.
Aha razumin
A da pitam jos u vezi dodavanja kvasca. Kad se kavasac doda jel se on samo stavi ili ga treba mijesat ili nesto slično ?
i kad se flašira pivo vidia sam da neki ljudi dodaju šećer u žličici direktno u bocu, a neka ga prvo mijesaju s vodom ? Pa me zanima u cemu je tu baza ?

nemislim na suhi kvasac, izbijegao bi takav kvasac jer ga nebi tia hidratizirat, za prvi put bi proba sa obicnim kvascem ako je moguce
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Pitanje
Moras ga hidratizirat tj potopiti u mlaku vodu . Ostavis pola sata i saspes u fermentor. Ja ne mijesam nista i nisam imao problem nikad.


Manje je posla ako radis secernu suspenziju i mikrobioloski sigurnije.
Mada i metod sa secerom direktno u flasu fukcionise odlicno ako precizno doziras. Ali tu se lako pretjera pa imas gejzire...posebno pocetnici.
Find Odgovori
Liverpool Offline
1.020 OG, 1,95% ABV
**

Posts: 8
Joined: Sep 2013
Reputation: 0 Location: Trogir
RE: Pitanje
uff bit cee mi veselo ako mi pola boca popuca, al valjda nece Wink
nego aj molim te objasni mi tu suspenziju, sta tocno da radim i s kojim kvascem, vidia sam da su uvi suhi kvasci, jel znas koji bi bia najbolji i najednostavniji za upotrebu.
Čita sam nesto o kvascima, al svako ima neki svoj način, pa ako imas volje malo mi to objasni Smile
Find Odgovori
illuminated Offline
1.030 OG, 2,93% ABV
***

Posts: 143
Joined: Nov 2012
Reputation: 1 Location: Gelsenkirchen
RE: Pitanje
Jedno je suspenzija secera : malo vode prokuhaj sa secerom i umijesaj u pivo spremno za flasiranje. Tj dodas secernu suspenziju u bottling bucket i na to naspes pivo. Ja jos promjesam busilicom sa dezinficiranim nastavkom za mijesanje boje.

Druga tema je stavljanje kvasca u wort: 0.1 l vode prokuhaj, ostavi da se ohladi ( to radis dok se pivo kuha) i kad se ohladi oko 30 stepeni dodaj kvasac suhi i ostavi pola sata. Saspi u fermentor gdje je vec spremna i ohladjena sladovina.
Find Odgovori



Forum Jump:


Users browsing this thread: 2 Guest(s)
User Profile Send Private Message E-mail Find all posts Find all threads Mod Tools Admin Tools