RE: metil alkohol
prijatelju, apsolutno nikakve brige ne moraš da imaš. mogao bih baš dugo da ti odgovorim i da sve objasnim, jer sam se i sam na početku jako brinuo oko tih stvari. mislim da sam čak negdje i nešto pisao o tome.
ne postoji poznati patogen koji može da se zadrži u pivu, iz nekoliko razloga - pH vrijednost piva ne dozvoljava razvoj patogenih bakterija, posebno ne salmonele koja se razvija na pH vrijednostima od 6,5 - 7,5, a pH vrijednost piva je cca. od 3,9 - 4,2. znači salomonela automatski umire čak i ako se pojavi u pivu. ovo vrijedi i za ostale patogene bakterije - dakle one bakterije koje mogu na neki način da naude čovjeku i uzrokuju mu neke zdravstvene probleme.
nekoliko je razloga zašto je pivo potpuno sigurno - niska pH vrijednost, odsustvo kisika, prisustvo etilnog alkohola, prisustvo CO2, prisustvo alfa kiselina iz hmelja i nedostatak potencijalnih nutrijenata za patogene bakterije.
s druge strane postoje bakterije koje se mogu razviti u pivu, ali nisu patogene, a najčešće su mliječna bakterija, brettanomyces i pediococus, ali ove bakterije samo zakiseljavaju pivo i postoje piva koja se namjerno nasađuju ovim bakterijama kako bi proizvela kiselost ili druge arome i okuse koji se u pojedinim stilovima piva smatraju poželjnim. dakle i pivo sa ovim bakterijama se može piti bez posljedica.
što se metilnog alkohola tiče isto tako ne moraš ništa da brineš jer nema teoretske šanse da u pivu imaš koncentraciju metilnog alkohola dovoljnog za bilo kakvu, pa i najmanju štetu po ljudsko zdravlje. mi ovdje pričamo o fermentiranim, a ne destiliranim pićima. da li si znao da kad žvačeš orbit žvakaće gume, tvoj organizam proizvodi metilni alkohol od aspartama sadržanog u orbitu
naravno u jako malim koncentracijama....
kod destilacije imamo već drugu priču, jer je tačka ključanja metilnog alkohola cca. 64°C, a etilnog cca. 78°C pa kod destilacije takozvanu 'glavu' ili 'heads' treba baciti jer je to prvi alkohol koji si dobio na nižoj temperaturi i radi se o metanolu.
uglavnom, apsolutno nikakve brige ne brigaj, nego kuhaj pivo i dijeli ljudima i pij ga sam slobodno bez ikakvih posljedica na zdravlje(osim onih pozitivnih).
ovo posebno napominjem i dođe mi da ovo stavim u ljepljive teme, jer i mene dosta ljudi ovo pita i dosta onih koji prvi put probavaju domaće pivo povlače ovo pitanje, a pojedini se i boje probati pivo jer misle da će se otrovati ili nešto slično, pa sam posebno osjetljiv na to pitanje i uvijek se potrudim da objasnim da je domaće pivo potpuno sigurno za zdravlje i da ne postoji poznata patogena bakterija koja može preživjeti u pivu.